Karīna: svarīgi ir nebaidīties prasīt padomu speciālistiem!

19. Feb 2011, 14:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lekciju par krūts barošanu vadīja Diāna Zande, kas ir piecu bērniņu māte un praktizējoša psiholoģe.

{smallpic:1}

Topošā māmiņa Karīna

Šajā nodarbībā pārrunājām dažādus mītus, kuri radušies par krūts barošanu, kā arī uzzinājām ļoti daudz praktiskas informācijas. Jāatzīst, ka jau pirms nodarbības abi ar vīru par krūts barošanu bijām labi informēti, jo esam par to lasījuši grāmatās un dažādos informatīvos bukletos. Taču ļoti noderīgi bija dzirdēt informāciju par krūts barošanas psiholoģiskajiem aspektiem.

{smallpic:2}

Psiholoģe Diāna Zande

Domājot par krūts barošanu pirmkārt jāatceras, ka šis process ir lielā mērā saistīts ar mūsu emocionalitāti. Mēs vēlamies būt labas mammas, sievas un sievietes taču, ja kaut kas neizdodas, jūtamies nepilnvērtīgas. Taču patiesībā ne jau tas vai barojam bērniņu ar krūti vai nē nosaka cik labas mammas un sievietes esam, jo rūpes par bērniņu taču nesastāv tikai no barošanas. Arī savu mīlestību mazajam varam sniegt caur savu skatienu, glāstiem, runāšanos. Protams, zīdot bērnu ar krūti mēs varam būt īpašā fiziskā un emocionālā kontaktā ar bērnu.

{smallpic:3}

{smallpic:4}

{smallpic:5}

Patiesībā krūts barošana nav tikai sievietes „darbs”, tas ir process, kurā jāiesaistās arī bērna tēvam, kaut vai cenšoties nodrošināt sievietes labsajūtu, jo laimīga un atpūtusies sieviete var būt arī laba mamma. Kā teica Diāna Zande: „ Tētim vajadzētu kā sargam nosargāt jauno māmiņu pret apkārtējo jautājumiem par krūts barošanu un piena daudzumu ”, kuri var šķist aizskaroši un bieži vien ir saistīti ar nepamatotiem mītiem un aizspriedumiem. Labs ieteikums, manuprāt, ir nebaidīties prasīt mediķiem padomu krūts zīdīšanā. Reizēm ārstiem dzemdību nodaļās barošana var šķist pašsaprotams process, taču mums māmiņām, jo sevišķi ar pirmo bērniņu, tas ir unikāls un īpašs process. Arī šajā brīdī iniciatīvu ar uzņemties jaunais tēvs, uzrunājot jaundzimušo aprūpes māsiņas un lūdzot palīdzību.

 

Daudzreiz sievietes uztraucas, ka pirmajās dienās pēc dzemdībām rodas tikai pāris pilienu pirmpiena un tādēļ uzskata, ka viņām nemaz nevar būt pietiekami daudz piena un tā arī pārtrauc krūts barošanu. Taču patiesībā šajā laikā jaundzimušā kuņģa tilpums ir tikai 5mg, kas līdzinās īkšķa galam. Bet sniedzot bērnam šo niecīgo piena daudzumu, mēs stimulējam savus smadzeņu centrus, kas veicina tālāku piena daudzuma pieaugumu, kas tik ļoti nepieciešams bērniņam.

 

Nodarbībā pārrunājām arī tādas ar zīdīšanu saistītas problēmas kā plaisājošus krūšu galus un mastītu, un kā ar tām cīnīties.

 

Kā arī, kā katru nodarbību, saņēmām lieliskas dāvaniņas- šoreiz no firmas „Avent”.

 

Foto: Dagnija Sabale un no Karīnas personīgā arhīva

 

Karīna: Lekcija par jaundzimušā kopšanu

1

PIESAKIES UZ TOPOŠO VECĀKU SKOLU, AIZPILDOT ANKETU!

 

 

Vairāk par Topošo Vecāku skolu lasi šeit!