Masāža un vingrošana

Masāža un vingrošana

06. Oct 2010, 19:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi bijusi ar mazuli uz masāžu un vingrošanu? Nē? Ieskaties māmiņas Ingas Hartikas rakstā par to, kas un kā notiek šajās nodarbībās!

 

Kā jau manos blogos lasāt, katru dienu vingrojam kopā ar savu dēliņu. Ir mammas, kas man jautā, kā to darām, pēc kādām grāmatām vingrojam. Tad nu pastāstīšu par mūsu sportiskajām aktivitātēm sīkāk. Vingrošana aizņem daudz laika, protams, arī pacietības. Gan mazajam vingrotājam, gan lielajam palīgam (tētim vai mammai) jābūt labā noskaņojumā, lai vingrošanu veiktu ar prieku. Šo grāmatu ieteica nopirkt kolēģe, kad Artusam nebija vēl mēnesis. Tā kā pati nekur vēl īsti netiku, viņa nopirka un atveda mums. Esam tiešām sajūsmā, tā ir labs padomdevējs, lai arī pēc skata ir tāda vienkārša. Katrs mazuļa mēnesītis ir aprakstīts, katram mēnesim atbilstoši ieteikumi un padomi. Arī vingrojumu komplekss katru mēnesi ir citādāks. Ir vingrojumi, kas sakrīt, ir, kas nākošajā mēnesī vairs nav. Vingrošana nedrīkst būt uzspiesta, ir jāredz un jājūt, kad mazulis vēlas, lai ar viņu padarbojas. Vingrojam vairākas reizes dienā, pildot gandrīz visus vingrinājumus pa kādām 5 reizēm. Mazajam dikti patīk tādi mūsu kopības brīži. Vingrojumus papildinu ar dažādām skaņām, un pati kustos līdzi (kaut vai liecoties mazajam tuvāk), lai mazajam interesantāk. Apsēžos izlaistā dīvānā (dīvāns mums ir stingrs un ciets, bet mēģināsim arī grīdu) izstieptām kājām. Izplešu tās un pa vidu ielieku puiku, tad nu varam darboties.

 

Masāžas gan parasti mums ir tikai pirms un pēc vanniņas, izņemot glaudošo roku un kāju masāžu. Vienkārši vēderiņu un krūtiņas caur drēbītēm ir grūtāk papaijāt.

 

Zemāk aprakstītie vingrojumi ņemti no Zvaigznes ABC izdotās grāmatas - G.Bolotovskis, A.Caregorodcevs - "Trīs svarīgākie gadi".

 

Šie ir vingrinājumi no iepriekšminētās grāmatiņas, kas jāpilda šomēnes (mazajam mazliet vairāk kā 3 mēneši):


*roku glaudoša masāža (no plaukstas uz augšu līdz plecam)

*"bokss" - roku pārmaiņus saliekšana un atliekšana elkoņa locītavā.

*"kučiera kustības"- roku pārmaiņus sakrustošana krūšu priekšā. (Te vienmēr paslavēju vēl vingrošanas laikā, ja mazajam izdodas smuki atslābināt rociņas)

*glaudoša kāju masāža (no pēdām līdz cirkšņa krokai) - pārsvarā viņam kut, bet ļoti patīk!

*soļošanas kustības ar saliektām kājām, guļot uz muguras.

*kāju saliekšana un atliekšana vienlaikus un pēc kārtas, guļot uz muguras

*glaudoša krūšu masāža

*glaudoša vēdera masāža pulksteņa rādītāju kustības virzienā

*"laiviņa"- pagriezieni no vēdera pozas uz muguras pozu un otrādi (pieaugušais pietur kājas). Lai to izdarītu, māte ņem bērnu aiz kājām un paveļ viņu kā malkas pagalīti.

*muguras un gūžu masāža

*"līšana" - reflektoriska atgrūšanās ar pēdām no atbalsta. Reflektoriskā rāpošana - mazulim guļot uz vēdera, pielieciet viņam pie pēdām savu plaukstu. Bērns sāks rāpties uz priekšu, pārmaiņus atgrūžoties no plaukstas te ar vienu, te ar otru kāju. (Protams, jāuzmana, lai mazais kam neuzgrūztos virsū ar galvu).

*muguras noturēšana. Uz vēdera gulošo bērnu apmēram līdz jostasvietai pārbīda pāri galda malai. Māte ar vienu roku cieši tur mazuļa kājas, bet ar otru sargā viņa ķermeni (nepieskaroties krūtīm). Ķermeņa augšdaļu, kura atrodas "brīvā lidojumā", bērns tur patstāvīgi, sasprindzinot muguras muskuļus. - Šis ir vienīgais, ko neuzdrošinos darīt pati. Vīrs ļauj mazliet mazajam šad tad pāri dīvāna malai "pārkarināties", bet es pati nē, es baidos vēl. Nejūtos droša par to, vai Artuss jau tik ātri spēs sevi noturēt tā.

*glaudoša ķermeņa, roku un kāju masāža.

 

Padomi/ieteikumi no grāmatiņas, saistībā ar vingrošanu:

 

Masāžu vēlams veikt divas reizes dienā, katru vingrinājumu atkārtojot 4-5 reizes.
Tagad (domāts pēc trešā mēneša) ir pienācis laiks nodarboties ar vestibulārā aparāta treniņiem uz lielās (40-50cm diametrā) plastmasas vai gumijas bumbas.

 

Uzsedziet uz bumbas mīkstu autiņu, nolieciet bērnu uz bumbas ar vēderu uz leju un lēnām šūpojiet bumbu uz visām pusēm. Pēc tam pagrieziet bērnu uz muguras un vingrinājumu atkārtojiet. Tādā veidā labi tiek trenēts mazuļa vestibulārais aparāts, tiek uzlabota viņa kustību koordinācija un kustību reakcijas. Jāpiebilst, ka vingrojumu labāk sākt veikt pēc konsultēšanās ar neiropatalogu.


Vēl par masāžu un tās ieguvumiem aprakstīts Zvaizgnes ABC grāmatā - Dr.Mirjama Stoparde - "Viss par bērna kopšanu". Grāmatā ir arī attēli, kas palīdz orientēties masēšanas mākslā.

 

Citēšu vecāku ieguvumus:

 

Masāža ir ļoti patīkams un vērtīgs pasākums, kas daudz dod ne vien bērniem, bet arī jums un jūsu partnerim.

*Masējot savu jaundzimušo bērnu, jūs nostiprināt saistību starp sevi un bērnu.

*Ja jūs pieredzes trūkuma dēļ esat nedroša, masāža jums ļaus pierast pie saskarsmes ar savu mazo bērnu.

*Masāža ir ideāls veids, kā nomierināt gan satrauktu bērnu, gan sanervozējušos māti.

*Jūs atklāsiet, ka bērna maigās, gludās ādas masēšana sagādā baudu jums abiem.

 

Citēšu bērna ieguvumus:

 

Mīlestības pilna masāža bērnam noteikti sagādās prieku un patīkamas izjūtas.

 

*Bērnam ļoti patīk būt kopā ar jums, un masāžas nodrošinātā ciešā tuvība šo patiku vēl vairāk pavairo.

*Ja bērns ir nemierīgs, tad jūs viņu varat nomierināt ar savu roku glāstošajām kustībām, kuras bērnam radīs drošības sajūtu un mazinās satraukumu.

*Masāža bieži samazina vieglus gremošanas traucējumus, piemēram, gāzu uzkrāšanos zarnās, kas bērnu var padarīt kaprīzu.

*Bērniem ir nepieciešami pieskārieni. Pētījumi ir pierādījuši, ka glāsti viņiem sagādā lielāku prieku nekā ēdināšana.

 

Arī no šīs grāmatiņas esam sākuši izmantot šādus tādus paņēmienus, kā, piemēram, pamasēt kaklu un plecus, tāpat arī rociņas. Tas mums ir aktuālākais, jo pediatre teica, ka Artusam esot plecu daļā tonusiņš, tad nu ar tiem vairāk strādājam. Un svarīgākais - esmu ieguvusi pavisam jaunu priekšstatu par masāžu. Masēt savu bērniņu nav tas pats, kas stigrām rokām, spēcīgām kustībām masēt pieaugušā miesu. Bērniņa masēšana mājas apstākļos ir pavisam vienkārši, mīļi glāsti. Uzsveru, jo cits brīnās, kad saku, ka kopā ar mazo vingroju, masēju viņu, sakot, ka varu taču nepareizi kaut ko samasēt, un tādām lietām domāti tikai profesionāli bērnu masieri.

 

Šīm ķermeņa daļām te ir tādi vingrinājumi:

 

Kakls un pleci. Maigi masējiet bērna kaklu no ausīm līdz pleciem un no zoda līdz krūškurvim. Pēc tam glaudiet viņa plecus no kakla uz ārpusi.

Rokas. Masējot virziet savas rokas lejup pa bērna rokām līdz viņa pirkstgaliem. Maigi izspaidiet roku audus visā to garumā, sākot no augšas.

 

Tieši tāpat, kā minēts grāmatas ieteikumos, masāžas laikā ar mazo sarunājos vienmēr, skatos actiņās. Grāmatā ir ļoti labi aprakstīts par kustībām, par to, kā veicināt mazuļa kustības (sagatavošanās rāpošanai, sagatavošanās stāvēšanai), par bērniņa fizisko attīstību, par to, kā to veicināt.

 

Jā, te ir daudz informācijas, bet, ja rūpīgi tam visam iziet cauri, vingrošana mums aizņem vien – no rīta kādu pusstundu, ja sanāk – pa dienu kādu pusstundu, un vakarā pusstundu. Pusstunda ir maksimāli, ja visu darām ļoti lēni. Masāžas veicam katru otro dienu – pirms/pēc vanniņas.

 

Vēlu mammām vairāk krāsainu dienu kopā ar saviem mazajiem! Lai izdodas iecerētais! Klausiet tikai sev, savai sirdsbalsij, un ticiet – tas, kā darāt Jūs, IR pareizi! Katra mamma darbojas ar savu mazo pēc saviem ieskatiem, es arī. Vēlu izturību un pacietību!


Atnāc arī uz Māmiņu Kluba rīkoto vingrošanu ar mazuli! Vairāk uzzini ŠEIT!