Par un ap jaundzimušā aprūpi. 3.nodarbība Topošo Vecāku skolā.

Par un ap jaundzimušā aprūpi. 3.nodarbība Topošo Vecāku skolā.

06. Jan 2011, 21:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam ātri jau bija klāt pirmdienas vakars, kad mums bija jādodas apmeklēt jau trešo nodarbību „Māmiņu kluba” vecāku skolā.

 

1.nodarbība. Grūtniecība. Vada vecmāte Baiba Zelka.

2.nodabība. Krūts zīdīšana. Vada krūts zīdīšanas speciāliste Dina Krūze

1

Pa šīm nedēļām sniegs jau ir gandrīz paspējis nokust, un ir sākušies plūdi. Bet tomēr gaisā virmo dzidrā pavasara smarža, un tas viss liecina, ka jau pavisam drīz būs klāt maijs, kad mēs sagaidīsim mūsu pirmdzimto. Tad ļoti aktuāli būs tas, ko iemācījāmies trešajā nodarbībā „Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām.”, kuru vadīja Paula Stradiņa Perinatālās aprūpes centra jaundzimušo nodaļas virsmāsa Elita Svareniece.

 

Arī šoreiz pirms lekcijas sākuma saņēmām jauku dāvaniņu, kas, kā vienmēr, ir ļoti patīkami. Šoreiz tur bija „Māmiņu kluba” piektais DVD, Bepanthen krēma paraudziņš mazulim, un dažādi bukleti un reklāmiņas. Katru reizi atnākot šādas mazas dāvaniņas ļoti iepriecina un pārsteidz.

 

Elita Svareniece bija ļoti, ļoti jauka un sirsnīga vadītāja. Viņa ir redzama arī vienā no „Māmiņu kluba” DVD, kur stāstīts par mazuļa aprūpi. Elitai ir ne tikai nopietna speciālista pieredze, bet arī labas lekciju vadīšanas iemaņas. Ļoti patīkami, ka uz sienas varējām vērot labi sagatavotu prezentāciju, kur bija izcelti galvenie punkti par apskatāmo tēmu. Mums ļoti patika, ka uzskatāmi tika pastāstīts, kas tiek darīts ar mazo, kad viņš piedzimst dzemdību zālē. Pārsvarā gan tika stāstīts, kā tas notiek Stradiņa slimnīcā, bet līdzīga sistēma esot arī pārējās dzemdību vietās. Tas tiešām bija vērtīgi. Mēs tagad zinām, ka nav jāuztraucas par to, kāds mazais cilvēciņš izskatās iznākot no mammas punča, jo skats ne vienmēr ir patīkams, bet daudzas lietas ir normālas un dabā iekārtotas, lai mazajam būtu vieglāk piedzimt. Ļoti vērtīgi bija tas, ka tika pastāstīts par mazuļa fizioloģiskajiem stāvokļiem, kas pāris dienu laikā pēc piedzimšanas parasti mainās, un tad vecāki ļoti satraucas un nezin, vai tas ir normāli. Piemēram, mazajam noteikti pirmajās dienās būs masas zudums, kura norma ir pat 3% līdz 10% no ķermeņa sākotnējās masas. Lai tas zudums nebūtu pārāk liels, ir ieteicams jau otrajā diena pēc mazuļa piedzimšanas modināt mazo augša ik pēc divām trim stundām un piedāvāt paēst mātes vērtīgo pieniņu (pirmajā dienā gan mazajam ir jāļauj čučēt, jo piedzimšana bija viņa pirmais smagākais darbs, pēc kura ir jāatgūst spēki). Tika arī pastāstīts par fizioloģisko dzelti, ar kuru saskaras pat līdz 80% mazuļi, kā arī par īpašo tauku „krēmiņu”, kas klāj jaundzimušā ādu. Dažreiz mazajiem ir sastopams arī neliels pārejošs drudzis, kas sakrīt ar masas zudumu, bet pāris stundu laikā tam vajadzētu pazust. Jāatceras, ka mazulim var būt pat vairāk kā 38 grādu temperatūra, kas nav jānodzen ar zālēm. Vecākiem arī nav jānobīstas, ja mazajam cilvēciņam otrajā līdz piektajā dienā palielinās dzimumorgāni un krūšu gali — tā ir parādība, kas tiek saukta par dzimumkrīzi, un ir saistīta ar mammas hormonu izmaiņām organismā. Elita vēl stāstīja par vēdera izejas un pat urīna izmaiņām, kas viss ir normāla lieta, jo mazais organisms tikai tagad ir sācis tā kārtīgi strādāt, un ir nepieciešams laiks, lai viss nostabilizētos.

 

Nodarbības laikā tikai arī aizskarta strīdīgā tēma par mazuļa vakcināciju. Starpcitu, dāvanu paciņā bija arī vesels kompaktdisks par vakcināciju (neesam gan vēl to apskatījušies). Uzzinājām mazliet vairāk par rota vīrusu, par ko līdz šim nebijām pārāk informēti. Izrādās, tas mazulim var būt pat ļoti bīstams. Svarīgākais ir tas, ka vecākiem pašiem ir jāizlemj, pret ko un kā viņi grib vai negrib vakcinēt savu mazuli, un par saviem lēmumiem viņi paši uzņemas atbildību līdz pat bērna 18 gadu vecumam.

 

Dzirdējām arī par mazā aprūpi mājas — par to, kādas lietas ir nepieciešamas majās un bez kurām var arī iztikt. Svarīgi ir atcerēties, ka mazajiem puikām apģērbam ir jābūt vienu izmēru par lielu, lai autiņbiksītes nesaspiestu un nesakarsētu oliņas un lai jums būtu cerība sagaidīt arī mazbērnus. Elita teica, ka pēc daudziem gadiem viņa vēlētos redzēt arī mūsu dēlus kā jaunos tētus šajos kursos. Tika praktiski stāstīts gan par mazuļa rīta tualeti, gan par vannošanu. Par šo tēmu mēs nodarbības beigās varējam pat noskatīties fragmentu no „Māmiņu kluba” DVD. Runājot par mazuļa hendlingu, praktiskiem demonstrējumiem tika izmantots mazulis — lelle. Turklāt katra ģimene saņēma mazu bukletiņu ar instrukcijām un zīmējumiem, kā celt, ģērbt, guldināt un nēsāt mazuli.

 

Kopumā informācija bija ļoti interesanta un svarīga. Nejutām, ka tiktu teikts kaut kas lieks vai vispārzināms. No savas puses varu teikt, ka vīrs ļoti uzmanīgi sekoja līdzi mazuļa aprūpei un hendlingam un pēc lekcijas bija ļoti apmierināts.

 

Lekcija beidzās mazliet ātrāk nekā iepriekšējās, jo no māmiņu un tētu puses neizskanēja pārāk daudz jautājumu. Laikam tēma tika izklāstīta pietiekami skaidri un vienkārši, kam noteikti varam piekrist.

 

Liels paldies Elitai un "Māmiņu klubam"! Gaidīsim nākamo — nu jau pēdējo nodarbību.

Viktorija

 

Ja arī Tu gaidi pasaulē ierodamies savu mazuli, piesakies uz Topošo Vecāku skolu Māmiņu Klubā!

 

Ja Tu vēlies kļūt par īpašo māmiņu un plāno sākt apmeklēt kursus aprīlī un rakstīt kursu dienasgrāmatu un par to saņemt dāvanas, piesakies, rakstot kristine@maminuklubs.lv!