Kā turēt, velt un nest mazuli? Uzzini fizioterapeites Klaudijas Hēlas ieteikumus un piesakies uz hendlinga nodarbībai RĪT!

29. Sep 2010, 23:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka mazuli var nēsāt dažādās pozās? Ieskaties, kādas ir šīs pozas un uzzini atbildes uz jautājumiem par bērniņa fizsko attīstību!

{smallpic:1}

Dažādi bērna turēšanas veidi

 

Bērna turēšana lielākajai daļai māmiņu šķiet pavisam dabiska lieta, tomēr vērtīgi uzzināt, kā pareizi turēt un kurām ķermeņa daļām nepieciešams lielāks atbalsts. Ir vērts zināt, ka ir vairāk kā viens paņēmiens, kā turēt savu mazuli. Arī to Tu vari apgūt Māmiņu Kluba nodarbībās kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu.

 

Dažos turēšanas paņēmienos tiek izmantota viena roka, lai var darīt arī citus darbus. Citi turēšanas paņēmieni sniedz iespēju mazulim redzēt pasauli plašākā redzeslokā. Piedāvājam ieskatīties, kādi ir daži pamatpaņēmieni, kā turēt mazuli:

 

-         Šūpuļtvēriens. Šo pozu parasti izmanto nēsājot jaundzimušos un barojot bēbīti. Mazuļa galva ieguļas Tavā elkonī un abas rociņas ir pozicionētas uz viduslīniju. Otra roka atbalsta mazuļa dupsi.

-         Poza uz pleca. Šajā pozā vari sagaidīt mazuļa atraudziņu,  tikai pārliecinies, lai mazais pilnībā ar rociņām ir pārlikt pāri pleciem. Šo pozu gan īpaši bieži nevajadzētu izmantot līdz mazuļa 3 mēnešu vecumam, kamēr viņš netur galviņu;

-         Vēdertvēriens. Šī ir lieliska poza, lai nomierinātu mazuli, kuram sakrājušās gāzītes. Noguldi mazuli ar vēderu uz leju pāri vienai rokai. Lieto otru roku, lai stabili atbalstītu mazuļa muguru. Šo pozu var veikt arī, pārliekot mazuli arī par kājām, kad māmiņa sēž. Variācija šai pozai ir tad, kad mazulis tiek atbalstīts ar roku, kas balsta mazuļa vēderu caur kājām. Šī poza ir atkarīga no tā, cik brīvas ir Tavas rokas konkrētā situācijā.

-       Mazulis ar skatu pret māmiņu. Visbiežāk hendlinga nodarbībās tiek rādīta tieši šī poza, kas palīdz mazulim attīstīt vienlīdz abas puses, ja māmiņa maina turēšanas puses. Šādā pozā viņam ir ērti arī skatīties apkārt un nekļūst garlaicīgi.

-         Sēdināšana uz gurna. Kad mazais ir iemācījies kontrolēt galvu un kaklu, poza uz gurna ir noderīga aizņemtām māmiņām, jo viena roka ir brīva. Uzsēdini mazo uz gurna kaula un apliec roku ap mazuļa vidukli. Šādā pozā mazais apgūs arī apkārtējo pasauli. Klaudija Hēla iesaka noteikti mainīt pozas un nemitīgi neizvēlēties pozu, kurā būtu vieglāk Tev, jo šādi mazulim var veidoties asimetrija!

 

{smallpic:2}

Laiks atbildēt uz iesūtītajiem māmiņu jautājumiem!

 

Mazuļa aktivitātes 1,5 gadu vecumā

 

Māmiņa jautā:

 

Kādas fiziskās nodarbības ir vispiemērotākās 1,5 gadu vecam bērnam? Ko mājās ar viņu vairāk darīt, lai veicinātu viņa attīstību?

 

Atbild fizioterapeite Klaudija Hēla:

 

Domāju, ka 1,5 gadīgs bērns pietiekami daudz kustās jau pats. Ja ir ziema, tad var iet laukā braukt pa kalniņu, skriet, pikoties. Var iet peldēt, vingrot, bet neko īpašu nevajadzētu ar bērnu iesākt, jo šajā vecumā aktivitātes, kas pieejamas bērnam, ir gana. Bērns ir sācis staigāt un skriet un pārlieku liela stimulācija mazo varētu tikai nogurdināt. Protams, ir jābūt iespējām mājās rāpot, kāpt un citādi fiziski izkustēties, bet nekas cits veselam mazajam šajā vecumā papildus nav vajadzīgs.

 

Griež galviņu pa 180 grādiem

Māmiņa jautā:

 

Mazulis griež galviņu par 180 grādiem, kad viņš nomodā guļ gultiņā vai tiek turēts rokās. Vai man likt galviņu atpakaļ, lai skatās taisni augšā vai ļaut bērnam grozīties, kur galviņa vēlas? Mazais reti kad skatās taisni, jo griestos reti kas ir interesanti skatāms.

 

Atbild fizioterapeite Klaudija Hēla:

 

Pēc šī jautājuma izlasīšanas un bērna neredzēšanas uz jautājumu nevar atbildēt. Viens ir tas, ka ir tonuss, kas liek mazajam saspringt un atliekt galvu atpakaļ, lai kaut ko redzētu. Visbiežāk to var novērot tad, kad mazais sāk velties un liec galvu atpakaļ, lai to izdarītu. Noteikti vajadzētu konsultēties ar speciālistu, jo pašreiz teikt, ka tas ir normāli, nevaru. Bērnam mantām jāatrodas sānos, nevis aiz bērna, kas var veicināt, ka mazais sāk skatīties atpakaļ.

 

Taisni bērnam vajadzētu skatīties uz vecākiem, lai ieraudzītu pazīstamas sejas.

{smallpic:3}

{smallpic:4}

Atceries, ka viss mazuļa aprūpē notiek tikai caur velšanas kustību

 

{smallpic:5}

{smallpic:6}

Noteikti nevajag pārbaudīt celšanās refleksu bērnam. Šādi piecelties viņš spēs tikai 3 gadu vecumā. Ārsts apskates laikā to dara, lai pārbaudītu bērna refleksus.

 

{smallpic:7}

{smallpic:8}

Nedari neko ar varu. Padomā, kā justos pati, ja Tevi paņemtu un virzītu, kur patīk, aiz galvas.

{smallpic:9}

Ja mazajam ir punča sāpes, to var pamasēt.

{smallpic:10}

Vai saliekt kājas celīšos pie punča.

{smallpic:14}

Mājās pozicionēšanai izmanto pakaviņu.

{smallpic:12}

{smallpic:13}

{smallpic:16}

{smallpic:17}

Kā nodarbība patika māmiņai Sandrai Vīgantei?

 {smallpic:11}

Tā kā mazā lielāko daļu nodarbības raudāja un bija dikti nemierīga, tāpēc no nodarbības gandrīz neko nedzirdēju un neredzēju. Bet no tā ko redzēju varu sniegt tikai vislabākās atsauksmes.

 

Ļoti patika nepiespiestā gaisotne un tas, ka nodarbībā ir neliels skaits cilvēku, kas ļauj nodarbībai būt daudz individuālākai. Būtu gribējies papraktizēties ar mazo dažādas pozas, ko rādīja K.Hēla, jo, atnākot mājās no nodarbības un mēģinot mazo turēt, kā nodarbībā rādīja, man nesanāca, bet, ja uz vietas būtu papraktizējusi, tad arī mājās esot noteikti sanāktu. Eh, ja mazā būtu bijusi rāmāka..

 

Nāc ar savu mazulīti arī Tu uz Klaudijas Hēlas meistarklasēm!

 

{smallpic:15}

Hendlinga nodarbības notiek

Māmiņu Kluba studijā Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

Maksa par nodarbību:

15 lati.

 

Piesakies kursiem, aizpildot anketu, vai zvanot pa tālruni 67350750!