Grūtnieču dienas apmeklē ne tikai topošās māmiņas

Grūtnieču dienas apmeklē ne tikai topošās māmiņas

04. Aug 2010, 15:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau par tradīciju ir kļuvušas Grūtnieču dienas, kad topošās māmiņas labā noskaņojumā nāk uz Māmiņu Klubu, lai uzzinātu atbildes uz saviem jautājumiem, parunātu ar zinošiem speciālistiem un vienkārši labi pavadītu laiku.

 

Tiesa, slimošanas un vīrusu laiks dara savu, bet tas netraucēja atnākušajām 12 topošajām māmiņām izbaudīt gandrīz 4 stundu garu lekciju programmu, kas mijās ar kafijas pauzēm un kāju izstaipīšanu.

{pic:1}

 

Pirmo lekciju lasīja vecmāte Signe Irša, kura stāstīja, kā padarīt dzemdības vieglākas un mazāk sāpīgas. Ielūkosimies, ko viņa stāsta par to, kā padarīt dzemdību procesu skaistāku un vieglāku!

 


„Tik kontrakciju, cik katrai sievietei ir dots, lai pasaulē nāktu viņas mazulis, tik arī būs, ne vairāk, ne mazāk. Katra kontrakcijas sāpe pāriet un vairs otrreiz neatgriežas. Starp šīm kontrakcijām vienmēr ir pauze, kad māmiņa var atvilkt elpu un atpūsties. Šī pauze allaž ir garāka kā pati kontrakcija. Lai māmiņai būtu vieglāk, kontrakcija ir jāpūš prom, jo to nevajag turēt sevī. Elpošanu topošā māmiņa var apgūt dažādās vingrošanas vai elpošanas nodarbībās.

 

Katrā pauzē māmiņai ir jāatpūšas un nav drudžaini jāgaida nākamā kontrakcija. Turklāt māmiņai vienmēr vajag paturēt prātā – katra kontrakcija ved tuvāk bēbim.

 

Otrs, lai atvieglotu dzemdību sāpes, būtu ticēt savam ķermenim. Ja jau daba ir ļāvusi sievietei iznēsāt bērniņu, tad viņas ķermenis ir pietiekami spēcīgs, lai varētu šo bērniņu piedzemdēt. Ja būs ticība savam ķermenim, tad sievietei būs vieglāk ļauties savām sajūtām.

 

Reizēm ar prātu mēs cenšamies kontrolēt sajūtas dzemdību laikā vai domāt – vai tik man nav izsmērējušās acu ēnas. Patiesībā ikviena sieviete dzemdībās ir skaista. Varbūt viņa nav tāda, kā no žurnāla vāka, bet šajā radīšanas procesā viņa nevar būt savādāka kā skaista, jo katram sava mamma ir visskaistākā.

 

Ja nu paliek pavisam grūti, tad ir jāgriežas pie partnera vai vecmātes, lai lūgtu kādu padomu, palīdzētu pārelpot šo sāpi, mainītu pozu vai galu galā izvēlētos kādu no atsāpināšanas veidiem,” stāsta Signe Irša.

 

 

Kā ierasts lekcijas nedaudz pārklājās, jo visas māmiņas ir tik zinātgribošas, ka jautājumi birst kā no pārpilnības raga, tāpēc homeopāta Pāvela Naumova lekcija par homeopātijas lietošanu grūtniecības laikā nedaudz iekavējas.

 

{pic:2}


Pāvels Naumovs stāsta, ka nav brīnumlīdzekļu vai burvju zālīšu, kas palīdzēs tūlīt pat un momentā. Ja ir vecāku vienotība, ticība un darbs ar sevi, tad cilvēks vienmēr tiks pie īstā ārsta. Homeopātija nav gatavas formas un gatavs receptes. Šeit darbojas līdzības princips- līdzīgs ar līdzīgu, tāpēc neārstē tīri pēc simptomiem, bet veic izpēti dziļāk, noskaidrojot, kā jūtas pacients, kā viņš panes stresu, kā viņš klepo. Zinot visu, tad var piemeklēt katram indivīdam konkrētu preparātu.

 

Arī homeopātija ir daudz kompleksu vitamīnu, kas palīdz izvadīt toksīnus. Tas būtu tāpat kā tradicionālās medicīnas piekritēji tiktu pieslēgti pie sistēmas saslimšanas gadījumā.

 

„Līdz 16. nedēļai topošai māmiņai homeopātija nav vajadzīga. Prieks, ka uz konsultācijām nāk gan topošā māmiņa ar bērniņu puncī, gan partneris, jo konsultācijās mēs daudz runājam par attiecībām,” stāsta Pāvels Naumovs. Pēc šīs 16. grūtniecības nedēļas es nozīmēju konstitucionālus līdzekļus pēc bērnu shēmas, ko māmiņa lieto noteiktu laiku. Homeopāta konsultācijā ārsts arī skatās analīzes un USG rezultātus.

 

Kopumā grūtniecības laikā no 16. līdz 40. nedēļai ir 2-4 vizītes pie homeopāta un pēdējā vizītē tiek piemēroti graudiņi, kas palīdzēs dzemdību laikā. Pāvels Naumovs bilst, ka arī pavisam maziem zīdainīšiem no 2. dzīves dienas var dot homeopātiskus preparātus – 1 reizi nedēļā 5 preparāti. Divi no tiem ir paredzēti visiem mazuļiem tuberkulozes un vēža profilaksei, un 3 preparāti ir tie, kas ir tuvāki tēta un mammas konstitūcijai, t.i., līdzīgi tiem preparātiem, ko topošā māmiņa lietoja grūtniecības laikā.

 

{pic:3}

 

Kā grūtniecības laikā veidot psiholoģisko labsajūtu, stāstīja perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa: „Nozīme psiholoģiskajai labsajūtai ir ļoti liela, jo, kā jūtas māmiņa, tā jūtas arī mazulis. Parasti no mammām es saņemu jautājumus par to, ko darīt, ja ir slikts noskaņojums, ja ir negatīvas emocijas. Es zinu, ka tas var bērnam kaitēt, bet ko tad darīt, jo dzīve ir dzīve, kurā ir dažādas emocijas.

 

Bērns šajā grūtniecības laikā mācās saprast, ka ir dažādas emocijas un tas ir normāli. Tomēr jāskatās, vai māmiņa pārāk neiestrēgst savās emocijās, ka viņa tagad ir dusmīga vai ka viņa ir nobijusies, jo šādā veidā viņa paildzina diskomforta sajūtu. Ja mammai ir bijis šāds negatīvs pārdzīvojums, tad vajadzētu uzlikt roku uz punča un aprunāties ar mazulīti, nolemjot, ka viss ir garām un nu ir jāsagādā sev prieks un patīkami brīži. Līdz ar to bērns spēj konstatēt – jā, bija skumji, bet tagad ir savādāk. Ja nākamreiz atkal radīsies šāda situācija, mazulim puncī jau būs pieredze, kā rīkoties.

 

Mazulim ir jāstāsta, kas bija, kas notika, jo šādi pati māmiņa sakārto šo situāciju.”

 

{pic:4}

 

Noslēdzošā Grūtnieču dienas lekcija bija par vitamīnu lietošanu un slimošanu grūtniecības laikā, ko vadīja ginekoloģe- endokrinoloģe Eva Barkāne.

 

Stāstot par vitamīnu lietošanu un slimošanu grūtniecības laikā, Eva Barkāne atkal un atkal uzsver, ka svarīgāk ir jau laikus profilaktiski rūpēties, lai topošā māmiņa nesaslimtu, jo grūtniecības laikā ir pazemināta imunitāte un gļotādas aizsargspējas, tāpēc grūtnieces tāpat kā bērni un veca gadagājuma cilvēki ir riska grupā uz saaukstēšanās slimībām.

 

Kā palīdzēt profilaktiski?

 

Pirmkārt, iegādāties lokālās deguna ziedes, ko izmantot no rīta, dodoties ārpus mājās un braucot ar sabiedrisko transportu, kā arī vakarā, dodoties mājās un atkal braucot ar sabiedrisko transportu.

 

Otrkārt, nekautrēties un valkāt sejas maskas. Protams, tas nepasargās no visām infekcijām, tomēr topošā māmiņa būs darījusi visu, lai sevi pasargātu.

 

Treškārt, topošai māmiņai ir jābūt sabalansētam darbam un atpūtai, jo viņa nedrīkst būt pārgurusi. Ja topošā māmiņa ir pārgurusi, tad viņai ir jāņem atvaļinājums.

 

Ceturtkārt, nedrīkst aizmirst par organisma stiprināšanu no iekšienes, uzņemot vitamīnus gan svaigā veidā, gan ar speciāliem preparātiem.

 

Piektkārt, jālieto imunitāti stiprinoši līdzekļi, piemēram, ingvera tēja, dzērvenes, citrons, mežrozīšu sīrups. 

 

Ko par nodarbību saka pašas māmiņas?

{pic:5}

 

Topošā māmiņa Sandra Rubene, 30. grūtniecības nedēļa

 

Man šī diena šķita gan interesanta, gan noderīga. Uzzināju daudz informācijas, ko nebiju lasījusi pat internetā. Ļoti patika, kā nodarbību vadīja psiholoģe Mirdza Liepiņa, kur stāstīja par to, kā attīstās mazulis puncī, kādas ir viņa maņas un kā viņš sajūt ārpasauli. Lai gan iepriekš es nebiju runājusi ar bēbīti puncī, turpmāk to darīšu, jo zinu, cik tas ir svarīgi – sarunāties ar viņu, lai viņš iepazīst manu balsi.

 

 

Interesanti šķiet tas, ka ne tikai topošās māmiņas apmeklē nodarbības, bet arī tās, kuras vēl tikai plāno mazuli. bet labāk, lai Kristīna pastāsta pati par savām izjūtām nodarbībās un par to, ko viņa ieguva!

 

{pic:6}

 

Kristīna Vīgante, plāno bērniņu

 

Uz nodarbībām nācu, lai laikus sagatavotos, jo negribas, lai pēdējā brīdī būtu stress un skriešana, kur, kas, ko. Protams, vēlējos smelties arī pozitīvas emocijas, pavadot laiku ar citām topošajām māmiņām, kas ir ieradušās.

 

Par noderīgākajām un interesantākajām nodarbībām es varētu nosaukt ginekoloģes lekciju, homeopāta nodarbība. Ņemot vērā, iepriekš nav bijusi saskare ar bērniņiem, tad viss man ir jauns un šīs nodarbības ieviesa zināmu skaidrību. Ļoti patika arī pozitīvā lekcija par to, kā sevi sagatavot dzemdībām. Katrā ziņā šī lekcija pozitīvi iedrošināja arī šo plānošanu, jo pirms mēs plānojam, mēs vēlamies zināt, kā tas būs.

 

Kopumā var teikt, ka Grūtnieču diena iedvesmo ikvienu topošo māmiņu, jo tās ir reālas sievietes ar reālu pieredzi, bet palasot internetā dažādus rakstiņus, jāsaka, ka arī daudz šī negatīvisma. Nestresojiet, bet ļaujieties dabīgajam!

 

Lūk, arī neliela fotoreportāža!

{pic:7}

{pic:8}

{pic:9}

{pic:10}

{pic:11}

{pic:12}

Vai nav jauki? Vesela pēcpusdiena kopā ar citām tikpat smaidīgām un jaukām topošajām māmiņām! Vai arī Tu vēlies apmeklēt Grūtnieču dienas?

 Kristīne Damškalne, Māmiņu Kluba redaktore

Piesakies decembra Grūtnieču dienām, aizpildot anketu zemāk vai zvanot pa tālruni 67350750!


Vairāk informācijas par decembra programmu lasi ŠEIT!

 

Samaksa par 1 Grūtnieču dienu (4 h nodarbības + kafijas pauze) ir 12 lati

Nodarbību norises vieta: Vīlandes iela 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)

Tālrunis papildus informācijai 67350750

 

Māmiņu Klubu Baltijas valstīs atbalsta autiņbiksītes HUGGIES®!

 

5

 

Grūtnieču Dienas atbalsta:

 

6