Iepazīšanās intervija ar vecmāti Mārīti Inzuli! Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem 7.septembrī!

Iepazīšanās intervija ar vecmāti Mārīti Inzuli! Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem 7.septembrī!

06. Jan 2011, 14:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba Topošo Vecāku skolā nodarbības vada 3 vecmātes latviešu valodā un viena- krievu valodā. Šodien piedāvājam iepazīties ar vecmāti Mārīti Inzuli, kura sāks vadīt Topošo Vecāku skolu jau 7.septembrī! 

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!



 Vecmāte Mārīte Inzule

Kāda ir Jūsu vecmātes pieredze?

 

Dzemdību zālē esmu strādājusi 16 gadus no 1984. līdz 2000.gadam kā dežūrvecmāte un tagad jau 10 gadus esmu kā individuālā vecmāte, strādājot ar pāriem, gatavojot pārus dzemdībām un ņemot topošo māmiņu uzskaitē grūtniecības laikā.

 

Pirmos desmit gadus es strādāju Siguldas dzemdību nodaļā un tad desmit gadus praktizēju Rīgas Dzemdību namā.

 

Pastāstiet par savu nodarbošanos tagad!

 

Tagad pēdējos 9 gadus es sievietes galvenokārt gatavoju dzemdībām.

 

Es topošajām māmiņām vadu arī tā saucamās kustību stundas, kas ir specifiskas vingrošanas nodarbības sievietēm grūtniecības laikā (sākot ar 12. grūtniecības nedēļu). Nodarbību laikā sieviete mācās pareizi elpot un izvingrināt ķermeni grūtniecības laikā, kā arī šādas nodarbības sagatavo dzemdībām gan fiziski, gan psiholoģiski, palīdz justies veselai un drošai, uzlabo pašsajūtu, pašapziņu, rodas ticība saviem spēkiem.

 

Paralēli es vadu arī māmiņu skolas un ar šo programmu es pasniegšu nodarbības arī Māmiņu Klubā.

 

Kas notiek šajās Topošo vecāku skolas nodarbībās?

 

Nodarbības sastāv no 2 lekcijām- no teorētiskās un praktiskās daļas. Pirmajā nodarbībā es cenšos izstāstīt visu par dzemdību norisi un to, kā labāk sagatavoties. Otrā nodarbība ir praktiska darbošanās, kur mācu sajust savu ķermeni, tādējādi gatavojot māmiņu dzemdībām caur pozām un caur elpošanu.

 

Kas topošajām māmiņām būtu jāzina, gatavojoties dzemdībām? Informācijas vide ir visai plaša, vai šī pārlieku lielā informācija nevar nākt par skādi kaut kādā veidā?

 

Faktiski mēs it kā runājam vienā valodā, bet runa ir par to, kā šie jautājumi tiek interpretēti. Viena lieta ir ikdienā strādāt ar teoriju, bet pavisam kas cits ir sajust to praktiski. Tieši tāpēc arī es, strādājot ar topošajām māmiņām, pievēršu uzmanību, lai sieviete būtu ne tikai teorētiski, bet arī praktiski tam sagatavota. Vadot nodarbības, es jūtu, ka sievietes līdz galam nesaprot, kas ir dzemdību process. Nezinu, vai tas ir samulsums vai kas cits..

 

Jo vairāk izrunāsim, kas ir dzemdības, jo sieviete drošāk un pārliecinošāk jutīsies. Ja sieviete būs nobijusies, viņa nesapratīs, kas notiek un kas ir jādara, līdz ar to viss process kļūs arvien sarežģītāks.

 

Uz nodarbībām nāk arī daudz topošo tētu. Kāda loma ir partnerim gaidību un dzemdību laikā? Vai Jūs ieteiktu arī partneri ņemt līdzi uz Topošo Vecāku skolas nodarbību?

 

Jā, viennozīmīgi es to iesaku. Vienalga, vai topošie vecāki ir izlēmuši, ka partneris piedalīsies vai nepiedalīsies dzemdībās. Vienmēr vajag savu sievieti pavadīt pēc iespējas vairāk ne tikai uz šīm topošo vecāku skolas nodarbībām, bet arī, piemēram, dodoties pie ginekologa.

 

Tāpat kā sievietei, arī partnerim ir tā, ka, jo vairāk zinās, jo vairāk sajutīs, vai partneris vēlas doties uz dzemdību nodaļu vai nē. Manā uztverē šis lēmums ir balstīts uz ikdienas attiecībām starp partneriem. Domāt, ka dzemdībās būs kaut kas slikts vīrieša acīm, tas ir pilnīgi nepareizi. Partneris dzemdībās ir kā atbalsts dzemdētājai, nevis medicīniskais personāls!

 

Ar kādām sajūtām jūs gaidāt 7.aprīļa nodarbību? Vai es jau apsvērusi,kuriem jautājumiem kursos pievērsīsiet vairāk uzmanības?

 

Pirmkārt, man ir svarīgas telpas. Ja es redzu, ka te ir kaut kas košāks un nav šīs te slimnīcu baltās sienas, tad tas mani jau iepriecina.

 

Otrkārt, svarīga ir sagatavošanās dzemdībām kā tādām. Mani kursi noteikti nebūs „zīmodziņa pēc”, bet gan centīšos „aizraut” gan topošo māmiņu, gan arī tēti, sniedzot ne tikai teorētisku informāciju, bet arī praktiskas zināšanas.

 

Dzemdības ir personisks un intīms process. Šajā brīdī sieviete vēlas, lai viņa tiek sadzirdēta, saprasta un atbalstīta, tāpēc nevajag vienkārši samierināties, kāda ir situācija, bet gan vairāk runāt un darīt visu, lai sievietei dzemdības būtu ideālas.

 

Sievietei pašai jābūt sagatavotai, drošai par savu ķermeni, ka tas spēs padarīt darbiņu, un tad arī dzemdības slimnīcā var izvērsties par skaistu jo skaistu notikumu un neviens šajā dabiskajā procesā neiejauksies!

 

 

Informācija ir viena lieta, bet lieku reizi es iesaku par to runāt un runāt, lai sievietes notic, ka process ir dabisks un viss var notikt pavisam vienkārši!

 

Varbūt jums ir arī kāds moto, pēc kura darbojaties vecmātes profesijā?

 

 

Gatavojot materiālus un lasot, man vienmēr ir paticis, ko saka E. Nolde: „Dzemdību norisē jau nekas nav mainījies, jauna ir vienīgi to cilvēku attieksme, kuri kontrolē dzemdību procesu.”

 

Dzemdības ir personisks un dziļi intīms process, tāpēc sievietei ļoti svarīgi ir, ka viņu spēj saredzēt, sadzirdēt un atbalstīt.

 

Kristīne Damškalne

 

 

Tiekamies Māmiņu Klubā!

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!