Krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas, to risinājumi un ne tikai. Viktorija apmeklē 2.nodarbību!

Krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas, to risinājumi un ne tikai. Viktorija apmeklē 2.nodarbību!

29. Dec 2010, 09:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau nedēļa pagājusi kopš topošā māmiņa Viktorija ar savu vīru apmeklēja Topošo Vecāku skolu Māmiņu Klubā Par ko bija šī nodarbība? Ieskaties viņas dienasgrāmatā!

 

1.nodarbība. Grūtniecība. Vada vecmāte Baiba Zelka.

 

1

22. martā bija jau otrā reize, kad apmeklējām nodarbības „Māmiņu kluba” vecāku skolā. Ar šo rakstu turpinu dalīties savā pieredzē.

 

Šoreiz nodarbība sākās ar īsu prezentāciju no firmas „Avent”, kas piedāvā dažādus produktus māmiņām un mazuļiem. Kaut arī pret reklāmām un dažādiem mārketinga pasākumiem izturamies diezgan rezervēti, bija ļoti patīkami, ka katrs pāris pirms nodarbības varēja saņemt nelielas, bet vērtīgas dāvaniņas no „Avent”.

{smallpic:1}

Pēc prezentācijas  mūsu otro nodarbību vadīja krūts ēdināšanas speciāliste, neonatoloģe Dina Krūze. Otrās nodarbības tēma bija “Krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi”. Man no sevis vēl gribētos pie tēmas nosaukuma pielikt vārdus “..un ne tikai”, jo Dina runāja arī par daudzām citām lietām, kas tieši vai netieši ir saistītas ar zīdaiņa barošanu.

 

Noskaidrojās, ka visām māmiņām, kas piedalījās vecāku skolā mūsu grupā, ir gaidāms pirmais mazulis. Tāpēc informācija mums tika pasniegta kā “baltām lapām” — sākot ar dzīves pirmajam minūtēm un beidzot ar bērna piebarošanu un zīdīšanas beigšanu.

 

Nebijām domājuši, ka it kā par tik vienkāršu lietu kā mazuļa barošana ar krūti var būt tik daudz informācijas. Informācijas bija patiešām daudz, un tā bija arī vērtīga. Dina runāja ātri, bet pat divās stundās neizrunāja visu. Centāmies rūpīgi un ātri pierakstīt, lai vismaz galvenās lietas paturētu prātā.

 

Interesanti šķita, ka tikko piedzimis mazulis pats ar laiku ir spējīgs atrast krūti, ja viņu noliek mātei uz krūtīm. Pirmajās dzīves minūtes ir ļoti svarīgi, lai mazulim būtu kontakts ar māti ādu pret ādu. Vairakkārt tika uzsvērts, lai mātes nelieto vārdus „Man nav piena!”. Piens ir un būs visām māmiņām. Atšķiras tikai piena veids un daudzums dažādos posmos. Pirmajās divās trīs dienās māmiņām veidojas pirmpiens, kas izdalās tikai dažās pilēs. Taču tā ir ļoti koncentrēta un barojoša barība, kas mazulītim ir pilnīgi pietiekoša. Pat ja mazulis neēd pirmajās dzīves stundās, par to nav jāuztraucas. Patiesībā pirmajā diennaktī mazulim pilnīgi pietiek ar savām rezervēm. Vēlāk māmiņai rodas pārejas piens, kas izdalās jau ļoti lielā apjomā, bet arī tas ir tikai uz īsu brīdi. Ar laiku zīdīšanas process nostabilizējas. Māmiņām drīz pēc tam var atkal likties, ka nav piena un samazinās lielais krūšu izmērs. Tas tikai norāda uz to, ka māmiņa sāk kristies svarā — sāk zust grūtniecības laikā uzkrātās rezerves —, un pirmā vieta, no kurienes zūd tauciņi, ir krūtis. Piena dziedzeri gan no tā necieš, mazajam piens ir tieši tik, cik vajag.

{smallpic:2}

Neonataloģe uzskates līdzekļiem izmantoja lelli, lai parādītu dažādas krūts barošanas pozas. Piemēram, ja veidojas sastrēgumi krūtīs, tad mainot dažādas pozas, mazulis var palīdzēt to sastrēgumu izzīst, jo viņš šaja situācijā ir vislabākās zāles. Tika izmantota arī mākslīgā krūts (no kuras laiku pa laikam izkrita pupas). Protams, jāatceras, ka nav vienas receptes, kas derētu visām māmiņām. Katrai māmiņai pašai jāatrod un jāizmēģina, kas ir ērtak gan viņai, gan mazulim.

 

Mums par prieku tika atspēkots mīts, ka māmiņai zīdīšanas laikā ir ļoti jāierobežo uzturs. Patiesībā māmiņa drīkst ēst normālu uzturu (pat vecmāmiņas ogas vasarā). Vienīgi jābūt nedaudz uzmanīgākiem ar produktiem, kas var saturēt alergēnus. Piemēram, nav ieteicams lielā daudzumā patērēt treknus govs piena produktus, kas satur laktozi. Uzturam jābūt veselīgam un sabalansētam. Pat ja mazajam sāp vēderiņš, tas pārsvarā ir tāpēc, ka zarniņas ir tikai nesen sākušas darboties, un ir nepieciešams kāds laiks, lai tās sāktu strādāt kā visiem lieliem cilvēkiem. Māmiņa var palīdzēt mazajam, to bieži samīļojot, glāstot un nedaudz pamasējot vēderu pulksteņa rādītāja virzienā.

 

Patiesībā tika izrunāts tik daudz, ka visu pieminēt nav pat iespējams. Galvenais, ka otrā nodarbība mums deva daudz informācijas un viesa pārliecību cīnīties un mācīties, lai mazulis varētu dabūt to pašu vērtīgāko — mammas pienu.

 

Tagad ar nepacietību gaidīsim, ko vērtīgu uzzināsim nākamajā — trešajā nodarbībā.

 

Viktorija

 

 

Ja arī Tu gaidi pasaulē ierodamies savu mazuli, piesakies uz Topošo Vecāku skolu Māmiņu Klubā!

Muuna Muuna 24. Mar 2010, 22:26

Dina Krūze bija mūsu neonatoloģe Jūrmalas slimnīcā - tik forša. Par viņu vislabākās atmiņas 😀