Lekcijā pie pediatres Annas Birkas apguvām jaundzimušā aprūpes pamatus

23. Mar 2011, 11:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

3. lekciju gaidījām jau ar īpašu nepacietību, jo Topošo vecāku skolas kursi jau ir kā rituāls, kuru abi ar vīru ikreiz izbaudām.

 

Kursi ir ne tikai labs informācijas iegūšanas avots, bet arī emocionāli mēs kā vecāki bagātināmies un augam – ar katru nākamo reizi mēs jūtamies nobriedušāki jaunajām lomām un tas, mūsuprāt , ir neatsverams priekšnosacījums veiksmīgākām ģimenes dzemdībām un jaunajai dzīvei pēc tām.

 

Trešā lekcija tika veltītā vairāk jaundzimušā veselībai, fizioloģiskajiem procesiem pēc dzimšanas, izskatam, higiēnai , apģērbam un beigās apspriedām šī brīža aktuālās bērnu potes – visus „par” un „pret”.

 

Lekcijas vidusdaļā mums tika rādīts „Māmiņu kluba”  DVD Nr.6, ko ieteiktu noskatīties ikvienam jaunajam pārim, kas gaida savu pirmdzimto. Jo tik labi, kā filmā ar dzīvu bērnu (nevis lelli:)) tiek parādīts, kā bērniņš jāvanno, jāģērbj, jāapkopj utt., neviens dakteris  nemācēs izstāstīt.

 

 

Lekciju vadīja pediatre Anna Birka, kas sākumā izstāstīja, kāds ir vesela jaundzimuša bērna  izskats tūlīt pēc dzemdībām, pēc tam ārste mums sīkāk aprakstīja dažādus robežstāvokļus – pārejošus simptomus, par kuriem vecākiem nevajag satraukties.

 

Pirmkārt, tas ir mekonijs - melna, darvai līdzīga viela, kura pildīs mazuļa pirmās autiņbiksītes. Tam būtu jāizdalās pirmajās 24 stundās. Otrkārt, praktiski visiem mazuļiem pirmajās dienās parādās fizioloģiskā dzelte jeb ikteruss. Tā arī ir normāla parādība un 7-10tajā dienā tā mazinās līdz pazūd pavisam.  Treškārt, daudziem mazuļiem ir novērojama tā saucamā dzimumu krīze – abiem dzimumiem raksturīgi palielināti krūšu dziedzeri, meitenēm pat var asiņot dzimumorgāni un tas notiek mammas hormonu izmaiņu rezultātā. Jāseko, lai āda nepaliek sarkana! Pēc dzemdībām bērnam var parādīties arī dažādi izsitumi, āda var lobīties un kļūt sārta.

 

Ņemot vērā, ka mūsu grupas mazuļi dzims vasaras mēnešos, bija interesanti paklausīties, kā jāģērbj bērns, ja tas dzimst vasarā. Piemēram, pirmajā mēnesī ejot ārā noteikti jāvelk bērnam galvā cepure pat, ja tā ir vasara, kā arī vilnas zeķītes ir vēlamas, jo sākumā jaundzimušais spēj ļoti ātri zaudēt ķermeņa temperatūru. Vēl pirmajā mēnesī vajadzētu gludināt bērna drēbītes, jo naba vēl nav sadzijusi un var iekaist.

 

Ļoti lielu interesi jaunie vecāki izrādīja nobeiguma tēmai – „Potes”, jo pastāv mūžīgā dilemma potēties vai nē un īpaši, ja tas skar mūsu bērnu, kura veselība rūp vairāk par visu. Ārste ar savu cilvēcīgo nostāju un neviennozīmīgo pozīciju ļāva mums objektīvāk novērtēt visu pošu nepieciešamību.  Lekcijas beigās tomēr vairākums piekrita apgalvojumam, ka labāk vakcinēties nekā riskēt ar iespējamo slimošanu!

 

Paldies „Māmiņu klubam”  par interesanto vakaru un jaukajām dāvaniņām!

 

Uz tikšanos nākamajā – pēdējā lekcijā! 

Una Raumane & Toms Auškāps

 

Ja arī Tu vēlies kļūt zinoša un būt gatava dzemdībām, piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem!

 

1

PIESAKIES UZ TOPOŠO VECĀKU SKOLU, AIZPILDOT ANKETU!

 

 

Vairāk par Topošo Vecāku skolu lasi šeit!