Satversmes tiesas spriedums pieņemts. Ko tālāk? Vecāku viedokļi PAR un PRET turpmāko rīcību.

Satversmes tiesas spriedums pieņemts. Ko tālāk? Vecāku viedokļi PAR un PRET turpmāko rīcību.

20. Dec 2010, 13:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc Satversmes tiesas sprieduma, redakcija saņem gan e-pastus, gan telefona zvanus, ar jautājumu- ko darīsim tālāk! Lūk, divu māmiņu viedoklis- gan PAR, gan PRET, ka kaut kas būtu vēl jādara!

Inese:

"Droši vien pēc "jaukā" Satversmes tiesas sprieduma, Jūs saņemat simtiem vēstuļu. Šoreiz arī man gribējās izteikt savu viedokli.

 

Es bērniņu tikai plānoju, kas nozīmē, ka uz mani attiektos noteiktie pabalsta griesti (pat ja nestrādāju) līdz 2012.gada beigām.

 

Biju domājusi, ka zaudētos ienākumus varētu kompensēt piestrādājot. Bet šobrīd ar pēdējo spriedumu tiks liegta arī šī iespēja.

 

Tiesa pamato savu lēmumu, ka tiks nodrošināts iepriekšējais ienākumu līmenis tam cilvēkam, kas pavadīs laiku mājās ar bērnu. BET tā tas nesanāk. Es piemēram zaudētu mēnesī līdz pat 400 Ls, neskatoties uz to, ka ir nomaksāti visi nodokļi daudzu gadu garumā. Un man pat nebūs iespēja to nekādi kompensēt.

 

Tādēļ gribēju jautāt, vai nav doma tiesāties tieši par šo punktu - lai tad vismaz atceļ griestus, savādāk izklausās, ka sprieduma skaidrojums ir pretrunā ar realitāti.

 

Ja ir kāda domubiedru grupa šajā sakarā, būtu gatava piebiedroties kaut vai ar savu parakstu."

 

***

Līga:

"Esmu patiešām sašutusi par Māmiņu kluba vadītājas Sandijas Salakas izteikumiem, ka tiek apsvērta iespēja sūdzēties tālāk, jo šis ST spriedums neesot taisnīgs. Godīgi sakot, nesaprotu, ko tieši Māmiņu klubs cenšas panākt? Lai vispār nākotnē atņem citām māmiņām pabalstu vai lai nosaka tam griestus????

 

Jūs "bļaustaties" par 2009.gada lēmumu, bet kas notiks uz priekšu? Palasot internetā publicētos rakstus par šo tēmu, pretīgi paliek. Man patiešām rodas iespaids, ka daļa cilvēku, tai skaitā Māmiņklubs neizprot pabalsta mērķi un cenšas iedzīvoties uz bērnu naudas rēķina. Kāpēc Jūs necīnāties par lielākiem pabalstiem pēc bērna piedzimšanas, t.i.  pēc bērna 1.gada vecuma? Vai tad nav tā, ka bērnam augot vajadzības tikai
pieaug? Patiešām uzskatu, ka pabalsts pilnā apmērā ir saņemams tikai un vienīgi tam vecākam, kas arī gadu atrodas bērnu kopšanas  atvaļinājumā un nestrādā. Vai Jums nešķiet nelietīgi, ka no valsts tiek izkrāpta nauda par labu ģimenei, jo māmiņa  vai nu nekad nav strādājusi un tāpēc pabalsts tiek formēts uz tēvu, kas turpina strādāt un saņem otru algu, vai  arī māmiņai pašai ir minimālie ienākumi (par ko viņa iepriekš necīnījās lai tie būtu lielāki un tādi ienākumi viņu acīmredzot ir apmierinājuši) un tāpēc pabalsts tiek formēts uz tēvu, kurš saņem vairāk??!!

 

Pirmajā dzīves gadā bērnam ir vajadzīga māte un kāpēc jādzemdē bērns, ja tūlīt pēc tā
piedzimšanas mātei jāskrien strādāt?! Ar savu "bļaušanu" sabojāsiet pabalstu pārējām māmiņām - noteiks griestus. Un vai tad būs labāk? Uzskatu, ka katrs saņem pēc nopelniem un pabalsta mērķis ir kompensēt ienākumus laikā, kad vecāks atrodas bērnu kopšanas  atvaļinājumā. Tādējādi ģimene arī nezaudē ienākumus, kuri bijuši līdz bērna piedzimšanai. Un ja akurāt ģimenei pietrūkst naudas - varbūt tēvs var meklēt papildus darbu, kamēr māmiņa rūpējās par mazuli.

 

Un kāpēc neviens nesūdzas pēc bērns viena gada sasniegšanas, ka viņi ir pelnījuši, lai valsts viņus atbalsta? Pēc gada vairs nav  pabalsts algas apmērā un nez kāpēc ģimenes turpina dzīvot un meklēt iespējas vai nu piepelnīties vai ir labi tā, kā ir. Varbūt vajadzētu visupirms novērtēt to, kas šajā situācijā tiek dots no valsts. Meklējot iespējas, kā no valsts dabūt naudu par 2009.gadā piedzimušo bērnu, ekonomiskā situācija tikai pasliktināsies, jo cik man saprotams -  vieniem iedos, jo tā paredz pārsūdzēts lēmums un citiem atņems. Es patiesībā nesaprotu Māmiņkluba nostāju šajā jautājumā un lasot komentārus zinu, ka neesmu vienīgā kas tā domā.


Atbalstu tikai un vienīgi pabalsta saņemšanu tam vecākam, kurš patiešām nestrādā bērna kopšanas atvaļinājumā, kas ir taisnīgi pret visiem vecākiem, jo kādam varbūt nav iespējas strādāt - tādējādi dažas ģimenes kļūst nevienlīdzīgākas (jo ja māmiņa viena audzina bēniņu, tad viņa nav vienlīdzīgā situācijā ar pilnvērtīgām ģimenēm, kurās vīrietim ir iespēja piestrādāt."

19. Mar 2010, 13:37

Vēlos pateikt Paldies Māmiņu Klubam par to, ka joprojām konsekventi aizstāv strādājošo vecāku tiesības, neskatoties uz ST spriedumu, ignoranci no valdības puses un anonīmo komentētāju klaji negatīvo attieksmi. Acīmredzot, esam tāda tauta, kas māk cīnīties PRET nevis PAR. Līdz ar to zaudētāji esam visi - ar sašķeltu sabiedrību ir vieglāk manipulēt.
Esmu PAR strādājošo vecāku tiesībām, jo tie IR maksājuši un TURPINA maksāt nodokļus arī bērna kopšanas atvaļinājuma laikā - līdz ar to atalsta gan pensionārus, gan citus, kam nepieciešama sociālā palīdzība.
Valdība pieņēma lēmumu samazināt strādājošo vecāku pabalstus par 50% no 2009.g.1.jūlija bez pārejas perioda arī tiem, kuriem šis pabalsts bija piešķirts - līdz ar to pārkāpjot tiesiskās paļāvības principu. (Labklājības ministrs neilgi pirms tam vairākās TV pārraidēs apgalvoja, ka netiks samazināti jau pieširtie pabalsti).

19. Mar 2010, 10:16

Tā ir, cik situāciju, tik viedokļu. Manā gadījumā, es atviegloti uzelpoju, kad pieņēma šo lēmumu nemaksāt pabalstu strādājošiem, jo citādi būtu smagas izvēles priekšā - tā kā vīram darba nebija un nav, tad pēc dēliņa piedzimšanas būtu jāiet strādāt man, lai saglabātu iepriekšējos ienākumus un arī, kā tad var palaist tādu izdevību garām - strādāt un saņemt pabalstu, kā arī darba devējs bija ļoti ieinteres`tes, lai strādāju. Bet savā sirdī es domāju, jutu, ka tā nauda nekādi nevarēs atsvērt to gadu, ko es varētu pavadīt kopoā ar dēlīnu. Bet pieņema šo lēmumu un smagais lēmums nebija jāpieņem. Dzīvojam visi laimīgi ar krietni mazākiem līdzekļiem, bet veseli, paēduši un daudz ko iemācījušies, kaut vai ēst taisīt 😀.

18. Mar 2010, 17:23

Šoreiz varu tik Tev - Pasmaidi - pievienoties. Visabsurdākā situācija ir medicīnas aprūpē - tā it kā bērniem ir par brīvu, bet īstenībā, un arī apdrošināties nav nekādu iespēju, jo valdošajiem politiķiem ir bail atzīt, ka mūsdienīgu medicīnas aprūpi ar šadu valsts budžetu nespēj nodrošināt un tāpēc ir nepieciešama obligāta medicīnas apdrošināšana, arī bērniem. Tagad mēs esam šīs absurdās situācijas ķīlnieki. Es vienmēr cenšos meklēt rast konstruktīvus risinājumus, bet šitam absurdam risinājums tiešām ir tikai neklusēšana. Pabalsi, jā, ar tiem ir kā ar bitēm 😀, tāpēc es nekad 100% uz tiem nebalstos, bet, ja kas ienāk kontā, priecājos 😀.. Bet tas, ka nevaru būt droša, ka man pietiks naudas mana bērna un arī mūsu pašu medicīnas aprūpei, tas gan mani satrauc.n Jo īstenībā, tas ir sakārtojams.

18. Mar 2010, 16:07

Es arī pilnībā piekrītu Līgai, ka pabalstu saņem tas vecāks, kas paliek mājās ar bēbīti. Tāpat par to, ka situācija daudz smagāka ir pēc tā pirmā gada, jo pabalsts beidzas, bērniņš maziņš, bērnudārza nav. Tur ir ļoti jādomā, kas izdevīgāk, meklēt/iet uz darbu vai tomēr palikt mājās.

18. Mar 2010, 15:12

Pilnīgi piekrītu Līgas paustajam viedoklim.