Garastāvokļa uzlabošanai un zināšanu gūšanai- Grūtnieču diena

Garastāvokļa uzlabošanai un zināšanu gūšanai- Grūtnieču diena

29. Nov 2010, 10:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pagājušajā piektdienā biju viena no tām, kura apmeklēja ikmēneša Grūtnieču dienu. Tā kā šī ir mana otrā Grūtnieču diena, tad, manuprāt, ka kvalitāte un saturs ir uzlabojies, bet varbūt vienkārši šīs tēmas bija man vairāk saistošas.

10

 

Vispirms jau paldies Māmiņu klubam par jauko uzņemšanu, bagātīgo cienastu un dāvaniņām, kuras vienmēr ir patīkami saņemt.

 

Šajās Grūtnieču dienās bija sanākušas diezgan daudz topošās māmiņas, kopumā veidojot jauku, jautru, interesantu un kareivīgu kompāniju, tā kā pasniedzējiem ar mums nebūt nebija viegli.

 

Pirmajā lekcijā perinatālā psiholoģe Mirdza Liepiņa stāstīja par māmiņas un bērniņa saikni, kamēr bērniņš vēl ir mammas puncī. Par komunikācijas svarīgumu, ne tikai domu līmenī, bet arī tiešo komunikāciju ar bēbi, arī par tēta un citu ģimenes locekļu (māsu, brāļu, dzīvnieku) runāšanos un dzīvošanu līdzās, kā tas viss ietekmē un pieradina mazuli pie lielās pasaules.

11

Otrā lekcija, kuru vadīja vecmāte Mārīte Inzule, bija par katrai topošai māmiņai tik ļoti svarīgu notikumu kā dzemdības. Kā labāk sagatavoties dzemdībām, kā relaksēties pirms dzemdībām un dzemdību laikā, kā pasargāt savu ķermeni no liekas piepūles un kā vingrot un atpūsties, tādejādi sagatavojoties dzemdībām. Viena no svarīgākajām lietām dzemdībās ir „pareiza” elpošana, kuru vajadzētu iemācīties katrai topošai māmiņai, lai vieglāk varētu sagaidīt savu bērniņu. Tā kā šis ir mans otrais bērniņš, ko gaidu, tad varu pati apliecināt, ka vingrošana pirmajā grūtniecībā ļoti palīdzēja dzemdībās, biju viena no tām māmiņām, kura prata „izelpot” savu bērniņu, tādejādi par dzemdībām man palika vislabākās atmiņas, kas man palīdz arī šajā grūtniecības laikā.

 

Aktīvas diskusijas topošo māmiņu starpā notika lekcijā par pabalstiem, kuru vadīja juriste Diāna Sirotina, un pēc aktīvām diskusijām beigās visām viss tapa skaidrs par to, cik katrai no mums pienākas.

 

1. Maternitātes - pirmsdzemdību / pēcdzemdību slimības lapa.

2.Bērna piedzimšanas pabalsts - 296Ls.

3. Bērna kopšanas pabalsts - 50Ls līdz gada vecumam; 30Ls no 1-2gadiem.

4. Paternitātes pabalsts - 100% no papīra algas.

5. Valsts ģimenes pabalsts - 8Ls līdz bērna 15gadiem.

6. Vecāku pabalsts - 70% no papīra algas līdz bērna 1 gadam. Ja piedzimst līdz 2.maijam tad var rēķināt pusi no 70% no tēva algas, ja pēc 2.maija, tad tikai no mātes.

 

Ja noformē vecāku pabalstu(6.), tad nepienākas bērna kopšanas pabalsts (3.).

 

Pēdējā lekcija tika veltīta tik ļoti strīdīgam jautājumam kā vakcinācija, kuru vadīja infektoloģe docente Ilze Grope. Dzirdējām medicīnas speciālista viedokli, bet tā kā šis ir viens no mūžīgajiem jautājumiem, par, kuru vienmēr domas dalīsies, tad palikām pie viedokļa, ka katra māmiņa pati izlem par to vakcinēt, nevakcinēt un kad vakcinēt savu bērniņu.

 

 

Kopumā, paldies Māmiņu klubam par šādām Grūtnieču dienām, jo runājot arī ar citām māmiņām, viņas bija apmierinātas, jo galvenais tas, ka katra no mums personiski varēja būt klāt un runāt ar speciālistiem par sev interesējušiem jautājumiem, kā arī gūt apstiprinājumu tām lietām, par kurām jau lasīts grāmatās un internetā. Pēc šī pasākuma bija daudz pozitīvu emociju un labs garastāvoklis visai nedēļas nogalei.

 

 

Gribētos, lai šīs dienas būtu vēl garākas un ar plašāku programmu, jo, tā kā ir interesanti un ir patīkama gaisotne, tad topošās māmiņas, manuprāt, būtu ar mieru pavadīt vēl kādu stundiņu Māmiņu kluba jaukajā atmosfērā.