Māmiņu Klubs veic unikālu mazuļu mīļvārdiņu apkopojumu

Māmiņu Klubs veic unikālu mazuļu mīļvārdiņu apkopojumu

02. Jan 2010, 12:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

TV raidījums un vecāku apvienība “Māmiņu Klubs” noskaidrojis populārākos mīļvārdiņus, kādos vecāki Latvijā dēvē savus mazuļus.

 

“Māmiņu Klubs” vēlējās noskaidrot, vai Latvijā ir viens, iecienītākais mīļvārdiņš, vai arī – cik bērnu, tik mīļvārdiņu? Varbūt mīļvārdiņš piedzimst līdz ar mazuli, varbūt rodas bebītim vēl puncī esot? Tādēļ Māmiņu Klubs veica pavisam īpašu, Latvijā iepriekš nebijušu aptauju, kurā pētīja bērnu mīļvārdiņus!

 

756 ģimenes “Māmiņu Klubam” iesūtīja vārdiņus, kādos viņi mīļi sauc savas atvasītes, un apkopojot rezultātus, līderos izvirzījās trīs mīļvārdiņi:

1.vieta - Saulīte ( saulstariņš, sauļa, sauļuks)

2.vieta - Pele( pelīte, pelēns, peļukiņš, peļuks)

3.vieta - Dūda ( Dūdiņa, Dūdiņš, Dūdulis, Dudū, Dūduks)

 

“Kad bērniņš piedzimst, viņš vecākiem ir kaut kas tik īpašs, tik mazs un mīļš, ka nekādi neatbilst tik nopietnam vārdam kā, piemēram, Jānis vai Anna. Lai izteiktu savas mīlestības jūtas pret bērnu tiek meklēts vārds, kas simboliski apzīmē kaut ko, kas ir viens vienīgs, īpašs, bez kā nevar dzīvot - tā rodas Saulīte, vai Pelīte, kas pasakās, tautasdziesmās simbolizē mīļu, jauku, absolūti labu radījumu”, stāsta psihoterapeite Monta Vasilevska. 

 

Pārējos mīļvārdiņus, kurus minēja “Māmiņu Kluba”  vecāki, var sagrupēt četrās lielās grupās:

Ēdienu nosaukumi -  pīrādziņš, čipsītis, zefīriņš, marcipāniņš, beciņa, sīpoliņš u.c.

Dzīvnieku nosaukumi – ezītis, lapsiņa, sienāzītis, zebriņa, vardīte, zaķītis u.c.

Putnu nosaukumi – žubīte, zvirbulis, zīlīte, pūcīte

Vārdu saīsinājumi – Eļuks, Enucis, Adzis, Amucis, Ešī, Emītis, Niksīte, Argucītis u.c.

Protams, ir vecāki, kuru fantāzijas lidojums, piešķirot savam bērniņam mīļvārdiņu un lietojot to sabiedriskās vietās, piesaistīs jebkura apkārtējā uzmanību:

-          žucītis, tutītis, snibulītis, raštoks, nuncīte, bozīte, siekaliņa, kā arī vārdu salikumi, kā

-          Čips-čaps, Mīlēns-pīlēns, Tipu-tapiņa.

Atliek vien iztēloties un minēt, kas vecākus ir iedvesmojis mazuļiem dot mīļvārdiņus, kas ir gana oriģināli un neparasti, piemēram:

-          pupucītis, bembelātiņš, Dieva Dāvaniņa, bubiņš, emulatorīte, mazā vecenīte.

 

Kur gan vecāki smeļas idejas, domājot mīļvārdiņus mazuļiem?

 

„Ja tiek runāts par mīļvārdiņu topu, vai biežāk lietotajiem mīļvārdiem, tad jāmin, ka  kopumā te atspoguļojas tās pašas likumsakarības, kas mūsu senčiem saistījās ar personvārdu došanu. Viena no senākajām formām - vārds tiek dots atbilstoši izskatam vai raksturam. Arī starp mīļvārdiņiem ir šī tendence. Otrs nozīmīgs personvārdu avots ir debesu ķermeņi. Lai gan tikai lietuviešiem sievietes vārds ir Saule, kā redzams latviešu mīļvārdiņos tas joprojām ir aktualitāte. Nav jau brīnums, ka mūsu platuma grādos, kur tik ļoti trūkst saules gaismas un siltuma ir labi, ka to var atrast kādā no ģimenes locekļiem un nosaukt vārdā. Vēl mīļvārdiņos, tāpat kā personvārdu izvēlē, dominē grāmatu, filmu un popkultūras varoņi, kā piemēram, emulatorīte un bembelātiņš,“ analizē folkoriste Māra Mellēna.

 

Numerologs Kaspars Baņķis pastāstīja, ka no numeroloģijas viedokļa, piemēram, Saulīte – saulstariņš – sauļa – sauļuks – ir pilnīgi atšķirīgi vārdi ar pilnīgi atšķirīgām vibrācijām, bet vienotu sākuma burtu un tam atbilstošo ciparu – 8. Tas ir enerģētiski ļoti spēcīgs cipars. No šādiem bērniem gaida daudz, tā ir vecāku bagātība un lepnums. Vārda “Saulīte” kopējā ciparu summa iznāk 6, kas ir mīlestības, mākslas un ģimeniskuma cipars. Tātad vecāki bērnā dotajā brīdī vai laika posmā saskata lielu potenciālu, māksliniecisku mīļpuisīti vai meitiņu. Bet dienu vēlāk nosaucot par “Sauļa” - četrinieks – jau sagaida lielāku kārtības mīlestību, konkrētību un dažādu ierobežojumu ievērošanu.

 

Mīļvārdiņš var palikt kā tradīcija ģimenē, vai pat ceļot līdzi bērnam no mājām uz bērnudārzu, skolu un tālāk līdzi dzīvē. Tikai, kad māmiņa vai tētis ir mazliet dusmīgi, lai skanētu nopietnāk, bērniņu nosauc viņa pilnajā vārdā.

 

“Kad bērns aug lielāks, viņš vecākiem  ne tikai sagāda prieku, bet dara arī blēņas. Līdz ar to mīļvārdiņa lietošana kļūst retāka. Tomēr vecākiem vajadzētu vienmēr paturēt prātā, ka bērns pats ātri sajūt saistību starp mīļvārdiņu un mīlestību no vecāku puses, tāpēc, ja tiek uzrunāts kā Anna vai Jānis, nevis Jānītis vai Saulīte, var izdarīt gan pareizus, gan nepareizus secinājumus par vecāku jūtām,” iesaka ņemt vērā  psihoterapeite  Monta Vasiļevska.

 

Daži vecāki atzīst, ka bērna mīļvārdiņš radies viņam vēl puncī esot, bet citi, kā ieraudzījuši mazuli pirmo reizi, tā vārdiņš pats atnācis – piedzimis līdz ar bērniņu! Tāpat kā vārdam, arī mīļvārdiņam ir sava nozīme bērna dzīvē...Jo kā saka Māra Mellēna: “ Mīļi vārdi ir stipri vārdi, tāpēc, lai Dievs dod mums gana iztēles, radošās dzirksts un atjautības, lai savu mīlestību, mīļumu, kopības sajūtu, laba vēlējumus sauktu dažādos - īsos un garos, smieklīgos un skanīgos, un visādi citādi pozitīvos vārdos.”