Iepazīstam ekoproduktus. Vai zini, ar ko tie atšķiras?

Iepazīstam ekoproduktus. Vai zini, ar ko tie atšķiras?

27. Sep 2011, 22:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piens, dārzeņi, augļi, maize, gaļa ir tie produkti, kurus mēs lietojam ikdienā. Vai mēs esam informēti par vielām, ko satur šie produkti?


2006. gadā organizācijas „Pasaules Dabas fonds” un „Zemes draugi” starptautiskā pētījumā atklāja, ka ikviena cilvēka asinīs ir vismaz 18 sintētiskas ķīmiskas vielas, kurām tur nevajadzētu būt. Paradoksāli, bet daudzas no tām mēs vienkārši apēdam. Šis ir burtisks pierādījums izteicienam – Tu esi tas, ko Tu ēd.

 

Lielākā daļa pārtikas, ko varam nopirkt veikalos un tirgos, ir iegūta, audzējot augus un dzīvniekus pēc tā dēvētās parastās (konvencionālās) metodes. Par normu ir kļuvusi mākslīga augu stimulēšana ar minerālmēsliem un ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu – pesticīdu lietošana, īpaši neprātojot par to ietekmi uz produkta kvalitāti un cilvēku veselību. Konvencionālajā lauksaimniecībā iegūst augstākas ražas un līdz ar to arī salīdzinoši lētu produkciju.

 

Bioloģiskā lauksaimniecība nozīmē saimniekošanu ar dabiskām metodēm, uzturot veselīgu augsni (dabisku un dzīvu daudzveidīgu floru un faunu), kas pati spēj pretoties kaitēkļiem un slimībām. Tikai veselīgā augsnē var izaudzēt veselīgus augus, kā rezultātā dzīvnieki iegūst pilnvērtīgu lopbarību un mēs varam mieloties ar veselīgu pārtiku. Bioloģiski ražotos produktus iegūst, veicinot auga dabisko barošanos no ūdens, gaisa un augsnes ar saules enerģijas palīdzību. Šādi ražoti ekoprodukti ir nesalīdzināmi bagātāki ar uzturvielām un vitamīniem.

 

Kādas garantijas sev līdzi nes iegādāšanās ekoloģiskajos veikalos? Tu vari būt droša, ka produktu augšanas process ir bijis kontrolēts un pārbaudīts, jo nav nemaz tik viegli kļūt par ekoloģisko produktu ražotāju.

 

Lai šādi ražotus produktus ļautu pārdot, zeme vairākus gadus ir «jāatindē» un jāsagatavo. Kad saimniecība izdomā sākt saimniekot bioloģiski, tai ir jāiztur divi pārejas gadi (augļkoku audzētājiem pat trīs gadi), kuru laikā zemnieks saņem paaugstinātu ES atbalsta maksājumu, lai spētu atbilstoši sagatavoties bioloģiskai saimniekošanai – iegādāties tehniku (augsne būs jāapstrādā mehāniski nevis ar ķīmiju), sagatavot dabiskas izcelsmes augu aizsardzības līdzekļus un iegādāties bioloģisko sēklas materiālu. Saimniecība savu produkciju kā bioloģisku var pārdot tikai sākot ar trešo gadu, bet to kontrolē un vērtē jau kopš pirmā gada.


Arī pārstrādātiem ekoproduktiem jāatbilst noteiktām prasībām, piemēram, nav atļauta virkne pārstrādes procesu, kas pārlieku izmaina produktu (piemēram, eļļu spiešana ar ķīmisko šķīdinātāju palīdzību), krāsvielu un konservantu pievienošana. Jāizmanto tikai dabīgi aromatizētāji (piemēram, garšaugi) un vismaz 95% izejvielu gatavajā produktā jābūt iegūtām bioloģiskajā lauksaimniecībā. Tāpēc par bioloģisku nevar saukt cidoniju vai jebkuru citu pašlaik Latvijā gatavoto sīrupu. Jo, lai arī cidonijas audzētas bioloģiskā saimniecībā, tomēr gatavās produkcijas sastāvā vairāk kā 5% ir konvencionālās lauksaimniecības cukurs.

 

Tāpat Eiropas Savienības Regula (2092/1991) nosaka, ka par bioloģisku produktu var saukt tikai tādu, kura apstrāde ir veikta bioloģiski sertificētā pārstrādes uzņēmumā. Tas nozīmē, ka ruksis ir ne tikai jāizaudzē bioloģiskā saimniecībā, bet arī jāpārstrādā bioloģiskā kautuvē. Pašlaik Latvijā ir pieejama bioloģiska trušu, jēru, liellopu un putnu gaļa, bet kautuves trūkuma dēļ nav pieejama bioloģiska cūkgaļa.

 

Sertifikācija tiek veikta katru gadu atkārtoti, kas garantē to, ka saimniecību un pārstrādātāju var tiešām saukt par bioloģisko. Latvijā ir divas iestādes, kuras veic kontroli un sertifikāciju: Priekuļu sertifikācijas un testēšanas centrs (STC) un Vides kvalitāte (EQ).

 

Vairāk informācijas www.dabasdobe.lv

 


Dabas Dobe sākās 2007. gadā, piedāvājot vēl nebijuši pakalpojumu – bioloģisku produktu piegādi uz mājām. Šobrīd Dabas Dobe ved daudziem simtiem klientu uz mājām visplašāko ekoproduktu klāstu – bioloģiskos dārzeņus, svaigus piena produktus, gaļu, tēju, kafiju un kārumus, kosmētiku un tīrīšanas līdzekļus - visu, kas nepieciešams zaļai un videi draudzīgai dzīvošanai.

 

Kā iepirkties Dabas Dobē? Pavisam vienkārši – mājaslapā www.dabasdobe.lv sadaļā Bode izvēlaties visu vajadzīgo, un nākamajā dienā mēs to aizvedīsim uz norādīto adresi.

 

Sekojiet Dabas Dobes jaunumiem www.dabasdobe.lv un Twitter.com/DabasDobe!

Muuna Muuna 27. Nov 2010, 19:39

zinu to, ka ir milzīga atšķirība starp burkānu un tā garšu, ja salīdzina lielveikalā nopērkamo un LV dobē augušu. Vislabāk ir pagaršot dabīgu burkānu. Par banāniem to pašu varu teikt.