APTAUJA: Uzreiz pēc dzemdībām pie krūts pielikušas mazuli 67% māmiņu

APTAUJA: Uzreiz pēc dzemdībām pie krūts pielikušas mazuli 67% māmiņu

20. Oct 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts ēdināšana nav tikai veids, kā paēdināt mazulīti kopš viņa pirmās dzīves dienas. Tā ir iespēja sniegt viņam pašu nepieciešamāko, kas palīdz viņam augt un attīstīties. Tātad - tiek sniegtas ne vien barības vielas, vitamīni un mikroelementi, bet arī mīlestība. Un tomēr, krūts ēdināšana ne vienmēr sākas pasakaini un viegli, dažkārt tās ceļā nepieciešami arī palīgi, un, protams, dažkārt noder ne vien fiziskie palīgi, bet arī emocionālais atbalsts un pat palīgierīces kā piena pumpītis vai pat speciāli krūts ēdināšanai piemērots apģērbs. Šajā reizē aicinājām piedalīties aptaujā un dalīties savā krūts ēdināšanas pieredzē! Vēlamies dalīties aptaujas rezultātos un pasniegt arī balvu kā pateicību par dalību aptaujā!

Jaunās māmiņas par izdošanos krūts ēdināšanas procesā

Aptaujā piedalījās 376 respondenti, kam visiem sakām lielu paldies. Liels prieks, ka vairāk kā puse aptaujātās māmiņas (57%) atzīst, ka bijušas gatavas krūts ēdināšanai emocionāli jau grūtniecības laikā. Lielākā daļa gan, tātad, bijusi gatava tieši emocionāli, bet 31% māmiņu bija gatavas gan emocionāli, gan arī fiziski.

Uzzinājām arī, ka par fizisko gatavošanos krūts ēdināšanai, kas prasa krūšu ādu sagatavošanu, nav zinājušas 38% māmiņu, bet 34% māmiņu zināja, ka ādu var sagatavot ar kontrastdušām, asākiem dvieļiem, švammēm, un tomēr viņas apzinājušās, ka šāda veida metodes ir visai novecojušas un pat pilnīgi liekas.

Uzreiz pēc dzemdībām pie krūts pielikušas mazuli 67% māmiņas, savukārt 19% aptaujāto atzīst, ka tas noticis vien vairākas stundas pēc mazulīša dzimšanas.

Gandrīz puse (49%) jauno māmiņu jau pēc dzemdībām bijušas ļoti pārliecinātas par sevi un nav baidījušās no krūts ēdināšanas procesa, tāpēc viņu pirmās krūts ēdināšanas reizes izdevušās tieši tā, kā bijis iecerēts. 27% māmiņu atzīst, ka nav viss izdevies, kā gribējies, bet tas viņas nav nobiedējis, savukārt, 17% māmiņu atzīst, ka nav izdevies nekas, kā cerēts un par to ļoti pārdzīvojušas.

Vaicājām māmiņām arī, vai radās kādas problēmas ar krūts ēdināšanu pirmajā mazuļa dzīves mēnesī? (saplaisājuši krūts gali, nepareizs krūts gala satvēriens, mazuļa neprasme zīst, plakani vai ievilkti krūšu gali, zilumi uz krūtīm, šķietams, bet ne objektīvs piena trūkums). Protams, uzzinājām arī, kā viņas cīnījās ar šīm problēmām?

jā, bija vairākas no nosauktajām krūts ēdināšanas problēmām, bet tiku ar tām galā pati 30%
jā, bija vairākas krūts ēdināšanas problēmas, saucu uz mājām krūts ēdināšanas speciālistu vai mazuļa pediatru un problēmas risinājām kopīgi 8%
jā, bija vairākas krūts ēdināšanas problēmas, ar kurām netiku galā, un tāpēc krūts ēdināšanu pārtraucu 9%
bija vien dažas krūts ēdināšanas problēmas, par kurām īsti nepārdzīvoju, jo tās pārgāja pašas 27%
nebija nekādu krūts ēdināšanas problēmu 21%

Kā māmiņas rūpējas par savu krūšu ādu krūts zīdīšanas laikā:

  • bieži mazgājas, bet neko īpašu, speciālu nelieto, neziež uz krūtīm - 49%
  • lieto krūšu ādu mīkstinošus krēmus, kas vienlaikus arī dziedē un ir draudzīgi mazuļa ēdināšanai - 45%
  • mazgāju krūtis pēc katras bērniņa zīdīšanas - 6%

Krūšturu ieliktnīšus lietojušas gan dienā, gan naktī vienādus 66% māmiņu, tādus vispār nav lietojušas 15% māmiņu, bet 11% aptaujāto uz nakti lietojušas speciālos krūšturu ieliktnīšus, kuru sastāvs saskarē ar mitrumu pārvēršas gēlā.

Speciālo krūts ēdināšanai piemēroto apakšveļu iegādājušās 80% māmiņu, jo ar tādu ir ērtāk, vieglāk mazuli pabarot, savukārt, apģērba izvēlē 69% māmiņu improvizējušas, velkot to, kas mājās jau bijis un bijis ērts bērniņa pabarošanas brīžos.

Piena bankas izveide

Piena pumpīti māmiņas pamatā (36%) tomēr nav izmantojušas, savukārt, 24% māmiņu tādu izmantojušas reizēs, kad mazuli pieskatījis kāds cits. Piena banku veidojušas 17% māmiņu, bet 23% māmiņu piena pumpītis bijis kā glābiņš reizēs, kad nācies cīnīties ar piena sastrēgumiem.

Atslaukto pieniņu māmiņas uzglabājušas ērtos maisiņos (20%) vai speciālos piena konteineros (9%) saldētavā, un vien ceturtā daļa māmiņu pieniņu uzglābājušas ledusskapī - trauciņā vai pudelītē drīzākai izmantošanai.

46% māmiņu izdevies uzreiz atrast tādu pudelīti, kas patiešām mazulim būtu piemērota laikā, kad viņa pamatēdiens ir māmiņas piens, bet māmiņai tomēr jāiziet no mājas.  18% māmiņu šādu pudelīti atradušas, izmēģinot vairākas, savukārt, gandrīz tikpat daudz māmiņu atzīst, ka tā arī nav izdevies atrast piemērotāko pudelīti mazulim.

Cik ilgi tu baroji savu mazulīti ar krūti?

Te aptaujas rezultāti:

0-3 mēn 10.9%
3-6 mēn 7.4%
6-9 mēn 7.9%
9-12 mēn 13.5%
12-18 mēn 20.5%
18-24 mēn 9.6%
ilgāk kā divus gadus 4.8%

46% māmiņu mazuļus ēdinājušas pēc pieprasījuma

Bet 33% māmiņu atzīst, ka pielāgojušās situācijām, un bijušas reizes, kad mazulis barots gan pēc režīma, gan pēc pieprasījuma. Savukārt, 22% māmiņu mazuļa ēstgriba izveidojusies līdzvērtīga režīmam.

Lielākie palīgi krūts ēdināšanā:

bērniņa tētis 41.5%
bērniņa pediatrs 14.8%
vecmāte/ginekoloģe slimnīcā 30.6%
bērnu ārsts slimnīcā 17%
krūts ēdināšanas speciālists 14.8%
kāda no bērniņa omītēm 7.4%
kāda mana draudzene 7.9%
padomi internetā, grāmatās 49.3%
 

Paldies jums visām par dalību aptaujā un pieredzē, bet nu - balva!

Balva

Iespēja saņemt Bubchen vai NUK produkciju pēc izvēles 10 EUR apmērā GP Baltics veikalā, Vietalvas ielā 1!

20150527094514-10040.jpg

Veikala darba laiks darba dienās no 9:00 līdz 17:00

Uzvarētāju izlozējām, un tā ir -

māmiņa, kuras e-pasts sākas ar: Krauzeanete...

APSVEICAM!

Raksti mums uz kristine@maminuklubs.lv, lai uzzinātu vairāk par balviņas saņemšanas un izmantošanas iespējām!

 

Māmiņu Klubs