Māmiņu Klubs dosies uz Satversmes tiesu vēlreiz!

16. May 2010, 13:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neveiksmīgais pieteikums Satversmes tiesā Māmiņu Klubam neļauj nolaist rokas, tāpēc tagad sadarbībā ar zvērinātu advokātu biroju "SMA Petrovs un Nikolajenko" gatavojam jaunu pieteikumu Satversmes tiesai.

 

Aicinām pieteikties 10 vecākus, kuri ar dokumentiem varētu pierādīt, ka pieņemtais likums "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" tieši ietekmē jūsu ģimeni un ir radījis jūsu ģimenei materiālus zaudējumus.

 

Ko mēs darīsim ar šiem pieteikumiem?

 

Tātad 2 nedēļu laikā aicinām pieteikties vecākus, kas vēlētos atkārtoti vērsties Satversmes tiesā ar katra gadījuma sīku aprakstu, t.i., aprakstot, kāda situācija bija pirms 2009. gada 1.jūlija (cik liels pabalsts tika saņemts) un kāda situācija ir pēc 2009. gada 1.jūlija (cik liels pabalsts ir pēc tā samazināšanas), un ar dokumentiem (VSAA izziņām) pierādot šos faktus.

 

Zvērināts advokāts Sergejs Petrovs sniedz informāciju saistībā ar konstitucionālās sūdzības sagatavošanu iesniegšanai Satversmes tiesā.
 

Pirmkārt, par konstitucionālās sūdzības objektu (apstrīdamo tiesību normu) vēlos norādīt sekojošo – 2009.gada 16.jūnijā Saeimā tika pieņemt likums “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” (spēkā no 01.07.2009.), kura 5.panta pirmā daļa nosaka: „Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā ir obligāti sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais) atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu", likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā persona ir kļuvusi par obligāti sociāli apdrošināto personu (darba ņēmēju vai pašnodarbināto) atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu"”.

 

Vienlaicīgi 2009.gada 16.jūnijā tika pieņemts likums “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” (Spēkā no 01.07.2009.), saskaņā ar kura 2.pantu no likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” tiek izslēgts 10.4 panta pirmās daļas 2.punkts (kurš paredzēja, ka vecāku pabalstu ir tiesīga saņemt sociāli apdrošināta persona, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam (viens no bērna vecākiem, aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina), ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu") un ir nodarbināta bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais. Savukārt, saskaņā ar minētā likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 9.punktu, likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” Pārejas noteikumi tika papildināti ar 17.punktu šādā redakcijā: „Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, saskaņā ar šo likumu noteikto vecāku pabalstu izmaksā atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam””.

 

Tātad, fiziskās personas, kuru Satversmē nostiprinātas pamattiesības aizskar minētās tiesību normas (likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa, kā arī likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punkts) var nodalīt divās atsevišķās grupās:

 

(1)   personas, kuram vecāku pabalsts bija piešķirts līdz 01.07.2009., un kuras nodarbinātības dēļ (saņemot ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, neatradoties bērnu kopšanas atvaļinājumā) tagad saņem 50% no agrāk piešķirta vecāku pabalsta (šo personu pamattiesības aizskar likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa);
 

 

(2)   personas, kuram būs tiesības uz vecāku pabalsta saņemšanu uz 03.05.2010. un pēc tam, un kuras nodarbinātības dēļ (saņemot ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, neatradoties bērnu kopšanas atvaļinājumā) nevarēs vispār saņemt vecāku pabalstu (šo personu pamattiesības aizskar likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punkts).
 

Satversmes tiesas likums (kas nosaka konstitucionālās sūdzības obligātās sastāvdaļas, saturu u.c.) aizliedz vienā sūdzībā apstrīdēt divu likumu tiesību normas. Līdz ar to, lai apstrīdētu likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa un likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punktu, būs nepieciešams sagatavot divas atsevišķās konstitucionālās sūdzības. Katrā sūdzībā būs jāpamato katra sūdzības iesniedzēja pamattiesību aizskārums un katram attiecīgās sūdzības iesniedzējam būs tā jāparaksta. 
 

Konstitucionālās sūdzības iesniegšanas mērķis ir, pirmkārt, novērst indivīdam – sūdzības iesniedzējam nodarīto aizskārumu, kas ir sekas likumdevēja pieņemtajai tiesību normai. Tātad, konstitucionālajā sūdzībā ir pienācīgi jāpierāda (uzskatāmi norādot) šāds Satversmē paredzēto indivīda pamattiesību aizskārums attiecībā uz katru konstitucionālās sūdzības iesniedzēju. Ņemot vērā minēto, katras iepriekš minētās sūdzības sagatavošanai ir nepieciešama šāda informāciju par katru no fiziskajām personām, kura vēlās parakstīt attiecīgo sūdzību:
 

(1)   Bērna/u dzimšanas apliecība;
 

(2)   Fiziskās personas, kurai ir piešķirts vecāku pabalsts, personas datus (pases kopija);
 

(3)   Fiziskās personas, kura parakstīs konstitucionālo sūdzību, personas datus (pases kopija) un adrese;
 

(4)   VSAA lēmuma/u par vecāku pabalsta piešķiršanu un pārrēķināšanu kopija/as;
 

(5)   Īss apraksts, kādā veidā apstrīdamā tiesību norma aizskar sūdzības iesniedzēja (tā ģimenes) intereses – šajā gadījumā, negatīvi ietekmē materiālās labklājības līmeni un/vai iespējas turpināt profesionālo karjeru, apvienojot bērna kopšanu ar pilna/nepilna darba laiku. Raksturojot negatīvo ietekmi materiālās labklājības līmenim, nepieciešams norādīt konkrētus aprēķinus, t.sk. uz kādu summu palielinājās ģimenes izdevumi saistībā ar jaundzimušā bērna kopšanu un uz kādu summu (salīdzinot ar iepriekšējiem ienākumiem) samazinājās ģimenes ienākumi.

(6)   Kontaktdati (telefona numurs, e-pasta adrese), ar kuru palīdzību būs iespējams sazināties ar attiecīgo personu citas ar sūdzības/u sagatavošanu, parakstīšanu un iesniegšanu saistītas informācijas/dokumentu iegūšanai.

 

Ja vēlies iesniegt atkārtotu pieteikumu Satversmes tiesā, aizpildi anketu! 2 nedēļu laikā mēs ar Tevi sazināsimies!


Ja esi aizpildījis anketu, lūgums sākt gatavot iepriekš prasītos dokumentus!

Zvērināta advokāta Sergeja Petrova uzdevumā sniedzu Jums turpmāk norādīto informāciju saistībā ar konstitucionālās sūdzības sagatavošanu iesniegšanai Satversmes tiesā.

 

Pirmkārt, par konstitucionālās sūdzības objektu (apstrīdamo tiesību normu) vēlos norādīt sekojošo – 2009.gada 16.jūnijā Saeimā tika pieņemt likums “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” (spēkā no 01.07.2009.), kura 5.panta pirmā daļa nosaka: „Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā ir obligāti sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais) atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu", likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikto vecāku pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā persona ir kļuvusi par obligāti sociāli apdrošināto personu (darba ņēmēju vai pašnodarbināto) atbilstoši likumam "Par valsts sociālo apdrošināšanu"”. Vienlaicīgi 2009.gada 16.jūnijā tika pieņemts likums “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” (Spēkā no 01.07.2009.), saskaņā ar kura 2.pantu no likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” tiek izslēgts 10.panta pirmās daļas 2.punkts (kurš paredzēja, ka vecāku pabalstu ir tiesīga saņemt sociāli apdrošināta persona, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam (viens no bērna vecākiem, aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj un audzina), ja šī persona ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (ir uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu") un ir nodarbināta bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais. Savukārt, saskaņā ar minētā likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 9.punktu, likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” Pārejas noteikumi tika papildināti ar 17.punktu šādā redakcijā: „Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 2.maijam personai, kura bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, saskaņā ar šo likumu noteikto vecāku pabalstu izmaksā atbilstoši likumam “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam””.
Tātad, fiziskās personas, kuru Satversmē nostiprinātas pamattiesības aizskar minētās tiesību normas (likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa, kā arī likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punkts) var nodalīt divās atsevišķās grupās:
(1)   personas, kuram vecāku pabalsts bija piešķirts līdz 01.07.2009., un kuras nodarbinātības dēļ (saņemot ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, neatradoties bērnu kopšanas atvaļinājumā) tagad saņem 50% no agrāk piešķirta vecāku pabalsta (šo personu pamattiesības aizskar likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa);
(2)   personas, kuram būs tiesības uz vecāku pabalsta saņemšanu uz 03.05.2010. un pēc tam, un kuras nodarbinātības dēļ (saņemot ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, neatradoties bērnu kopšanas atvaļinājumā) nevarēs vispār saņemt vecāku pabalstu (šo personu pamattiesības aizskar likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punkts).

 

Satversmes tiesas likums (kas nosaka konstitucionālās sūdzības obligātās sastāvdaļas, saturu u.c.) aizliedz vienā sūdzībā apstrīdēt divu likumu tiesību normas. Līdz ar to, lai apstrīdētu likuma “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” 5.panta pirmā daļa un likuma “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” 2. un 9.punktu, būs nepieciešams sagatavot divas atsevišķās konstitucionālās sūdzības. Katrā sūdzībā būs jāpamato katra sūdzības iesniedzēja pamattiesību aizskārums un katram attiecīgās sūdzības iesniedzējam būs tā jāparaksta.  

 

Konstitucionālās sūdzības iesniegšanas mērķis ir, pirmkārt, novērst indivīdam – sūdzības iesniedzējam nodarīto aizskārumu, kas ir sekas likumdevēja pieņemtajai tiesību normai. Tātad, konstitucionālajā sūdzībā ir pienācīgi jāpierāda (uzskatāmi norādot) šāds Satversmē paredzēto indivīda pamattiesību aizskārums attiecībā uz katru konstitucionālās sūdzības iesniedzēju. Ņemot vērā minēto, katras iepriekš minētās sūdzības sagatavošanai ir nepieciešama šāda informāciju par katru no fiziskajām personām, kura vēlās parakstīt attiecīgo sūdzību:

 

(1)   Bērna/u dzimšanas apliecība;
(2)   Fiziskās personas, kurai ir piešķirts vecāku pabalsts, personas datus (pases kopija);
(3)   Fiziskās personas, kura parakstīs konstitucionālo sūdzību, personas datus (pases kopija) un adrese;
(4)   VSAA lēmuma/u par vecāku pabalsta piešķiršanu un pārrēķināšanu kopija/as;
(5)   Īss apraksts, kādā veidā apstrīdamā tiesību norma aizskar sūdzības iesniedzēja (tā ģimenes) intereses – šajā gadījumā, negatīvi ietekmē materiālās labklājības līmeni un/vai iespējas turpināt profesionālo karjeru, apvienojot bērna kopšanu ar pilna/nepilna darba laiku. Raksturojot negatīvo ietekmi materiālās labklājības līmenim, nepieciešams norādīt konkrētus aprēķinus, t.sk. uz kādu summu palielinājās ģimenes izdevumi saistībā ar jaundzimušā bērna kopšanu un uz kādu summu (salīdzinot ar iepriekšējiem ienākumiem) samazinājās ģimenes ienākumi.
(6)   Kontaktdati (telefona numurs, e-pasta adrese), ar kuru palīdzību būs iespējams sazināties ar attiecīgo personu citas ar sūdzības/u sagatavošanu, parakstīšanu un iesniegšanu saistītas informācijas/dokumentu iegūšanai.
10. Oct 2009, 16:13

Esmu priecīga ,ka maminju klubs cenšas māminju labā!!!
Tā tik turēt, mēs esam ar jums!!!!!
😀😀😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Oct 2009, 12:02

Intervija, ko saka viens vai otrs ministrs, neko nenozime. Diemzel. Ta ir valsts attieksme pret so auditoriju kopuma.

08. Oct 2009, 11:37

Viesis08.10.2009 10:50:15:

pie piena pazušanas esi vainīga tikai Tu pati- neviens Tev to nevar atņemt. Un noteikti labi zini, ka stresošana NEKO nepalīz...
Liels paldies māmiņklubam, kas cīnās un dara CITU cilveku labā, kamēr atrodas tādi vecāki, kuri ne pirkstiņu nepakustina, bet vēl pārmet un nozākā tos, kas cenšās..

Bardaks ar Bašas pieteikumu bija, un arī tajā lielā mērā esam vainojami mēs paši- viens piesakās, bet neaiziet parakstīties, cits atkal dokumentus aizmirst aizsūtīt, bet daudzi sēž mājās un neko nedara. ta vietā, lai aizbrauktu, parakstītos un būtu kopā ar MK prasības iesniegšanas dienā (kad vien pāris mammas aizbrauca)-sēž mājās siltā scībā spie datora un meklē, kuru Bašas pumpu lai apspriež...

Tā ka nav ko pukstēt- MK ir izdarījis visu, cik varēja un paldies par to. bet turpmāk atceraties- lai būtu labs rezultāts, ģimenēm ir jāsadarbojas ar MK, japalīdz, jāatbalsta un jābūt kopā..
Lai izdodas 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Oct 2009, 11:10

Viesi

Aizej tu un nointervē, ja esi tik gudrs!

Mēs daram, ko varam.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 08. Oct 2009, 11:05

Katrs cīnās kā var.

Prieks, ka Raimondam ir izdevies. Galu galā jau ST lēmums attieksies uz visiem.

Muuna Muuna 07. Oct 2009, 22:52

PALDIES Māmiņu klubam !Es ļoti ceru, ka veiksies ar spēcīgiem juristiem!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 07. Oct 2009, 21:02

Pagaidām mums ir iespēja to ar saviem partneriem darīt bez maksas. Ne jau naudā ir problēma. Galvenās ir zināšanas.

07. Oct 2009, 20:33

varbūt mēs, mammas, varam kaut pa latiņām samest naudiņu, kuru mamiņklubs tērē juristu pakalpojumiem? jo jūs jau to darat mūsu dēļ!

ko??

07. Oct 2009, 12:23

Varbūt,ka tas neko nedos,bet vismaz gimenes par sevi atgādinās.

07. Oct 2009, 11:53

man jau arī cerība ir pazudusi..bet mēģināt var☹

07. Oct 2009, 11:29

kapēc pieteikums bija neveiksmīgs?