Vai bērniņa zīdīšana palīdzēja Tev samazināt svaru?

Vai bērniņa zīdīšana palīdzēja Tev samazināt svaru?

29. Nov 2010, 22:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu klubs kopā ar maģistra darba izstrādātāju Ievu Medvedevu veic interesantu pētījumu par krūts barošanas saistību ar lieko svaru! Aizpildi aptaujas anketu arī Tu!

 

Maģistra darba pētījumā tiks noskaidrots, vai sievietēm pēcdzemdību periodā ir problēmas ar lieko svaru un vai tas ietekmē krūtsbarošanu. Tāpat arī tiks pārbaudīta hipotēzi, ka sievietes ar lieko svaru/aptaukošanos pirms grūtniecības neuzsāk zīdīšanu vai zīda mazuli īsāku laika periodu.

 

Latvijā statistika rāda, ka palielinās bērnu īpatsvars, kuri tiek baroti ar krūti. Un tomēr tendence ir neliela, ja līdz 6 nedēļām ar krūti tiek baroti 91,2% zīdaiņi, tad līdz gadam tikai 18,9%. Kā viens no iemesliem, kuru mātes min ir -nepietiek piena, bet tas ir vistiešāk saistīts ar mātes uzturu, ar mātes svara izmaiņām, gan pirms grūtniecības, gan pēc.

 

Samazinot uzņemto uzturu māmiņas ēdienkartē, tiek samazināta piena kvantitāte, nevis kvalitāte. Tāpēc bieži dzird no jaunajām māmiņām, ka nepietiek piena.Grūtniecības laikā iegūtais svars palīdz izveidot nepieciešamās rezerves krūtsbarošanai. Sievietes ar proporcionāli lielāku lieko svaru un ar aptaukošanos, bieži raksturo krūtsbarošanas neuzsākšanu un īsāka termiņa barošana ar krūti. Pētījumā ASV tika secināts, ka tikai sievietēm ar lieko svaru / aptaukošanos saglabājās būtiski negatīva prognoze attiecībā uz prolaktīna atbildes reakciju uz zīdīšanu līdz 7 dienām.

 

No tā izriet, ka sievietes ar lieko svaru/aptaukošanos biežāk neuzsāk krūtsbarošanu, lai gan tas palīdzētu zaudēt grūtniecības laikā iegūto svaru. Citā pētījumā tika pierādīts, ka sievietes, kuras nezaudēja ar grūtniecību saistīto ķermeņa masas palielināšanās 6 mēnešu laikā pēc dzemdībām, bija ievērojami biežāka aptaukošanās 15 gadus pēc dzemdībām.Tomēr, lai gan pastāv pārliecība, ka sievietēm laktācijas periodā, ir lielāks svara un tauku zaudējums, nekā tām sievietēm , kas nebaro ar krūti. Bieži vien grūtnieces šo min kā priekšrocību barošanai ar krūti.

 

ASV pētījumā piedalījās 28 sievietes vecumā no 21 līdz 39 gadi, iedalītas 5 grupās pēc krūtsbarošanas ilguma. Pētījumā pierādījās, ka nepastāv būtiskas atšķirības ķermeņa svara un tauku daudzuma starp šī sievietēm. Bet tā kā šajā pētījumā piedalījās, tikai 28 sievietes, tad rezultāti tomēr nepierāda, ka krūtsbarošana nepalīdz zaudēt svaru pēcdzemdību periodā, arī literatūras avotos minēts, ka krūtsbarošana paātrina svara zaudēšanu.

 

AIZPILDI APTAUJAS ANKETU ŠEIT!

Pēc maģistra darba uzrakstīšanas un rezultātu apkopošanas secinājumi būs pieejami arī mājas lapā www.maminuklubs.lv!

05. Mar 2010, 10:07

to olchen Es baroju dēliņu līdz 16 mēnešiem mans svars bija 49 kg! Ēdu par diviem, arī riekstus un kondensēto pienu, sieru, sviestu utt, lai piens būtu treknāks. Tagad svars ir kā pirms grūtniecības 52 kg.

03. Mar 2010, 08:22

Aizpildīju anketu.
Es meitiņu baroju 1 mēnesi ar krūti, bet svars man nokritās no lielā stresa un mazās pekas un ratu nēsāšanas no/uz 5 stāvu.Tā es viegli tiku vaļā no liekajiem kilogramiem.

03. Mar 2010, 00:14

Aizpildīju. Man lielākā liekā svara daļa nogāja barošanas dēļ, lai gan baroju ar krūti tikai 1-1,5 mēnešus, jo strikti ierobežoju saldumus un citus produktus, kas mazajam nebija labvēlīgi. Tagad cīnos ar atlikušajiem kg, plānoju dabūt mazāku svaru nekā bija pirms grūtniecības.

02. Mar 2010, 23:38

Es ar aizpildīju! Lai veicas=)

02. Mar 2010, 19:35

Kad piedzima 1.bērns, tad vēl 8 mēnešus pēc dzemdībām bija diezgan daudz liekā svara, tāpēc nācās ķerties pie speciālas diētas un tad tikai svars nogāja nost. Bērnu toreiz baroju ar krūti gandrīz līdz 1g.5 mēn., bet svars pazuda tikai pateicoties diētai un aktivitātei.

02. Mar 2010, 14:48

Zīdīšana svaru principā neietekmēja. Tā kā pirms grūtniecības biju samērā kalsna, tad bērniņš tieši palīdzēja iegūt pareizo svaru, ja vadās pēc vecās formulas: garums cm mīnus 100. manā gadījumā 170-100=70kg

02. Mar 2010, 14:21

Aizpildīju, lai veicas!

02. Mar 2010, 13:45

es arī aizpildīju!Man arī intresētu rezultati-intresanti būtu pastīties😀

02. Mar 2010, 12:59

Ooooooooo jā, man svars stipri nokrita, manam dēlam bija partikas alerģija un kamēr baroju ar krūti bija stipri jāievēro dieta, bet jāsaka, ka pati ar centos nomest svaru.

02. Mar 2010, 12:47

aizpildīju 😀
tiešām jācer, ka tie rezultātitiks pakopoti un publicēti

02. Mar 2010, 12:18

Anketu aizpildīju, taču par pētījuma rezultātiem... hmmm, nezinu, cik objektīvi tie varētu būt, jo mani diezgan daudz zaudētie kg gan jau nav norakstāmi tikai uz krūts barošanu, jāskatās, cik laiks pavadīts aktīvās pastaigās, kas tiek darīts, kad bērns pa dienu guļ utjp Ja mamma ikdienu aktīvi staigā svaigā gaisā, tīra māju, kamēr sīcis čuč, tas viss kūst kā sniegs pavasarī.