Veselības ministre B. Rozentāle Māmiņu Klubā

Veselības ministre B. Rozentāle Māmiņu Klubā

27. Feb 2010, 19:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, 12. augusta Māmiņu kluba radio raidījumā par situāciju bērnu veselības aprūpē savu viedokli izteica veselības ministre Baiba Rozentāle. Studijā viņa ieradās no sarunas ar finanšu ministru E. Repši, apņēmības pilna cīnīties par finansējumu bērnu veselības aprūpei Latvijā.

 

Pēdējās nedēļas laikā vecākus satraukušas jaunās ziņas par izmaiņām bērnu veselības aprūpē – iespējams, palielināsies rindas plānveida operācijām bērniem, varētu būt, ka plānveida pakalpojumi būs par maksu. Ko iesākt vecākiem, ja slēgs tuvākās slimnīcas un slimības gadījumā ātrā palīdzība bērnam būs jāgaida no 100 kilometrus attālās medicīnas iestādes?

 

Protams, visas iespējamās izmaiņas tiek apspriestas tādēļ, ka ir krasi samazināts finansējums veselības aprūpes jomā.

 

Kā uzsver Veselības ministre B. Rozentāle, samazināt finansējumu nekad nav bijis veselības ministrijas lēmums, bet gan tikai un vienīgi valdības lēmums, tai sauktajā Bērtuļu naktī, kad visai veselības aprūpei valstī noņēma kopumā 80 miljonus latu. Protams, tik krass samazinājums skar gan neatliekamo palīdzību, gan plānveida palīdzību pieaugušajiem un bērniem.

 

Trūkst finansējuma..

 

Uz Māmiņu kluba radio raidījumu ministre ieradās tiešā ceļā no sarunas ar finanšu ministru Eināru Repši. Kā skaidroja ministre, veselības ministrija pusotras stundas garumā cīnījās par līdzekļiem, jo nākošajā gadā piedāvātā bāze veselības aprūpei ir vēl mazāka, nekā šā gada. Jau tagad veselības aprūpei ir piešķirti 453 miljoni latu, bet nākošajā gadā ir plānots piešķirt tikai 383 miljonus, kas pēc ministres vārdiem, ne tuvu nav 3,4% no IKP, kā plānots iepriekš. Tomēr arī šie 3,4% no IKP būtu par maz.

 

„Es cīnīšos gan par budžetu veselības nozarei, gan arī, lai bērniem un pieaugušajiem sniegtu atbilstošu plānveida palīdzību.”, uzsver B. Rozentāle.

 

To, vai un kādi pakalpojumi bērniem veselības aprūpē varētu būt par maksu, nav zināms. Kā skaidro ministre, secinājumus varēs izdarīt tikai tad, kad būs zināms galīgais lēmums par budžetu. „Bērni ir prioritāte, tas ir viennozīmīgi! Iespējams, ka tieši bērni būs tie, kuri saņems visu bez maksas.”, cerīgi saka B. Rozentāle.

 

Maksas veselības aprūpe bērniem nav risinājums

 

Veselības ministre arī uzsver, ka ieviešot maksas plānveida ārstēšanu bērniem, valsts neko neietaupīs. Viņasprāt reāls ietaupījums ir iespējams aizsardzības un vides sfērā.

 

Kaut arī finanšu ministrs E. Repše uzskatot, ka cilvēkiem esot pārāk mazs nodokļu slogs un tādēļ esot jāievieš maksas pakalpojumi, B. Rozentāle ir nepielūdzama: „Es kategoriski iebilstu pret maksas pakalpojumiem bērniem!”

 

Raugoties nākotnē, kā vienu no veicamajiem uzdevumiem Rozentāles kundze saredz pediatra profesijas „atjaunošanu”.

 

„Pediatram ir jābūt kā primārās pieejamības ārstam. Viņiem ir jābūt ģimenes ārstu un vecāku konsultantiem. ASV jau šo kļūdu –atteikšanos no pediatra ir izslimojusi pirms vairākiem gadiem, tagad ir Latvijas kārta, jo mēs bez kļūdām nevaram. Tomēr turpmāk pirmais solis, kas man ir jādara  - jāpadara esošie pediatri par tiešās pieejas speciālistiem, valstij slēdzot ar viņiem līgumus. Ja man būs lemts strādāt ilgtermiņā, tā būs viena no lietām, ko es vēlētos paveikt.”, apgalvo B. Rozentāle.

 

Tāpat kā pozitīvu momentu Rozentāles kundze min faktu, ka, ja viss paliks spēkā, jau šajā ziemā tiks uzsākti vairāki preventīvi bērnu veselības uzlabojoši pasākumi – piemēram, bērnu vakcinēšana pret rota vīrusu un pneimokoku, kas ir atbildīgs par vidusausu iekaisumu un citām nepatīkamām saslimšanām bez maksas, dodot iespēju šīs vakcīnas saņemt arī mazāk turīgiem vecākiem.

mamma27 mamma27 12. Aug 2009, 20:58

man ar liekas būtu pareizi atjaunot pediatru.

mamma27 mamma27 12. Aug 2009, 20:58

man ar liekas būtu pareizi atjaunot pediatru.

12. Aug 2009, 19:41

Iepriecināja, ka iespējams atjaunos pediatrus - ģimenes ārsts un piesugušo ārsts nav tas pats, kas bērnu ārsts - domāju, ka daudzas māmiņas ir saskārušās ar problēmām, jo jaunie ģimenes ārsti (kuri nav savā laikā strādājuši kā pediatri) nav objektīvi. It kā jau mūsu mazie tādi paši cilvēki vien ir, tomēr medicīna viņiem daudzos jautājumos krasi atšķiras no pieaugušo apkopes un to nevar iemācīties mēnesi ilgos pārkvalificēšanās kursos.

"finanšu ministrs E. Repše uzskatot, ka cilvēkiem esot pārāk mazs nodokļu slogs..." - nu tas ir vispār kaut kas unikāls! Man trūkst vārdu!