Elizabete Zagorska: ēdiena noformēšanā galvenais ir izdoma

Elizabete Zagorska: ēdiena noformēšanā galvenais ir izdoma

19. Jul 2012, 12:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrā ģimenē ir savi ēšanas paradumi, tradīcijas un iecienītākie ēdieni. Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījumā viesojās dziedātāja, 2 bērnu māmiņa Elizabete Zagorska, lai pastāstītu par savas ģimenes un jo īpaši bērnu uzturu!

Ikdienas steidzīgajā ritmā ne vienmēr sanāk ēst visiem kopā. Kā tas ir jūsu ģimenē?

Mūsu kopābūšanas laiks ir vakariņas vai arī brokastis, kad visi kopā nesteidzīgi pavadām laiku pie galda, ieturot maltīti. Savukārt steidzīgajās darba dienās un tumšajos gadalaikos bērni vairāk pieraduši ēst brokastis bērnudārzā, tāpēc brokastis kā ēdienreizē mājās izpaliek.

Piedāvāt bērnam ēst pēc režīma vai pieprasījuma- kurš modelis ir tuvāks?

Armijas režīmu es noteikti neatbalstu un pret to iebilstu, jo uzskatu, ka bērns pats veido režīmu un izvēlas, ko, kad un kā ēst.

Vai ir kāds ēdiens, kurš kategoriski ir izslēgts no ģimenes ēdienkartes, jo bērni mēdz būt izvēlīgi...

Var teikt, ka bija tāds. Manam bērnam ilgu laiku negaršoja tomāti. Bet tad izdomājām, ka varam taču paši tos izaudzēt un, iespējams, tad kaut kas mainīsies- un tā arī bija. Ja bērns pats dodas uz siltumnīcu, aplaista ar savu lejkanniņu, skatās, kā izaug tomāts un pats noplūc,tad tomātam ir pavisam cita vērtība un garša.

Es uzskatu, ka viss bērnam jāpiedāvā caur rotaļu, spēli, izdomu un vieglumu, tad nebūs tik kaprīzu bērnu, jo patiesībā jau vecākiem vajag, lai bērns ēstu noteiktā režīmā noteiktu ēdienu.

Tāpat daudz kas ir atkarīgs arī no tā, kā pats ēdiens tiek noformēts. Ja uztaisa klauniņu no olas un zaļajiem zirnīšiem,tad bērnam ir pavisam cita kāre to ēst.

Atceros pati vēl no savas bērnības. Mamma sauc: „Nāc ēst tītenīšus!”

Es, protams, saku, ka negribu! Bet tad mamma pavērš to citādi: „Nāc ēst kāpostus ar gaļiņu!” Jā, tad ir pavisam cits ēdiens galdā!

Vecākiem jābūt izdomas bagātiem. Ja viņi saka bērnam, ka jāēd putra, tas nebūs tas pats, ja pateiks, ka brokastīs ir Vinnija Pūka ar debesmannas putra. Bērnam tiek rosināta iztēle un mēs, pieaugušie, taču zinām,ka ēdam arī ar acīm!

Kā ir ar zaļumiem? Ir bērni, kuri nelabprāt tos ēd.

Mūsmājās ir iecienīti salāti Jociņš – lociņi ar krējumu un sāli. Jaunie lociņi nepavisam nav stipri un šādā veidā bērns saņem gan vitamīnus, gan ir arī paēdis.

Tagad mežos ir arī pirmās gailenītes. Vai gailenes un sēnes kā tādas lietojat paši uzturā un piedāvājat bērniem?

Tā kā sēnes var būt visur- ne tikai mežā, bet arī uz kāju pirkstiem un mājās, tad man šķiet, ka sēnes nav tas foršākais un labākais, ko piedāvāt bērnam.

Man ir pazīstama sēņu zinātniece, kura stāstīja, ka sēnes uzsūc visu, kas ir gaisā, un mēs taču nezinām, kas šajā mežā ir labs un kas slikts!

Tāpat sēnes pašas par sevi ir diezgan smaga barība, kas grūti sagremojas. Es teiktu, ka optimālais vecums, kad bērnam piedāvāt sēnes, ir 5-6 gadi, jaunākiem bērniem sēnēm nevajadzētu būt uzturā.

Vegāni, veģetārieši, visēdāji. Tie pirmie kļūst arvien biežāk sastopami.

Es domāju, ka zivis un gaļu var ēst pēc pašsajūtas, bet olas gan nevajadzētu izslēgt no ēdienkartes, jo, neēdot olas, netiek uzņemtas tik vērtīgās vielas un B grupas vitamīni, kā rezultātā sievietes mēdz krist depresijā. Es teiktu, ka mēs esam nākuši no mērkaķveidīgajiem, tāpēc arī jāēd mums būtu līdzīgi. Viņi neēd gaļu, ēdot vairāk saknes un augļus.

Interesanti man šķiet tas, ka draugiem pieder cūkaudzētava, bet viņi paši ir veģetārieši. Nevar noliegt, ka viegluma sajūta ir, ja gaļa netiek ēsta, bet tas, protams, ir katra paša izvēle.

Kā sabalansēt bērna uzturu ikdienā?

Svarīga ir regularitāte, bet ne stingrs režīms. Tāpat zinām, cik svarīgi paēst brokastis un arī mūsu ģimenē brokastis tiek ēstas, jo kā iesāksi dienu, tāda tā turpināsies!

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!