Uzsāk pretvardarbības programmu skolās

Uzsāk pretvardarbības programmu skolās

15. Jan 2010, 09:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai veicinātu savstarpējo iecietību skolēnu vidū, „Centrs Dardedze” ar Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas atbalstu uzsācis darbu pie apjomīga projekta „Vienaudžu iecietības programma „Drosme draudzēties””.

 

Šogad centrs „Dardedze” izstrādās „Iecietības programmu”, kuras ietvaros tiks realizēta virkne pasākumu – jau aprīlī notiks īpaša draudzības un iecietības diena, bet septembrī projektā tiks iesaistīti 25 Rīgas skolu 5. – 9. klašu skolēni, piedāvājot viņiem iespēju piedalīties iecietības semināros, ko vadīs īpaši apmācīti „Iecietības programmas” aģenti.

Iecietības semināros skolēni ar teatrālas lugas palīdzību varēs sevi identificēt vai nu ar vardarbības veicēju vai upuri. Šo semināru mērķis ir vedināt pusaudžus analizēt un mainīt savu rīcību līdzīgā situācijā, kas saistīta ar vienaudžu savstarpējo vardarbību.

 

Pusaudži, kas būs apmeklējuši iecietības seminārus, varēs parakstīt iecietības un draudzības memorandu, kas kalpos kā apstiprinājums tam, ka viņi apņemas savā vidē mazināt savstarpējo vardarbību. Šie skolēni tiks aicināti arī iesūtīt „Draudzības receptes” portālā http://www.punkc.lv/, ko „Centrs Dardedze” izveidoja pērn uzsāktā projekta „Punkc” savstarpējās vardarbības mazināšanai skolās ietvaros. Tādējādi skolēni uzrunās savus vienaudžus par to, kā iespējams veicināt iecietību un palīdzēt no vienaudžu savstarpējās vardarbības cietušajiem klases biedriem justies labāk.

 

Projektu Vienaudžu iecietības programma „Drosme draudzēties”” realizē, pamatojoties uz Valsts programmu bērna un ģimenes stāvokļa uzlabošanai 2009. gadam, kas paredz īstenot vienaudžu savstarpējās vardarbības jeb mobinga mazināšanas  programmu.

Mobings veidojas, kad viena vai vairākas personas ilgākā laika periodā tiek pakļautas sistemātiskai negatīvai rīcībai un attieksmei no citu cilvēku puses. No mobinga cietušie bērni ir jūtīgi, klusi un kautrīgi, ar zemu pašvērtējumu. Tie ir bērni, kuriem klases biedru vidū nav draugu. Par mobinga upuriem mēdz kļūt bērni, kuri atšķiras no citiem apģērba, matu krāsas, ķermeņa formas vai fizisko spēju dēļ.

Projekta netiešie iniciatori bija skolotāji, kuri vērsās „Centrā Dardedze” ar jautājumiem par to, kā rīkoties skolēnu savstarpējās vardarbības situācijās. Projekta galvenais mērķis ir parādīt un iemācīt jauniešiem, ka mums katram pa spēkam ir paveikt mazas, bet ļoti nozīmīgas lietas, lai mazinātu vardarbību mūsu apkārtējā vidē, sākot katram pašam ar sevi.

Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija piedalās projektā ar līdzfinansējumu Ls 20 000 apmērā.