Grūtnieču dienā iegūtās gudrības

Grūtnieču dienā iegūtās gudrības

18. Sep 2010, 00:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tu esi bijusi uz Grūtnieču dienām Māmiņu Klubā? Ja vēl neesi tādu apmeklējusi, ieskaties 18.decembra Grūtnieču dienas reportāžā!

 

Kopš decembra Grūtnieču dienas ir kļuvušas garākas, lai topošās māmiņas iegūtu vairāk informācijas no zinošiem speciālistiem, kā arī jauki pavadītu laiku kopā ar citām topošajām māmiņām.

{pic:1}

18. decembra Grūtnieču dienā bija gan pediatre, gan ginekoloģe, gan vecmāte, gan fizioterapeite un katrai bija ko stāstīt un dažai arī ko parādīt!

 

Nedaudz pēc 12:00 ar nelielu kavēšanos lekciju un diskusiju par mazuļa pūriņa veidošanu vadīja pediatre Irēna Putniņa. Kā stāsta Irēna, mazulim ir vajadzīgas daudzas lietas, tomēr galvenais apsvērums, kā izvēlēties apģērbu, pašai māmiņai mēģināt iztēloties, kā mazulis jutīsies šajā apģērbā, tāpēc galvenais kritērijs, izvēloties apģērbu, ir ērtība. Atceries, ka ne vienmēr viss, kas ir skaists, ir arī ērts! Mēģini iejusties bērna ādā un sajūtas pašas pateiks, kādu apģērbu iegādāties!

 

Noteikti bēbītim būs vajadzīgi arī rati un gultiņa. Irēna Putniņa iesaka izvēlēties tādus, kas būtu pēc iespējas ilgāk izmantojami un atbilstu drošības standartiem, jo šīs lietas tiks izmantotas katru dienu. Šodien jau visiem ir skaidrs, ka, braucot ar mašīnu, jālieto autosēdeklītis. Pediatre iesaka izvēlēties to tādu, kas būtu liekams arī uz ratu rāmja, kas atvieglos ikdienas gaitas.

 

Topošās māmiņas Grūtnieču dienas laikā varēja iepazīties arī ar AVENT produkciju, noklausoties Avent pārstāves Santas stāstījumu par dažādajiem produktiem, kas atvieglo māmiņas ikdienas gaitas. Neiztrūkstošas bija arī dāvaniņas, kurā ietilpa gan knupītis, gan māmiņas piena glabāšanas trauciņš.

 

Lai gan ikvienai topošajai māmiņai ir sava ginekoloģe, Grūtnieču dienā ginekoloģe Vita Začesta atbildēja uz māmiņu interesējošiem jautājumiem, sākot ar analīžu veikšanu grūtniecības laikā, ultrasonogrāfas veikšanu grūtniecības laikā un beidzot ar apsvērumiem, kāpēc vajadzētu veikt ķeizargriezienu.

 

Kā stāsta Vita Začesta, grūtniecības laikā analīzes tiek veiktas saskaņā ar valstī noteiktu aprūpes kārtību, lai uzzinātu, vai topošās māmiņas organismā nav kādas slimības vai infekcijas. Grūtniece tiek izmeklēta uz STS un citām infekcijām, ko var nodot ar asinīm – HIV/AIDS, sifiliss, B hepatīts. Šīs visas saslimšanas var ietekmēt māmiņas veselību un augli. Lai gan C hepatīta analīzes nav obligātas, topošās māmiņas visbiežāk to tomēr izvēlas. Grūtniecības laikā svarīgi arī apzināt, vai topošajai māmiņai nav dzelzs trūkums organismā, kas var radīt mazasinības draudus. Šodien tiek ieteikts veikt arī glikozes testu, lai noskaidrotu, vai topošai māmiņai nav cukura līmeņa traucējumi.

{pic:2}

Ikvienai manipulācijai ir valstī noteikti standarti. Tas pats attiecas arī uz USG veikšanu. Ginekoloģe Vita Začesta atzīmē, ka USG neveic, lai uzzinātu, vai gaidāma meitenīte vai puisītis, bet gan lai sekotu topošās māmiņas un mazuļa veselībai un noteikt, vai nav paaugstināts risks saslimt ar ģenētiskām slimībām.

 

Līdz ar to obligātas ir 1. trimestra skrīnings 12.-13. grūtniecības nedēļā, kad ārsti skatās, kāds ir skausta krokas biezums, deguna kaulu un nosaka, vai grūtniecei ir augsts vai zems patoloģijas risks. Šajā laikā veikts USG palīdz noteikt arī precīzu grūtniecības laiku.

 

2. sonogrāfija tiek veikta 18.-20.grūtniecības nedēļā, lai novērtētu orgānus un to attīstību. 3.sonogrāfijā veiktā apskate 30.-32.grūtniecības nedēļā pārbauda augļa orgānus, skatās, vai pietiek augļūdens, kā jūtas mazulis. Ja ir nepieciešams, grūtniecības USG var veikt arī papildus.

{pic:3}

Topošajām māmiņām vienmēr patīk arī izkustēties, tāpēc īpaši noderīga bija nodarbība kopā ar vecmāti Mārīti Inzuli, kur ikviena varēja apgūt elpošanas vingrinājumus un dzemdību pozas. Daudzām topošajām māmiņām patīk sēdēt un kustēties uz bumbas, tomēr Mārīte Inzule pirms nodarbības iesaka pārbaudīt bumbas stingrību – apsēžoties uz bumbas, topošās māmiņas iegurnim vajadzētu būt augstākam par celi.

 

Trenējoties elpošanas tehnikās vecmāte stāsta, ka dzemdības noteikti būs jāelpo un kontrakcijas liek elpot. Kontrakcijas ir norma, bet sāpes tādas nav, tāpēc pamatīga elpošana palīdz izturēt un pārelpot kontrakcijas. Dzemdību laikā bumba noderēs tad, ja topošā māmiņa jau grūtniecības laikā būs nodarbojusies ar vingrinājumiem uz bumbas, tāpēc, ja neesi to darījusi grūtniecības laikā, pilnīgi iespējams, ka vingrošana uz bumbas var radīt nepatīkamas sajūtas.

{pic:4}

Kā veikt pilnu elpošanu, uzzināja arī atnākušās māmiņas. Noliekam rokas uz ribu lokiem un elpojam tik dziļi, ka jūtam, ka ribu loki izplešas uz sāniem un tad saplok. Šādi ieelpojam un izelpojam vairākas reizes, kas palīdzēs grūtniecības laikā pienest skābekli mazulim un dzemdību laikā atvieglot kontrakciju sāpes. Ikdienā arī dzemdību partneriem iesaka doties uz elpošanas nodarbībām kopā ar topošajām māmiņām, jo vīrieša dziļā un spēcīgā elpa palīdzēs māmiņai pārelpot kontrakciju.

 

Grūtnieču dienas noslēguma nodarbībā topošās māmiņas no fizioterapeites Kristīnes Baranovas uzzināja, kas ir grūtnieču hendlings.

{smallpic:7}

Kā stāsta Kristīne Baranova, hendlings ir Bobata pamatdaļa. Visu darām lēnām, respektējot mazuli, sadarbojoties ar viņu, akceptējot viņa vēlmes, tomēr atstājot zināmu daļu ierobežojumu, ko drīkst un ko nedrīkst.

 

Fizioterapeite atkal un atkal atgādina, ka zīdaiņiem abas puses ir simetriskas, tāpēc ar ikdienas darbībām vecākiem nevajadzētu veicināt asimetriju. Ja vienā reizē mazulim autiņbiksītes tiek mainītas caur labo kāju, tad nākamajā reizē to dara caur kreiso kāju. Atceries, ka ikdienā svarīga ir nevis tehnika, bet sajūtas, ar kādām pieskaramies bērnam. Kristīne arī atgādina, ka bērnam nepatīk, ka visapkārt it haoss. Bērnam patīk, ka viss ir sakārtots, piemēram, apģērbjot mazuli, drēbītes ir jau glīti saliktas, lai nebūtu lieka stresa.

 

Nodarbībā topošās māmiņas uzzināja, kā pareizi ģērbt mazuli, kā viņu velt un celt, tomēr vairāk un padziļinātākas zināšanas topošie vecāki uzzinās, apmeklējot 7.janvāra topošo vecāku hendlinga nodarbību! Noteikti nāc kopā ar tēti, jo šīs zināšanas noderēs arī viņam!

{pic:5}

Kā ierasts, nodarbības „ievilkās” ilgāk kā plānots, bet māmiņas smaidīgas un apmierinātas pēc Grūtnieču dienas devās mājup. Patīkami, ka Māmiņu Kluba kursi ļauj māmiņām sadraudzēties, jo uz Grūtnieču dienu bija ieradušās divas topošās māmiņas, kuras apmeklēja Topošo Vecāku skolu.

 

Topošās māmiņas Daiga un Diāna:

 

Šī diena man ļoti patika. Ja es vēl nebūtu uz īsu mirkli izgājusi, tad būtu ieguvusi vēl vairāk. Uzskatu, ka atmosfēra bija jauka un mīļa un arī cilvēki visapkārt atsaucīgi.

 

Man tirpa kājas un tāpēc bija nedaudz grūtāk nosēdēt, bet tas netraucēja izbaudīt šīs dienas nodarbību.

 

Noderīgākās nodarbības bija par mazuļa pūriņa veidošanu un elpošanas nodarbība. Es jau tagad atklāju, ka ir pozas, kurās jūtos labāk un domāju, ka izmantošu arī dzemdībās. Svarīgākais tiešām ir izelpot dzemdības.

 

Tā kā mūsu mazuļi ir gaidāmi uz janvāra beigām, tad plānojam apmeklēt arī vēl topošo vecāku hendlinga nodarbību. Plānojam nākt arī uz citām Māmiņu kluba skolas nodarbībām!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Mēs domājam, kā uztaisīt arī citās pilsētās šādus pasākumus. Vislielākā problēma ir speciālisti, taču noteikti kaut ko izdomāsim nākamgad