„Piens ir visām māmiņām!” jeb kā Kitijai un Eduardam gāja krūts ēdināšanas nodarbībā

„Piens ir visām māmiņām!” jeb kā Kitijai un Eduardam gāja krūts ēdināšanas nodarbībā

17. Jan 2012, 16:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja iepriekšējā nodarbība varēja likties par vēlu, jo mums jau bija 35.nedēļa, tad šī varbūt nedaudz par ātru, jo mazais jau vēl nav piedzimis, bet informācija bija dikti daudz, un ļoti noderīga.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!



Kaut to visu atcerēties, kad mazais būs nācis pasaulē. Tādēļ tika ņemti talkā pieraksti. Šī bija par tēmu krūts ēdināšana. Nodarbību iesāka par bērna pirmajām +/- 3 diennaktīm. Tā saukto adaptāciju, kas notiek un kāpēc. Īpaši uzsvēra to, ka mazajam noteikti piedzimstot ir jābūt pie mammas kontaktā āda-āda un tam jābūt aptuveni pus stunda, protams, neviens pulkstenī, minūti minūtē neskaitīs, bet tas tāds aptuvenais.



Pastāstīja arī par pirmajām ēdienreizēm  un tad pirmo ilgo miegu.   Viena lieta gan man likās dikti jocīgi, ka pieaudzis cilvēks vidēji ieelpo 16 x minūtē un diezgan regulāri, bet mazais to var darīt 40 x un neregulāri. Tādēļ arī ir dzirdēti stāsti, ka mammas nevar saprast, vai mazais elpo vai arī ne .  


Īpaši lika atcerēties, ka VISĀM mammām piens IR!!! protams, var rasties dažādas problēmas, bet piens ir!!! Un pirmpiena vienreizīgumu arī paskaidroja! Tas ir kas tāds, ko nekad vairs nedabūt mazajam.   


Jebkurā medicīnas iestādē 1.dienas zīdīšana ir priekš tā, lai personāls redzētu vai izdodas zīdīšana, vai šī tehnika padodas.  Jo mazais labi ja 5 ml izēdīs. Bet tehnika ir jāapgūst, lai pēc tam, aizbraucot mājās, nerastos liekas problēmas.  


Lai izdotos labāka zīdīšana, bērniņu pirms ēšanas paturēt nedaudz uz vēdera, bet pēc - uz pleca sava (to saucamo atraudziņu palīdzēt viņam uztaisīt, kaut to mazais taisīs tad, ja būs sarijies gaisu baudot savu maltīti).  



Mazais ir jāmodina augšā pēc 3h, protams, pa dienu, un ne pirmajā dienā. Un ja bērns ir 30 minūtes ēdis, tas viņam pietiek 3 stundām.


Pastāstīja arī par problēmām un sāpēm ar kurām nāksies saskarties, bet tas, ko piekodināja, lai nepārtrauc zīdīšanu, bet, ja rodas kādas problēmas, vienmēr ir mediķi, kas gatavi palīdzēt. Un ja ir galīgi traki, meklēt risinājumu, nevis ciesties.  


Bija laiks arī interesējošiem jautājumiem. Gan par to cik ilgi barot mazo ar krūti, bet atbildes nav vienas, jo katrs izvēlas sev individuāli, protams, un tā ir katras ģimenes izvēle. vai tas ir pus gads, gads, vai divi.   



Arī par piena uzglabāšanu, un piena banku veidošanu. Tas, ka piens istabas temperatūrā var stāvēt 10-12 h, kā arī 3 dienas  ledusskapī, un 3 mēnešus saldētavā.   



Un jautājums par alerģijām, un ko mamma drīkst vai nedrīkst ēst. Un man patika speciālistes atbilde - Ēst var visu!!  Protams, ja tas ir veselīgs un mērenās devās!!!  



Priecājos, ka apmeklējām kopā šo nodarbību, kaut gan nemaz nebiju iedomājusies to apmeklēt viena, jo man liekas, ka ir vērtīgi, ka vēl kāds zina to visu, un ja man piemirsīsies kāda lieta, būs vīrs, kas varēs atbildēt.   Tas, ko mans vīrs pēc šīs nodarbības saprata (patiesībā guva apstiprinājumu, jo viņam jau sen bija tā licies), ka mazāk vajag stresot un uztraukties par lietām, bet vairāk dzīvot mierā un ieklausīties sevī. Un viņam viss bija jauns no šīs nodarbības, tā kā vērtīgi tas ir bijis jebkurā gadījumā.     



Un paldies  Māmiņu klubam un AVENT par jauki sarūpētajām dāvaniņām!!!

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!