Par trūcīgo var atzīt arī strādājošu cilvēku

Par trūcīgo var atzīt arī strādājošu cilvēku

25. Oct 2010, 10:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Joprojām «Bauskas Dzīve» saņem iedzīvotāju jautājumus – kam pienākas trūcīgās personas statuss, kā to iegūt un kādu palīdzību var saņemt?

 

Skaidro Bauskas novada sociālā dienesta vadītāja Iveta Kubliņa un sociālā darba organizatore Ina Krūmiņa.

 

– Ja jums vai jūsu ģimenē ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50 procentus no attiecīgā gada 1. janvārī valstī noteiktās minimālās darba algas valstī, jūs esat trūcīga persona.

 

Taču ir vēl daži nosacījumi – ja jums nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi un vērtspapīri, nav parādsaistību, nepieder īpašums, kuru var izmantot ienākumu gūšanai, un neatrodaties pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.

 

Jāierodas pie sociālā darbinieka vai sociālajā dienestā tajā pašvaldībā, kurā esat deklarēts, un jāsniedz ziņas par sevi, ģimeni, visiem ienākumiem deklarācijā.

 

Pēc sniegto datu pārbaudes jūs saņemsit trūcīgās personas izziņu uz trim mēnešiem. Ja jūsu ģimenē nav nevienas darbspējīgas personas, tad trūcīgās personas izziņu izsniedz uz sešiem mēnešiem.

 

Kāpēc ir šāds laika ierobežojums – trīs, seši mēneši, kāpēc šo statusu nepiešķir uz gadu?

 

– Tāpēc, ka cilvēkam nevarētu būt mērķis visu mūžu būt trūcīgam. Ja zaudēts darbs, viņam jāreģistrējas par bezdarbnieku, jāmācās kādā no piedāvātajām programmām, lai iegūtu profesiju, jāmeklē darbs. Jāizmanto iespēja pieteikties ES stipendiju programmai savā pašvaldībā. Ja cilvēka situācijā nekas nav mainījies pēc trim mēnešiem, tad trūcīgās personas statusu pagarina.

 

Vai šo statusu var saņemt arī strādājošs cilvēks?

 

– Piemērs varētu būt tāds – pirmsskolas izglītības iestādes darbiniece, kura viena audzina trīs bērnus. Viņas ienākumus dalot uz četriem cilvēkiem, tie nekādā gadījumā nebūs lielāki par 90 latiem. Līdzīgi var būt cilvēkam, kuram vienīgajam pašlaik ģimenē ir darbs par minimālo algu un ir nepilngadīgi bērni.

 

Vai trūcīgās personas statuss var tikt piešķirts arī pensionāram?

 

– Trūcīga persona var būt arī pensionārs, kurš dzīvo kopā ar saviem ģimenes locekļiem, kuriem nav ienākumu, jo tad pensionāra pensija tiek dalīta uz visu ģimenes locekļu skaitu.

 

Taču, ja pensionārs dzīvo kopā ar darbspējīgiem ģimenes locekļiem, tad viņu visu ienākumi tiek skaitīti kopā un dalīti uz ģimenes locekļu skaitu. Pēdējā laikā gan nereti atklājas, ka pensionārs dzīvo viens, bet viņa dzīvoklī ir deklarējušies citi ģimenes locekļi, kuri šajā laikā, piemēram, strādā citā valstī. Par ienākumiem un palīdzību pensionāram ziņu nav.

 

Kādu palīdzību var saņemt trūcīgā persona?

 

– Trūcīgās personas statuss, kamēr tas ir spēkā, dod tiesības saņemt pašvaldības pabalstus, kādus nosaka attiecīgajā novadā apstiprinātie noteikumi par sociālo palīdzību. Pagājušajā gadā Sarkanais Krusts dalīja Eiropas Komisijas finansētās pārtikas pakas, jācer, ka tādas būs arī 2010. gadā.

 

Kopš 2009. gada 1. oktobra trūcīgām personām nav jāmaksā par ārsta apmeklējumu, ārstēšanos slimnīcā, arī Bauskas slimnīcas dienas stacionārā un aprūpes nodaļā. Trūcīgajiem ir lielas atlaides arī kompensējamo medikamentu saņemšanai, bet tur gan ir arī vēl citi nosacījumi.

 

Inga Muižniece, Bauskas Dzīve