Pēc palīdzības uz krīzes centru

Pēc palīdzības uz krīzes centru

30. Sep 2010, 14:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr sociālā sistēma valstī jūk un brūk un grūtībās nonākušās ģimenes tiek uzskatītas par nevēlamu slogu, klusā, skaistā vietā Āgenskalnā, pie Māras dīķa sievietēm ar bērniem krīzes situācijā ir iespēja rast patvērumu un atspēriena punktu jaunai dzīvei.


Ļena (36), 1,2 gadus vecās Aļonas mamma, gaida otro bērniņu:

„Ar bērna tēvu nodzīvojām kopā divpadsmit gadus. Bērnu viņš piedeklarēja savā dzīvoklī, bet mani nē. Periodiski viņš man teica, lai savācu mantas un pazūdu, līdz beigās pacēla roku pret mani. Izsaucu policiju, bet viņi man teica: „Mēs neko nevaram izdarīt, jo Tu šajā dzīvoklī esi NEKAS!” Tad viņi atveda mani uz Māras centru. Šeit nokārtošu sociālo statusu, iegūšu pabalstu dzīvokļa īres un komunālo rēķinu apmaksai, sagaidīšu otro bērniņu savās mājās.”

 

Elīna (18), deviņus mēnešus vecā Kevina mamma:

„Vienistabas dzīvoklītī mēs bijām seši cilvēki. Dzīvojām viens otram uz galvas, nebija vietas pat kur nolikt bērna gultiņu. Arī ar iztiku bija grūti. Māras centrā dzīvoju jau četrus mēnešus, esam nodrošināti ar visu nepieciešamo, bērnam ir telpa kur izpausties. Esmu guvusi neatsveramu psiholoģisko atbalstu un, pats galvenais, pārliecību par saviem spēkiem un ticību labākai dzīvei.”

 

Agnese, sociālā darbiniece:

„Jau piekto mēnesi mūsu centrā uzturas piecus gadus vecs zēns, kura māte atrodas ieslodzījumā, bet vecmamma nesen nomira. Vienīgais bērna radinieks ir tēvs, kurš nav Latvijas pilsonis un nedzīvo Latvijā. Viņš ir gatavs ņemt bērnu pie sevis, tikai jāsagaida paternitātes apstiprinājums no DNS  laboratorijas. Mēs bērniem esam kā starpposms starp pagātni un, iespējams, gaišāku nākotni.”

 

Ar Rīgas domes un atbalstītāju no visas pasaules palīdzību 2006. gada 10. jūlijā Rīgā, Cieceres ielā 1 durvis vēra lielākais krīzes centrs bērniem un sievietēm Latvijā „Māras centrs”.

 

Centra mērķis ir sniegt īslaicīgu  (līdz sešiem mēnešiem) psiholoģisku un sociālu palīdzību krīzes situācijā nonākušiem bērniem un sievietēm ar nepilngadīgiem bērniem, ko nodrošina profesionālu darbinieku komanda- sociālie darbinieki, psihologi, sociālie aprūpētāji, utt.

 

Līga, „Māras centra” vadītāja:

„Biežākie iemesli, kāpēc sievietes vēršas pie mums pēc palīdzības, ir vardarbība ģimenē, dzīvesvietas un/vai iztikas līdzekļu trūkums. Vardarbība visdažādākajos veidos- sākot ar lamāšanos un alkohola lietošanu, beidzot ar tiešām fizisku vardarbību gan pret māti, gan pret bērnu. Nereti sievietes pie mums nonāk pēc smagiem konfliktiem ar vīru vai vīra vecākiem. Viņas tiek izmestas no mājas kopā ar bērnu, vai aiziet pašas.

Bija situācija, kad kopā dzīvoja divas māsas. Vienai pēkšņi radās psihiatriskas problēmas, viņa kļuva agresīva, piekāva māsu, izdemolēja dzīvokli. Bērnu uzreiz uzņēmām pie sevis, māte pēc slimnīcas arī meklēja patvērumu pie mums.

Bieži par iemeslu ir arī dzīvesvietas antikvalitāte- dzīvoklī parādu dēļ tiek atslēgts ūdens, elektrība, apkure. Dzīvot tur ar mazu bērnu vai pat vairākiem kļūst neiespējami...”

 

Līdz ar rehabilitācijas procesu „Māras centra” speciālisti bērnus iesaista fiziskās un garīgās nodarbēs, pilnvērtīgi aizpildot viņu brīvo laiku. Tādējādi bērni iemācās pilnvērtīgi plānot savu ikdienu, sajust pozitīvas emocijas un atpūsties, kas vienlaikus viņiem palīdz atbrīvoties no emocionālās spriedzes un rada bērnos drošības sajūtu.

 

Māmiņas krīzes centrā saņem visu ikdienā nepieciešamo, tādēļ vairāk laika var veltīt bērniem un atgūties pēc notikušā. Savukārt speciālistu uzdevums šajā laikā ir palīdzēt sievietēm rast motivāciju savu problēmu risināšanai, sniegt viņām atbalstu un pārliecību par saviem spēkiem uzsākt jaunu dzīvi.

 {pic:1}

Sadzīve

 

„Māras centrs” spēj uzņemt līdz 40 sievietēm un bērniem- tas ir tieši tik, cik apmaksā Rīgas dome. Centrā ir trīs grupas: divās mitinās sievietes ar bērniem, trešajā- bērni bez vecākiem. Jaunākajam bērniņam šeit ir tikai pusgadiņš, vecākajai meitenei sešpadsmit gadi. 

 

„Bērni vieni pie mums ierodas visbiežāk ar sociālā dienesta nosūtījumu vai viņus atved policija. Gadās, kad pusaudži paši vēršas pie mums ar iesniegumu, bēgot no ielas dzīves vai konfliktiem ģimenē. Šobrīd pie mums atrodas četri bērni, kas izņemti no vienas ģimenes, jaunākajam vēl nav divi gadiņi.”

 

Mammas dzīvo vienvietīgās vai divvietīgās istabiņās, viņām tiek piešķirta gultasveļa, nodrošināta veļas apmaiņa, kā arī personiskās veļas mazgāšana. Tāpat centra darbinieki rūpējas par māmiņu un bērnu pilnvērtīgu ēdināšanu, ja nepieciešams- medicīnisko aprūpi, kā arī sniedz sociālā darbinieka pakalpojumus.

 

Mammām ir iespēja izmantot psihologa pakalpojumus, vajadzības gadījumā bērnu var pieskatīt centra aprūpētāji. Savukārt bērni ir nodrošināti ar rotaļlietām, ja nepieciešams- arī ar apģērbu, kancelejas precēm, grāmatām.

 

Lai bērni pilnvērtīgi pavadītu savu brīvo laiku, „Māras centrs” regulāri piedāvā mazajiem dažādas ārpus centra aktivitātes, kuras nereti ir jānopelna ar labu uzvedību.

 

„Lielai daļai bērnu, kas šeit ierodas, ir uzvedības problēmas, tāpēc mēs esam ieviesuši uzvedības kalendāru: katru dienu bērnam tiek piešķirti 100 punkti, no kuriem dienas gaitā par sliktu uzvedību, rupjiem vārdiem, melošanu vai kaušanos var tikt atņemts noteikts punktu skaits. Reizi nedēļā tiek apbalvoti bērni, kuri sakrājuši noteiktu punktu skaitu. Šonedēļ balvā būs „saules muzeja” apmeklējums.

Šeit bērniem ir dienas režīms. Mēs neesam skola, bet audzinātājiem ir pienākums nodrošināt bērniem pilnvērtīgas nodarbības- pa dienu iziet ārā, vakaros radoši strādāt- veidot, zīmēt, darboties. Vasarā mēdzām katru nedēļu doties uz Jūrmalu, bet šobrīd diemžēl trūkst līdzekļu šādām aktivitātēm. Paļaujamies tikai uz labvēļu dāvinājumiem: nesen Radio SWH piedāvāja biļetes uz „Dinamo Juniors” spēlēm, „Rietumu banka” dāvināja bērniem kino apmeklējumus, arī Latvijas Futbola federācija aicina uz spēlēm.”

 {pic:2}

Skats nākotnē

 

Mūsu valsts šobrīd atrodas smagā ekonomiskajā situācijā. Arī „Māras centrs” nav izņēmums- ir samazināts darbinieku skaits, stipri nogrieztas algas. Krīzes centram brīžiem trūkst pat elementāru sadzīvei nepieciešamu lietu, kā, piemēram, pulveris un tualetes papīrs.

 

„Nez kāpēc valda uzskats, ka jādāvina mīkstās rotaļlietas. Liela daļa bērniņu mums vēl nav divus gadiņus veci, tāpēc ļoti nepieciešamas ir attīstošās rotaļlietas. Bērni pie mums ierodas ar savām dusmām, aizvainojumu pret pasauli, tāpēc mantas mēdz ātri lūzt.”

 

„Māras centram” nepieciešamas daudzas sadzīvei un darbam vajadzīgas lietas: bērnu un zīdaiņu drēbītes, veļas žāvētājs, datora monitors, rotaļlietas, dažādas kancelejas preces radošām aktivitātēm (plastilīns, guaškrāsas, līmes, utt), tāpat noderētu sporta preces, kuras varētu izmantot ar Hamburgas Samariešu apvienības atbalstu uzceltajā sporta un rotaļu laukumā pagalmā- ragavas, vasarai bumbas, kādas āra spēles (badmintons, utt).

 

Bērni, kuri pie mums nonāk, bieži vien ir izslāpuši mīlestības un uzmanības, bet mūsu personāls ir tik mazs un noslogots, ka nespējam veltīt mazajiem pietiekoši daudz laika. Tāpēc aicinām pieteikties brīvprātīgos, kuri varētu kaut pāris stundiņas nedēļā veltīt rotaļām ar mazajiem, pieskatīt viņus vai palīdzēt izpildīt skolā uzdotos  mājas darbus. Bērni ir sajūsmā, kad kāds ar viņiem padarbojas, īpaši ciemiņi. Lielā cieņā ir puiši, kuri var mazos pamētāt gaisā, padauzīties, jo te jau tikai sievietes vien...

Šobrīd mums viens puisītis ārstējas slimnīcā. Mēs pie viņa varam aizbraukt 1-2 reizes nedēļā, bet viņš tur ir viens, mazs un nobijies. Šādā situācijā brīvprātīgais būtu kā glābējs, kurš varētu apciemot mazo, aizvest kādu jogurtu vai banānu, pateikt, ka viss būs labi.”

{pic:3}

Augustā krīzes centrā ciemojās Starkova vadītā Latvijas izlase

Tāpat krīzes centrs sapņo par savu busiņu, lai, braucot uz labvēļu pasākumiem vai, piemēram, Jūrmalu, nebūtu jāspiežas autobusā, jāpērk dārgās transporta biļetes, bet varētu visi kopā draudzīgi sasēsties busiņā un doties ceļā. Bet tas pagaidām vēl tikai sapņos.

 

Ar „Māras centra” vadītājas v.i. LīguLiepiņu

sarunājās Ērika Rudaša

Latvijas Samariešu apvienības

Krīzes centrs bērniem un sievietēm ar bērniem „Māras centrs”

Rīga, Cieceres iela 1

LV- 1002                                                                                                                                 

Tel.: 67609260,

Diennakts tālr. 67609263

07. Jan 2010, 17:11

Super,man tads prieks,ka vismaz kadam nelaime nonakusjajam ir vieta kur patverties😀Paldies,ka ir tads centrs😀