Uz Dabas Dobi pēc mīlestības un īstiem Latvijas lauku labumiem

Uz Dabas Dobi pēc mīlestības un īstiem Latvijas lauku labumiem

24. Sep 2011, 09:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pati Dabas Dobes vadītāja Liene Brizga – Kalniņa zaļajam dzīvesveidam pievērsās pēc tam, kad satika savu vīru. „Viņš jau no padsmit gadu vecuma ir pārliecināts zaļais un par tādu tagad esmu kļuvusi arī es,“ atzīst Liene.

 

Māmiņu Klubā iepazīstamies ar Lieni Brizgu – Kalniņu.

 

Kā radās Dabas Dobe?


Dabas Dobe sākās divu iemeslu dēļ: pirmais – mīlestība uz īstiem, tīriem un pilnvērtīgiem Latvijas lauku labumiem, un otrais – vēlme izbēgt no lielveikaliem. Iedvesmoja Rietumeiropā ļoti populārās tā saucamās “kastīšu shēmas” – cilvēki abonē sezonālu bioloģisko produktu kastītes un reizi nedēļā saņem to, kas vietējā apkaimē izaudzis.

 

Dabas Dobes gadījumā tas nozīmē – pircēji interneta bodē atzīmē, kādus produktus vēlētos, un Dabas Dobe viņu vietā veic diezgan laikietilpīgo iepirkšanās procesu - sarūpē tos no bioloģiskajām saimniecībām, tuvākiem un tālākiem laukiem, ekoproduktu izplatītājiem, saliek pirkumu maisus un aizved uz mājām. Turklāt mēs strādājam arī kā mūsu klientu aģents, kas nozīmē - viņu vietā izpētām produktu, izlasām etiķetes un piedāvājam tikai to, par ko esam pārliecināti – tiešām tīrs, veselīgs un garšīgs. Pamazām pārtikas piegāde apauga arī ar citiem produktiem – tā, lai pircējs var dabūt visu, kas nepieciešams zaļai dzīvošanai un saimniekošanai.

 

Kādi ir Dabas Dobes mērķi? Nākotnes vīzija?


Mēs esam par to, lai paplašinātos bioloģisku produktu jeb to, ko ikdienā saucam par ekoproduktiem, pieejamība ⎯ gan cenas, gan sortimenta ziņā.

 

Bioloģiskiem produktiem ir jābūt dārgākiem nekā konvencionāli audzētiem, taču, līdzīgi kā valstīs ar daudzu gadu desmitu pieredzi, ne dārgākiem par 20-30%. Pie mums līdz tam vēl ir kāds ceļš ejams, bet cenšamies ar savu darbu šo lietu ietekmēt.

 

Otrs, kas būtiski mūsu darbā pircēju zināšanas un izpratne par to, kas slēpjas aiz produktu etiķetēm. Mēs priecājamies par to, ka arvien vairāk palielinās apzināto pircēju loks – to, kas domā par to, no kurienes produkts nāk, kā tas audzēts, kas ir tā sastāvā, un saprot, ka pircējiem patiesībā ir liels spēks un viņu iespējās ir ar savu iepirkšanās “balsojumu” radīt izmaiņas.

 

Kā uzņēmums mēs strādājam, lai dažādotu darbības veidus ⎯ līdzās jau labi nostādītajam mājas piegādes servisam attīstām citas darbības jomas – piegādes uzņēmumiem, veikaliņa atvēršana, Fairtrade jeb godīgās tirdzniecības produkti. 

 

pati pievērsāties dabas/eko produktiem?


Patiesībā tas ir ļoti personisks stāsts un nemaz nesākas ar produktiem, bet gan ar vīrieti. Mans vīrs ir pārliecināts zaļais jau no padsmit gadu vecuma, un visu mūžu strādājis ar vides un patēriņa jautājumiem. Es, savukārt, studēju filosofiju un politoloģiju un tad, kad gandrīz pirms 10 gadiem ar viņu iepazinos, interesējos par dažādām ideoloģijām un alternatīvām dzīves praksēm.

 

Mūsu tikšanās pamazām padziļināja manu interesi tieši par zaļo dzīvesveidu, sāku skatīties, ko tad mans draugs lasa un ko pēta, un man radās daudzi atklājumi, pat šokējoši. Pirmkārt jau par to, kas slēpjas aiz produktu etiķetēm un kā darbojas pārtikas un plaša patēriņa preču industrija, kas vērsta tikai un vienīgi un patēriņa palielināšanu un mākslīgu tā radīšanu. Kaut vai fakti par to, kādi naftas produkti ir šampūnos un ka dzīvnieku barību ražo no gaļas industrijas pabirām un lielākā tās sastāvdaļa ir mitrums apjomam.

 

Un kā tai pievērsās ģimene? 


Tā arī ģimene – mums ir divi puiši – piecgadnieks un divarpusgadnieks, pakāpeniski un dabīgi ieauga šādā dzīvesveidā, neko tā īpaši radikāli nelaužot un nemainot, vienkārši dzīvojot apzināti un domājot par to, ko ēdam, cik daudz atkritumus aiz sevis atstājam, kā veidojam ikdienu. Un, jo vairāk zini, jo loģiskāk šķiet izvēlēties bioloģisku pārtiku, videi draudzīgas sadzīves lietas, šķirot atkritumus.

 

Kā jūsu ģimenē izpaužas dzīvot "zaļi"/videi draudzīgi?


Mēs esam tādi racionāli zaļie, un pats galvenais, ko cenšamies darīt, ir samazināt patēriņu kopumā, taupīgi lietot resursus un vienmēr meklēt videi draudzīgas alternatīvas ikdienas vajadzībām.

 

Vīrs uzrauga mūsu dzīvokļa energoefektivitāti, ēdam gandrīz tikai bioloģisko pārtiku. Vīrs neēd gaļu, jo tieši gaļas industrija rada lielāko ietekmi uz klimata izmaiņām, mašīna ir ar mazu motoru un cenšamies to lietot tikai brīvdienās, bērniem nav īpaši daudz rotaļlietu. Jo nemaz jau daudz nevajag ⎯ ļoti aizrautīgi viņi spēlējas, piemēram, ar kartona kasti un makaroniem, un es varu tikai priecāties, ka bākuguņus neprasa.

 

Kad puikas bija bēbīšu vecumā, izmantojām mazgājamās autiņbiksītes un organiskās kokvilnas drēbītes. Šķirojam atkritumus, mums ir komposts. Nekas tāds radikāls, drīzāk nelielas ikdienas paradumu maiņas. Tāpat reizēm ieklīstam lielveikalā un plastmasas mantas no mājās neesmu izskaudusi.

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Kā tev patīk stāsts par to, kā radusies Dabas Dobe? Varbūt tev ir kāds īpašs jautājums, kuru labprāt uzdotu Lienei?

Dabas Dobe sākās 2007. gadā, piedāvājot vēl nebijuši pakalpojumu – bioloģisku produktu piegādi uz mājām. Šobrīd Dabas Dobe ved daudziem simtiem klientu uz mājām visplašāko ekoproduktu klāstu – bioloģiskos dārzeņus, svaigus piena produktus, gaļu, tēju, kafiju un kārumus, kosmētiku un tīrīšanas līdzekļus - visu, kas nepieciešams zaļai un videi draudzīgai dzīvošanai.

 

Kā iepirkties Dabas Dobē? Pavisam vienkārši – mājaslapā www.dabasdobe.lv sadaļā Bode izvēlaties visu vajadzīgo, un nākamajā dienā mēs to aizvedīsim uz norādīto adresi.

 

Sekojiet Dabas Dobes jaunumiem www.dabasdobe.lv un Twitter.com/DabasDobe!