Vai Tev ir nācies pacelt balsi pret savu mazuli?

Vai Tev ir nācies pacelt balsi pret savu mazuli?

01. Feb 2010, 11:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs iepriekšējā nedēļā jautāja Māmiņu Kluba māmiņām, vai ir nācies pacelt balsi pret savu mazuli.

 

Balsi paceļ tikai pāris reizes

 

Uz jautājumu „Vai Tev ir nācies pacelt balsi pret mazuli?” lielākā daļa jeb 60% atbildēja ir nācies pacelt balsi pret mazuli. Bet iepriecinošs fakts ir tas, ka šāda rīcība gadījusies tikai pāris reižu. 21% atbildēja, ka līdz šim māmiņas esot pratušas savaldīties, bet 3% atzina, ka regulāri paceļ balsi pret mazo, jo uzskata to par vienīgo veidu, kā mazais saprot.

 

Kliegšana nav atrisinājums

 

60% māmiņu atzīmēja, ka kliegšana uz bērniņu nav nekas slikts, ja tas notiek tikai pāris reizes. 23% savukārt uzskata, ka uz bērnu kliegt nedrīkst, jo tas var traumēt viņa psihi.

 

Iespējams, liela nozīme ir arī pašu pieredzei. 64% māmiņu atzina, ka viņu vecāki ir pacēluši balsi pret viņiem tikai pāris reizes. 22% aptaujāto vecāku regulāri esot uzklausījuši vecāku klaigas, savukārt 6% nekad uz savas ādas nav izjutuši vecāku balss pacelšanu.

 

Metodes ir dažādas

 

Aicinājām māmiņas iesūtīt savus padomus, kā savaldīties no kliegšanas.

 

Māmiņa Anda stāsta:

Es izmantoju veco metodi – aizeju uz otru telpu un skaitu līdz desmit.

 

Māmiņa Laura stāsta:

Ja jūti, ka uznāk dusmas, labāk sist priekšmetiem.

 

Māmiņa Eva stāsta:

Iziet no istabas uz brīdi. Nomazgāt traukus. Esmu tā darījusi, jo pašā sākumā man bija ļoti grūti 24h diennaktī smaidīt un nejust nogurumu..


Māmiņa Ilze stāsta:

Cienīt savu bērnu kā līdzvērtīgu pieaugušu cilvēku, apzināties, ka bērnam ir tiesības uz savu rīcību un viedokli ikvienā situācijā.


Māmiņa Linda stāsta:

Dziļi ieelpot, paklusēt un vienkārši skatīties mazajam acīs, tad arī viņš pats sapratīs, ka kaut kas nav tā, kā vajag viņa rīcībā. Kliegšana nenotiek apzināti, bet pirmajā mirklī neapzināti.


Māmiņa Andra stāsta:

Esmu pārliecinājusies, ka nopietna intonācija un drīzāk klusāka balss bērniņam liek ieklausīties no kliegšanas viņš tikai sanervozējas un raud.

 

Māmiņa Lāsma stāsta:

Skaļā balsī  un nikni pasaku, ka mammīte ir nogurusi un mammīte grib atpūsties. Norobežojos, tā, ka mani bērns redz, bet nevar nākt klāt un žēloties, un pāris minūtes izbaudu kaut minimālu, bet mieru. "Saņemu sevi rokās" un varu iet atpakaļ pie bērna!


Māmiņa Laura stāsta:

Nu ja mazais ir galīgi niķīgs, es it kā raudu balsī kopā ar bērniņu, lai viņš saprot, ka mammai dara pāri un pie reizes šādi arī izlādējos.

Vai arī ja neklausa un dara palaidnības, nolieku viņu gultā vienu, saku, lai viņš pats apdomājas. Eju nomierināties kādas 5-10 minūtes un klausos, ko viņš dara. Reizēm viņš klusē, bet citreiz skaļi bļauj. Tad atļauju pabļaut, nāku atpakaļ un viss ir kārtībā.


Māmiņa Kristīne stāsta:

Loģiski domāt mazulis, kas nāk pasaulē viņam tas viss ir jauns, ir jāmēģina atrast pieeju Jo būsi mīļāka, jo bērns būs mierīgāks. Viņš jūt negatīvo emociju apkārtnē. Ieliec bērnu gultiņā, aizej uz ceļiem izmazgā grīdas, gan emocijas un nogurums ņems virsroku.

 

Māmiņa Sintija stāsta:

Aiziet noskalot muti ar aukstu ūdeni. Samīļot bērnu no sirds, lai cik dusmīga mamma arī būtu.

 

Māmiņa Krista stāsta:

Vajag aizvērt acis, saņemties, dziļi ieelpot un aizvest mazo uz citu istabu, kurā var droši viņu atstāt vienu. Aizvērt aiz sevis durvis, nomierināties un tad iet pārrunāt ar mazo blēņdari izdarīto. Arī tad, ja nav sanācis savaldīties, mazajam ir jāatvainojas un pēc tam viss jāpārrunā. Pilnīgi nepieļaujama ir situācija, kad mazajam ir pilnīga visatļautība tikai tāpēc, ka vecākiem bail sabļaut vai uzšaut pa dupsi.

{pic:huggies}

Huggies autiņbiksītes loterijā laimējusi Dace Stuķēna- Rudus.

Pēc balvas lūgums ierasties Māmiņu Kluba redakcijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas) līdz 15.augustam!

Ja ir jautājumi par balvas saņemšanu, raksti uz kristine@maminuklubs.lv!