Laura un Kristofers absolvējuši Māmiņu Kluba Vecāku skolu!

Laura un Kristofers absolvējuši Māmiņu Kluba Vecāku skolu!

14. Dec 2011, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pienācis laiks pastāstīt par pēdējo Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu nodarbību – šoreiz viss būtiskais par dzemdībām.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

 

Lai gan mūsu mazais puncī pabijis 34 nedēļas, nevaru sagaidīt to maģisko brīdi, kad bērniņš nāks pasaulē. Protams, gribas, lai šis piedzīvojums tāds „čiks, un lieta darīta” vien būtu, bet vecmāte Inese Kampusa nolidināja topošās mammas no mākoņiem uz zemes, sakot, ka būs sāpes, tās būs stipras, viss process ilgs vairākas stundas, nevis 15 min, kā filmās rāda, bet rezultāts to visu atsvēršot. :)

 

Pašā nodarbības sākumā uz nodarbību bija atnākusi Cilmes šūnu bankas pārstāve, kura sniedza informāciju, kas tas ir – cilmes šūnas, ko ar tām dara, kāpēc tas vajadzīgs, kādu labumu gūst vecāki, bērni. Tika rādīta arī ļoti labi uztverama un saprotama filmiņa par šo procesu. Domājams, ar laiku katra ģimene šādu pakalpojumu izmantos, bet šobrīd šis viss pasākums tomēr vairāk vai mazāk ir atkarīgs no katras ģimenes finansiālajām iespējām – jo šis ir ilgtermiņa maksas pakalpojums (gandrīz kā hipotekārais vai patēriņa kredīts).

 

Zīmodziņš mātes pasē saņemts!

 

 

Tad pie lielā izglītošanas darba atkal ķērās vecmāte Inese Kampusa. Uzreiz ķērāmies klāt pie dzemdībām un tās posmiem – atvēršanās, izstumšanas un placentārais posms. Tā kā gandrīz visas māmiņas un tēti gaidām savus pirmos mazuļus, tad, protams, viss ir jauns, nezināms. Mums tika doti praktiski padomi, kā saprast, ka dzemdības ir sākušās – pirmās pazīmes būtu regulāras kontrakciju sāpes.

 

Ja pēc dušošanās vai vannošanās un No-spa (nošpas) iedzeršanas nekas nemainās, tas ir, sāpēs nepāriet, var mierīgi domāt, ka dzemdības ir sākušās. Par dzemdību sākumu jeb atvēršanās posmu var sākt skaitīt brīdi, kad kontrakcijas atkārtojas ik pa 10 minūtēm, līdz izstumšanas posmam, kad atvērums ir 10 cm. Normāli esot, ja dzemdes kakliņš veras vaļā ~1 cm/h. Tātad, matemātiski izrēķinot, dzemdības ilgst aptuveni 8-12 stundu, bet var gaidīt pat līdz 24 stundām! Vēl ieteica uzreiz netraukties uz slimnīcu, jo tur būs tikai jāgarlaikojas vai jāpakļaujas nepacietīgu ārstu rīkojumiem, kuri gribēs dabūt bērnu ārā pēc iespējas ātrāk - ~5 pirmās stundas var palikt mājās, pagulēt (vislabāk uz sāniem) un atpūsties pirms lielā darba.

 

Svarīga nodarbe dzemdībās ir pareiza (diafragmālā) elpošana – tā kā esmu pūšaminstrumentu klases beidzēja mūzikas skolā, kas laiku pa laikam arī uzdzied, šī lieta man nesagādā nekādas grūtības! Iesaku visām mammām nopietni pieiet šai lietai – iemācīties elpot ar diafragmu jeb, kā vēl mēdz sacīt, ar dziļo elpu, kuru var just pat sānos (it kā tie pielietos ar ūdeni). Inese Kampusa arī vizuāli nodemonstrēja, kā tā lieta darāma, bet vienā reizē to iemācīties ir pagrūti – vajadzīgs treniņš. Bērnu patiesībā dabū ārā ar spiešanu + pareizu elpošanu, ne tikai ar „pliku” spiešanu.

 

Tika pieminētas arī dzemdību pozas. Vecmāte parādīja dažādas bildītes, kādas ir iespējami visērtākās dzemdību pozas, kuras parasti izmanto atvēršanās posmā. Tur nu jāskatās pēc sajūtām – kā gribas, tā jādara. Ja gribās procesu palēnināt, jāmetas četrrāpus. Pārsvarā visas pozas bija „vertikālas” – stāvot kājās vai sēžot (uz bumbas, speciālā soliņa). Šeit, protams, lieliski palīdz topošie tēti – palīdz atbalstīties, noturēt līdzsvaru, pamasēt. Tāpēc ģimenes dzemdības ir tik jauka padarīšana!

 

Pēc atvēršanās posma sākas visa jautrība – izstumšanas posms! Tas skaitās no tā brīža, kad ir pilns atvērums (10 cm) līdz brīdīm, kad bērniņš ir piedzimis. Parasti šis posms ilgst aptuveni 2 stundas (otro bērnu māmiņām mazāk), bet var būt arī ilgāk. Vecmāte gan brīdināja, ka stacionāros negaidīs ilgāk par 3 stundām. Kas notiek šajā brīdī – elpa paliek ātrāka un seklāka. Viņa piekodināja, ka, stumjot bērnu laukā, acis jātur vaļā, lai neveidojas pārāk liels spiediens, un gaiss jāvelk caur muti. Ja mamma jūt, ka spiediens ir pārāk liels, un tas pāriet uz galvu (viņa kļūst sarkana, sarkana), process ir jāpārtrauc un jāatpūšas. Var pat uz pāris minūtēm iemigt, lai smeltos mazliet spēka.

 

Šajā brīdī mums tika rādīti 2 dzemdību video stacionāros. Viss tiešām likās tik reāli un satraucoši. Dažam labam acīs varēja manīt asariņas. :) Nekas nebija samākslots – viss notika tā, kā notiek parastās dzemdībās. Varēja redzēt gan sāpes, gan tēvus, kuri, šķiet, paši bija pietiekami apmulsuši. Kā nu ne, kameras jau arī bija klāt un to visu vēroja. Jābūt drosmei, lai ļautu filmēt sevi dzemdībās.

 

Kad bērniņš ir piedzimis, atliek vien pēdējais posms – placentārais – kad piedzimst placenta. Placentas dzimšanu var gaidīt līdz pat stundai – ja tad nekas nenotiek, tad narkozē to mehāniski atdala ar roku (bet notiekot ļoti reti). Placentu vecāki var lūgt „iepakot līdzņemšanai”, jo tas taču ir gluži kā orgāns. Daudzi vecāki tā dara – visdrīzāk arī mēs tā darīsim, ja aiz lielās laimes neaizmirsīsim pateikt, ka to vēlamies. (Vēlāk iestādīsim kociņu mūsu bērnam, kas „barosies” no placentas, kas ielikta zemē.)

 

Tā kā šī bija pēdējā nodarbība, parādījās daudz un dažādu jautājumu no mammām un tētim, piemēram, par plīsumiem. Vecmāte teica, ka, ja tādi ir, tos vajadzētu prasīt sašūt pēc iespējas ātrāk, kamēr plīsums ir vēl gana „svaigs”.

 

Kā arī – ko darīt, ja nepaspēj aizbraukt līdz slimnīcai? Atbilde – nekas cits neatliek, kā tētim pieņemt dzemdības vai nu mašīnā, vai mājās u.c. ;)

 

Tikām arī informētas par pēcdzemdību periodu – tika izdalīti vingrinājumi, kādus būtu ieteicams veikt pēcdzemdību 1.-2. dienā un 3.-4. dienā, lai dzemdes muskulis labāk sarautos un ieietu vecajā gultnē. Vēl svarīgi ir nēsāt ciešu apģērbu, kas arī tikai veicinās šo procesu.

 

Jautājumi bija vēl un dažādi, bet tos labāk uzdot pašiem klātienē. Inese kursu apmeklētājiem deva zaļo gaismu zvanīt viņai, ja rodas kādas neskaidrības, vai ir šaubas, ka kaut kas ir vai nav sācies.

 

Gandrīz aizmirsu – arī šajā reizē tikām pie dāvaniņām – Huggies newborn autiņbiksītēm un Bubchen bērnu krēmiņa (kaut gan nodarbībā par jaundzimušo kopšanu tika teikts, ka bērniem nevajag nekādu kosmētiku :) ).

 

Svētki- izlaidums klāt!

 

 

Vēl arī topošā tēta komentārs:


Šī pēdējā lekcija laikam arī bija visizsmeļošākā priekš manis. Beidzot tad nu ir skaidrs, ko man darīt un kā palīdzēt savai mīļajai sieviņai dzemdībās. Vairāk jau tomēr kā morāls atbalsts un, cerams, ka nabassaites griezējs, ja nenoģībšu.


Redzot videomateriālu par to, kā notiek īstas dzemdības, sajūtas ļoti sakāpinājās. Nez, vai būšu tikpat apjucis, kā izskatījās tur redzētie tēti.


Visas 4 nodarbības ir raiti aizvadītas, gudrības samācītas, arī lielais Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursu zīmogs mātes pasē ir ielikts – tātad varam droši teikt, ka kaut ko esam darījuši, lai sagatavotos dzemdībām un pēcdzemdību periodam. Vismaz mazliet vairāk drosmes ir iekrātas lielajam notikumam! Vairs nav ilgi!

 

Liels paldies Māmiņu Klubam par iespēju apmeklēt šīs nodarbības!

 

Laura un Kristofers

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!