Laura: pierakstu klade pierakstīta jau pilna!

Laura: pierakstu klade pierakstīta jau pilna!

25. Jan 2011, 10:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nu ir jau pāris dienas pagājušas, kopš bijām uz otro nodarbību par jaundzimušo aprūpi. Pa nedēļas nogali paguvām arī apprecēties un padarīt mūsu savienību par juridiski spēkā esošu, parakstoties dažos papīros.

 

Bet ne par to stāsts. Nodarbību vadīja Elita Svareniece no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas. Šī nodarbība manāmi atšķīrās no pirmās (par krūts ēdināšanu) – mēs jau jutāmies brīvāki starp topošajiem vecākiem, kurus jau iepriekš bijām satikuši (bija arī jaunas sejas, ko redzējām pirmo reizi), kā arī nodarbības pasniegšanas veids – prezentācija – bija man, kā studentei, ļoti tuvs un uzskatāms.

 

Dīvaini, bet tās divas stundas, ko pavadījām, klausoties visvisādas viedas ziņas pagāja nemanot (tas attiecas arī uz pirmo nodarbību). Tas laikam nozīmē vien to, ka nodarbība ir bijusi piesātināta, interesanta, noderīgas informācijas pilna. Protams, katram jāmāk „izfiltrēt” caur savu prātu un sirdi, kas viņam liekas vispareizākais un noderīgākais. Mēs ieklausījāmies vecmātes teiktajā, viņas viedoklī, bet arī mums par dažām lietām ir savs viedoklis, pie kura pieturēsimies.

 

Jāsaka, ka informācijas daudzums tiešām bija ĻOTI liels - pierakstu klade pierakstīta pilna! Tie temati, kas ietilpst zem tēmas „Jaundzimušā aprūpe” bija: [vesela] bērna dzimšana, kas notiek dzemdību zālē, ko, kas notiek tajā laikā; tad laiks, ko pavada slimnīcā – bērna kopšana, ēdināšana, ārstu apskates, vakcinācija (ja vecāki nav no tās atteikušies); un visbeidzot jau pirmais mēnesis mājās – nepieciešamie līdzekļi bērna kopšanai, pūriņš u.c.; vannošana; ieskats hendlingā. Jāpiebilst, ka nodarbības sākumā saņēmām Māmiņu Kluba DVD par jaundzimušā aprūpi (ļoti uzskatāmi tiek paradītas ikdienas lietas, kas būs jādara ar mazo – kad kritīsim panikā, būs kur smelties padomu nakts vidū :D), DVD „Imunizācija Latvijā” (noskatījos tajā pašā vakarā, bet tur jau man būtu cits stāsts rakstāms), kā arī mazu ieskata materiālu par hendlingu.

 

 

Lūk, atkal daži pieraksti, kas man liekas noderīgi, ir vērts paturēt prātā (es ticu, ka lielu daļu no šīs informācijas var arī atrast internetā, žurnālos, bet tomēr no vecmātes „pa tiešo” saņemta informācija man liekas uzticamāka):

 

  • Vēl grūtniecības laikā vēlams atrast bērniņam ģimenes ārstu – vēlāk tas var kļūt daudz grūtāk, ja slimnīcas personālam pēc bērna piedzimšanas jāpārzvana vairākas medicīnas iestādes, meklējot ģimenes ārstu jaunajam pacientam.
  • Mamma ir vislabākais inkubators bērniņam, tāpēc uzreiz pēc piedzimšanas viņu liek uz krūtīm, lai bērniņš neatdzistu, jo mamma dzemdībās ir kārtīgi strādājusi un „sasildījusies”. (Ja bērna temperatūra noslīd zemāk par 36,4°C, var sākties kādas komplikācijas.) Tā bērnam vajadzētu atrasties vismaz 20 minūtes.
  • Pirms dzemdībām un barošanas laikā nevajadzētu lietot krēmus un citus kosmētiskos līdzekļus ar spēcīgu aromātu – bērniņš var apmulst un nesajust mammas piena smaržu.
  • Pēcdzemdību palātā mazuli aprauga pediatrs, novērtējot viņu pēc dažādiem kritērijiem – tur palīgā nāk Apgares skala. (Ja Apgares skalas atzīme ir zemāka par 6, bērnam tiek sniegta medicīniskā palīdzība.)
  • Bērnam pēc piedzimšanas nav obligāti jābrēc.
  • Bērna āda ir ļoti maiga, trausla, tāpēc tās kopšanai izmanto tikai vārītu ūdeni vai kumelīšu tēju (ja ir radies kāds iekaisums, apsārtums).
  • Ādas krociņas pēc apkopšanas ir jānosusina, lai neveidojas iekaisums.
  • Bērns no sākuma redz 20 – 30 cm attālumā.
  • Actiņas tīra virzienā no auss uz degunu – katru actiņu ar savu vates gabaliņu.
  • Pirmajās 3 dienās mazulis zaudē apmēram 10% no sava sākotnējā svara – viņš iztvaiko, izkakā mekoniju.
  • Nav jābaidās, ja bērns paliek dzeltenīgs – tā ir fizioloģiskā dzelte jeb Ikterus, kas 67-80% jaundzimušajiem parādās 2. – 3. dienā. Tā rodas no toksīna – bilirubīna, kas ar laiku tiek izvadīts no organisma. Ja tomēr tā nepāriet, bērnam var nozīmēt „solāriju” (zilās lampas).
  • Ja bērna temperatūra nepārsniedz 38°C, viņš pats tiks ar to galā, bet, ja tā paaugstinās līdz 39 - 40°C, bērnam jāsniedz palīdzība. No sākuma var bērnu noģērbt, lai siltums no ķermeņa izvadās ārā. Pret augstu temperatūru palīdz svecītes, ko ievada taisnajā zarnā.
  • 21 dienu jāpievērš uzmanība, lai nabiņa būt tīra, tā elpotu. No nabiņas var izdalīties rosīgi izdalījumi – seroze, kas ar laiku pati pāries.
  • Nabu kopj ar spirtu vai briljantzaļo, kā arī vārītu ūdeni.
  • Pirmā vēdera izeja – mekonijs – izdalās līdz 4. dienai.
  • Vēdera izeja nenormalizējas uzreiz – tikai pirmo 2 mēnešu laikā.
  • Ja bērns ir vakcinēts pret tuberkulozi, 5 – 6 nedēļas pēc potēšanas potes vietā parādās čūla, kas pārvēršas rētaudos.
  • Rota vīrusa smagā gadījumā bērns jāved uz slimnīcu, kur viņam nodrošinās šķidruma piekļuvi organismā.
  • Bērniņu var vannot katru otro dienu pa 5 – 7 minūtēm.
  • No 2 mēnešu vecuma var iet vannā ar bērniņu – pat 30 minūtes.
  • Bērns līdz gada vecumam guļ bez spilvena.
  • Bērna drēbītes un gultas veļu būtu vēlams mazgāt atsevišķi no citām drēbēm + vajadzētu skalot 2 reizes (pat, ja lieto eko pulveri).
  • Ikdienā bērniņu kopj ar vārītu ūdeni vai kumelīšu tēju (ja ir kādi iekaisumi, jo kumelīšu tēja ir ārstniecības līdzeklis). Nabiņa jātīra 2 reizes dienā.
  • Izvēloties apģērbu, ieteicams izvēlēties dabiskus materiālus (kokvilna, vilna, lins u.c.).
  • Optimālā temperatūra, kādā bērniņam vislabāk būtu atrasties ir ~23°C.
  • Vannojot ūdens temperatūra jābūt 37°C, bet gaisam 22 - 25°C.
  • Pirmajā mēnesī bērns pieņemas svarā par ~600-700g; paaugas par ~3 cm; galvas apkārtmērs palielinās par ~1,5 cm; krūšu apkārtmērs palielinās par ~ 2 cm.
  • Pirmos 4 mēnešus ik nedēļu maina bērniņa gulēšanas virzienu, lai būtu simetrija.
  • Bērnu nedrīkst ņemt aiz padusēm, kā arī nedrīkst nomainīt autiņus, ceļot aiz pēdām – viss notiek caur velšanu.
  • Nadziņus griež no 7. dienas ar speciālām šķērītēm.
  • Tiešos saules staros bērniņu labāk nelikt, D vitamīna devu viņa var dabūt, esot saulē vien pāris minūtes.

 

Kā var secināt, informācijas apjoms ir tiešām bijis iespaidīgs. Saliekot kopā šos pierakstus ar jau lasīto internetā, grāmatās, žurnālos, var rasties neliels apjukums. Galvenais – saglabāt mieru, visu apgūt soli pa solim, jautāt pēc palīdzības speciālistiem, citām māmiņām, ja tāda nepieciešama. Vissarežģītākais man tomēr liekas bērna pūriņa apgūšana un sakomplektēšana – knapi jau zinu, ko man vilkt mugurā, kur nu vēl bērniņam. :D Arī vakcinācijas temats varētu būt dažam labam āķīgs – mums gan viss tajā ir skaidrs – mēs savu bērnu nepotēsim, lai vai ko dakteri un citi teiktu. :)

 

Bet nu laiks vīra komentāram par nodarbību:


Pēc pirmās lekcijas otrajā jutos jau tā kā nedaudz ieskrējies un tuvāks visām bēbīšu tēmām. Šoreiz lekcija bija nedaudz savādāka –  viss vairāk sakārtots pa punktiem un tieši –  no vienas lietas pie nākamās.  Kas notiks un ko darīt, kad mazais nu būs nācis pasaulē, tad nu šoreiz to apskatīja. Par to cik veselīgs, par kliegšanu, izskatu, kopšanu un turpmāko attīstību tuvāko mēnešu laikā. Lai arī lielākoties tas viss likās kā sieviņas lauciņš, spēju izvērtēt, cik ļoti spēšu viņai palīdzēt un ļaut atpūsties, kad viņai tas vajadzīgs. Bija prieks, kad mīļajai prieks par manu būšanu blakus. :)

 

Laura un Kristofers

 

P.S.: Nupat tik atskārtu, ka mazais vēderā pabijis veselus 8 mēnešus, un tā lielā dienā ar joni tuvojas!

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

25. Jan 2011, 23:05

Ak,ja un vel davaninas,katru reizi!
(man vnk loti patik sanemt davanas 😃)

25. Jan 2011, 16:58

Mēs arī apmeklējam šos kursus. Esam jau bijusi uz tris lekcijam, vel atlikusi pedeja, un varu pateikt ka tiesam šie kursi ir SUPER! Tik daudz informacijas., ka ari vari uzdot sev interejusos jautajumus ari pec lekcijas(ja esi kautrigaks un citu klatbutne neertak prasit). Pasniedzeji vienmer pozitivi noskanoti, ka ari ejot uz kursiem laipna sagaidisana 😀