Izvairies no knišļu kodumiem pats!

Izvairies no knišļu kodumiem pats!

01. Dec 2009, 15:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Siltās vasaras dienas tā vien vilina doties ārā no mājām, lai kopā ar ģimeni pavadītu brīvos brīžus. Taču siltās ziemas dēļ un citu dabas untumu ietekmē arī kukaiņu aktivitāte šogad krietni pieaugusi, un jau laikus jāpadomā par pretlīdzekļu iegādi, izvēloties ģimenei vispiemērotāko. Sabiedrības veselības aģentūra, veicot pārbaudes dažādos Latvijas rajonos, konstatējusi, ka ērču aktivitāte bija vērojama jau februāra sākumā, bet ar katru mēnesi tā vēl vairāk pieaug. Arvien biežāk aptiekās arī vēršas cilvēki, kuriem ir alerģija pret, piemēram, odu kodumiem, tāpēc, izvēloties atpūsties brīvā dabā un pie ūdeņiem, vislabāk iegādāties kādu no profilaktiskiem līdzekļiem.

„Ģimenes aptiekas” vadītāja, sertificēta farmaceite Inga Borisova stāsta, ka aptiekās iegādājami trīs dažādu veidu līdzekļi – aerosoli, krēmi un smērējami zīmuļi. Pirmie patlaban ir visizplatītākie, taču tie piemērotāki pieaugušajiem un bērniem, kuru vecums pārsniedz divus gadus. Savukārt krēmi un pieniņi ērtāk lietojami maziem bērniem no gada vecuma. Atsevišķus knišļu atbaidītājus var lietot arī zīdaiņu aizsardzībai no odiem un ērcēm, ko ražotājs īpaši norāda uz iepakojuma. I.Borisova stāsta, ka, atšķirībā no citviet nopērkamajiem, aptiekās var iegādāties līdzekļus ar patīkamu smaržu un dienu nevajadzēs pavadīt nepatīkamas smakas ieskautiem.

Patlaban aptiekās insektu pretlīdzekļus var iegādāties par nedaudz vairāk kā četriem latiem. Pērkot īpaši bērniem pielāgotos aerosolus, jārēķinās ar lielāku summu – virs sešiem latiem. I.Borisova stāsta, ka šos līdzekļus svarīgākais lietot uz atklātas ādas, bet gadījumā, ja izvēlaties, aerosolu, tad var smidzināt arī uz apģērba, piemēram, uz biksēm.

Tāpat jāpadomā par medikamentiem, kuri varētu noderēt gadījumā, ja knišļi tomēr iekoduši. Atpūta pie ūdens bieži vien asociējas ar lielu odu daudzumu, tāpēc svarīgi iegādāties gēlu, kas noņemtu niezi. Ja pēc koduma konstatējat, ka bērnam vai arī pašam ir alerģija, tad svarīgi būtu konsultēties ar farmaceitu un lietot pretalerģijas zāles. Savukārt, ja piesūkusies ērce, I.Borisova neiesaka izmantot tautā pieņemtās metodes kukaiņa noņemšanai. „Nevajadzētu lietot diegu, jo daļa ķermeņa var palikt ādā. Tāpat arī eļļa nav vēlama, jo ērce savu saturu var izvemt un tādējādi palielinās risks saslimt ar encefalītu vai laima slimību,” skaidro farmaceite, piebilstot, ka patlaban aptiekās nopērkams jauns līdzeklis, kas ērci sasaldē un tad to viegli noņemt ar pinceti un kukainis ir derīgs analīžu veikšanai.

Lai izvēlētos piemērotākos profilaktiskos līdzekļus aizsardzībai pret kukaiņiem vai arī kodumu ārstēšanai, vislabāk pirms to iegādes konsultēties ar farmaceitu, kas ieteiks vislabāko un jums piemērotāko.