Māmiņu Kluba pētījums par ģimeņu mājokļiem

Māmiņu Kluba pētījums par ģimeņu mājokļiem

05. Apr 2013, 15:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs


2013.gada 5.martā ziņots, ka valsts varētu galvot par pirmā mājokļa iegādi ģimenei >>>

Vecāku organizācijas un medija “Māmiņu klubs” veiktā aptauja par pirmā mājokļa iegādi ģimenēm ar bērniem liecina, ka ģimenes šobrīd nevar atļauties savu mājokli.


Aptaujāti 268 respondenti, latviešu un krievvalodīgās jaunās ģimenes.

 65 % aptaujāto ģimenē aug viens bērns; 22% - 2 bērni; 8 % - gaida savu pirmdzimto, 3% ir trīs bērnu, bet 1% - 4 un vairāk. (1% no respondentiem nav bērnu).

 60% aptaujāto ir rīdzinieki, bet 12% pašlaik dzīvo Pierīgā. 19% ir no citām Latvijas pilsētām, 6% - no laukiem.

 

 Vai jaunā ģimene dzīvo kopā vai atsevišķi ar vecākiem?

 

dzīvojam atsevišķi

 

77%

dzīvojam kopā ar vecākiem

 

17%

dzīvojam pie citiem radiniekiem/paziņām

 

3%

Cits variants

 

3%

77% jauno ģimeņu dzīvo atsevišķi no vecākiem. 17% atrodas kopdzīvē ar vecāko paaudzi. 3% ir šķirtās ģimenes vai vientuļie vecāki, kur dzīvo viens ar bērnu pie vecākiem, bet 3% atraduši savu mājvietu pie radiniekiem vai paziņām.

 

Vai savu ģimenes mājokli ir iegādājušies īpašumā vai īrē? 

Īrējam

 

47%

esam sava mājokļa īpašnieki, bet ar kredītsaistībām

 

20%

esam mājokļa īpašnieki, bez hipotekārā kredīta

 

8%

neīrējam un neesam arī īpašnieki

 

10%

dzīvojam pie vecākiem, mums nav jāmaksā par mājokli

 

9%

Tava versija

 

7%

47 % - lielākā daļa ģimeņu savu mājokli īrē. 20% ir pašiem savs mājoklis, tiesa gan - apgrūtināts ar hipotekāro kredītu. Tikai 8% ir sava mājokļa pilntiesīgi īpašnieki. 19% par savu mājokli šobrīd nevienam nemaksā (neīrē, nemaksā arī vecākiem/radiem par mājokļa izmantošanu.) 

7% dzīvo dažādi - ir pašiem savs dzīvoklis kredītā, bet tas tiek šobrīd izīrēts citiem; tiek īrēts mājoklis ar izpirkšanas tiesībām; tiek dzīvots pie vecākiem un maksāta daļa izdevumu par mājokli; dzīvo sociālajā dzīvoklī.

 

Kas attur no sava mājokļa iegādes īpašumā?? 

mājokļu cenas ir pārāk augstas, 

mēs to nevaram atļauties

 

42%

bail ņemt hipotekāro kredītu, ja nu mēs nespēsim atdot

 

40%

mums ir mazs bērns (-i), un viens no vecākiem ir bērnu kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to ir ierobežoti finansiālie līdzekļi (nav divu algu!)

 

30%

Citi iemesli, kādēļ tā arī sava pirmā mājokļa iegādi atliekat

 

28%

 42% nevar atļauties mājokļa iegādi dēļ pārāk augstajām cenām, bet 40% baidās ņemt hipotekāro kredītu, apsverot iespēju,ka nespēs to atmaksāt. 30% nevar atļauties dēļ būšanas bērnu kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to ir ierobežoti finansiālie līdzekļi ģimenes budžetā.

 Piemājokļa iegādes atlikšanas iemesliem vēl minēti:

  • banka nedod kredītu, izsverot cik ģimenē ir bērnu un kādas ir iespējas atdot;
  • neņem kredītu, jo nav pārliecības par atdošanas iespējām, tāpēc būvē māju paši ar ierobežotām finanšu iespējām;
  • ģimenei jau ir kāds kredīts, līdz ar to nav iespēju ņemt vēl hipotekāro kredītu - banka nepiešķir;
  • ir jāatmaksā studiju vai citi iepriekšējie kredīti, un ienākumi ir parāk zemi, lai spētu uzņemties citas kredītu saistības;
  • dēļ pārāk mazas oficiālās algas bankas nedod kredītus;
  • nav finanšu līdzekļu ne pirmajai iemaksai, ne ikmēneša maksājumiem, nedz arī komunālo pakalpojumu apmaksāšanai;
  • nav galvotāja;
  • nevar pierādīt kopējos ģimenes ienākumus, lai saņemtu hipotekāro kredītu- piemēram, vīrs strādā ārzemēs;
  • bankas konsultants pateicis, ka sākot no 3 bērniem - šādām kuplām ģimenēm hipotekāro kredītu nedos;
  • bailes apgrūtināties ar kredītsaistībām dēļ nestabilās darba situācijas valstī
  • mājokļi Latvijas tirgū ir neatbilstoši augstās cenās, daudzi jaunie projekti ir nekvalitatīvi un nepardomāti tieši ģimenēm ar bērniem;
  • ģimene ir  vērsusies vairākās Latvijas Bankās un visur atbilde ir viena un tāda pati - ja nebūtu bērns, tad dotu kredītu!

“Mēs nevēlamies ņemt kredītu un pārmaksāt pusi no kredīta summas dēļ lielajiem procentiem. Mēs nekad nevaram zināt, ko nākotne mums atnesīs, mēs labāk vēlamies iekrāt vismaz pusi no sava topošā īpašuma summas, lai kredīts nebūtu nesamērīgs un mums būtu jāmaksā vēl pensijas vecumā, kad mūsu valstī pat sola to, ka pensijas nebūs, jo nebūs no kā tās maksāt.”

Ja ģimenei vēl nav sava īpašuma, cik ilgā laikā plāno to iegādāties?

tuvāko 1-2 gadu laikā 19%

tuvāko 5 gadu laikā 31%

tuvāko 10-15 gadu laikā 22%

neplānojam sava īpašuma iegādi 10%

 

Kādu palīdzību no valsts jūs vēlētos saņemt sava pirmā ģimenes mājokļa iegādes atbalstam? Vecāku ieteikumi:

  1. Būtiskus atvieglojumus pirmās iemaksas veikšanai vai atbrīvojumu no pirmās iemaksas.
  2. No valsts saņemt garantiju, ka ģimenei nelabvēlīgu apstākļu gadījumā, jauno ģimeni ar bērniem no mājokļa neizmetīs kreditori un parādu piedzinēji.
  3. Valsts galvojums pirmā ģimenes mājokļa hipotekārā kredīta saņemšanai.
  4. Piedāvāt īrēt specializētus dzīvokļus ar izpirkuma tiesībām.
  5. Iespējas atlikt kredītmaksājumus vai nodrošināt kredītu brīvdienas, ja ģimenē kāds no vecākiem ir bērnu kopšanas atvaļinājumā.
  6. Daļu no pirmā mājokļa iegādes subsidē valsts.
  7. Iespēja saņemt no pašvaldības zemi uz ilgtermiņa īri ar izpirkuma tiesībām ģimenes mājokļa būvniecībai.
  8. Ikmēneša maksājumu atvieglojumus, piemēram 100 Ls apmērā par dzīvesvietu - jaunām ģimenēm ar bērniem, piemēram līdz 7.g.v.
  9. Samazināt pirmās iemaksas procentus ņemot hipotekāro kredītu, kā arī īpašuma novērtēšanas izmaksas un citas izmaksas, kas saistās ar  mājokļa iegādi.
  10. Būtu iespēja iegādāties mājokli ar izpirkuma tiesība, t.i, maksājot katru mēnesi noteiktu summu -  kad mājokļa vērtība ir izmaksāta, mājoklis nonāk jaunā ģimenes īpašumā. Ģimenes tāpat katru mēnesi maksā par īri, taču šī summa varētu būt kā ikmēneša maksājums par mājokli.
  11. Komunālo pakalpojumu atvieglojumus vecākiem, kas bērnus audzina vieni un/vai daudzbērnu ģimenēm.
  12. Daudzbērnu ģimeņu galvas (kredīta ņēmēja) apdrošināšana darbaspēju zaudēšanas gadījumā, kur iemaksas tiek veiktas no nodokļiem, ko ietur no kredītņēmēja algas. Lai gadījumā, ja tiek zaudētas darbaspējas vai kredītņēmējs iet bojā, ģimene ar bērniem, nespējot pildīt kredītsaistības, nepaliktu bez mājokļa.
  13. Ja ģimenē ir vairāk par  diviem bērniem un šai ģimenei nav sava mājokļa, tad valsts varētu piešķirt tādām ģimenēm mājokli līdzīgi kā Krievijas programmā Atbalsts daudzbērnu ģimenēm,kur kamēr pēdējam bērnam nepaliks 18 gadi viņi var mierīgi dzīvot valsts piedāvātajā mājā.
  14. Saņemt vismaz kaut kādu atlaidi, vai arī, piem., daudzbērnu ģimenēm, iegādājoties mājokli kredītā, iespēju noformēt bezprocentu kredītu vai zemāku procentu likmi.
  15. Labākus kredīta nosacījumus ģimenēm ar vairākiem bērniem (no 2-...) un varbūt valsts galvojumu, ja alga nav pietiekoši augsta, lai atļautos lielāku dzīvokli. Vēl varētu nebūt nekādu nodokļu, ja dzīvokli maina. Piemēram, manā gadījumā būtu maiņa no 2 istabas uz lielāku dzīvokli, bet cik esmu noskaidrojusi, tad maiņa principā ir tas pats kas pārdošana un pirkšana. Man savs dzīvoklis it kā jāpārdod un jānopērk tas uz kuru gribu mainīt. Līdz ar to arī visi nodokļi utt. ir jāmaksā.
  16. Stiprināt kredītiestāžu sociālo atbildību.

“Lai iegādājoties mājokli, neskatās uz ģimeni kā uz melnu, tumšu bedri, jo šī sajūta, ar ko sastopamies meklējot kredīstiestādi, kas varētu mums sniegt hipotekāro kredītu ir šausminoša”

 "Tā kā abi esam strādājoši cilvēki, kas godīgi maksā nodokļus, būtu it kā tikai saprotami, ka varam atļauties savu dzīvoklīti. Taču, lai līdz tam tiktu, mums bija nepieciešami 3 gadi, kuru laikā katru mēnesi krājām naudiņu dzīvokļa pirmajai iemaksai. Protams, mērķtiecīgi krājot - sakrājām. Un no sakrātās summas skatījāmies, kādu dzīvokli ar tādu pirmo iemaksu varam atļauties.

Tāpēc lieliska palīdzība no valsts vecākiem, kur abi strādā un maksā nodokļus, dzīvokļu iegādē būtu pirmās iemaksas nodrošināšana (ko ņemtu no iemaksātajiem nodokļiem). Uzskatu, ka mums ir pietiekami augsti nodokļi, lai ko tādu valsts ierēdņi varētu izvērtēt."

 

Pētījuma atskaiti sagatavoja Sandija Salaka, Māmiņu Kluba vadītāja: tālr: 29395519; www.maminuklubs.lv