Baštiks: Pēdējos gados Latvijā dzimstība pieaugusi par 18%

Baštiks: Pēdējos gados Latvijā dzimstība pieaugusi par 18%

03. Dec 2009, 17:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīga, 13.jūn., LETA. Latvijā pēdējos gados dzimstība pieaugusi par 18%, šodien Labklājības ministrijas organizētajā diskusijā "Darbs un ģimene - laiks abiem" pastāstīja bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC).

Līdz ar to aktuālāks kļuvis jautājums par jauno ģimeņu iespējām savienot karjeru un bērnu audzināšanu. Kā uzskata ministrs, "mūsdienās jaunie pāri nereti grib labi dzīvot uz bērnu rēķina". Tomēr neatkarīgi no sabiedrības vērtībām un izvēles valsts ekonomiskās krīzes situācijā meklē risinājumus, lai nodrošinātu bērnu audzināšanu, pieskatīšanu un izglītošanu.

Baštiks pastāstīja, ka bērna normālai attīstībai vismaz līdz divu gadu vecumam ir nepieciešama vecāku, sevišķi mātes, klātbūtne. Patlaban valsts maksā vecāku pabalstu, līdz bērns ir sasniedzis viena gada vecumu. Kā atzina Baštiks, labākajā gadījumā šī pabalsta izmaksas termiņu varētu pagarināt līdz pusotram gadam.

Tā kā patlaban trūkst bērnudārzu, Bērnu un ģimenes lietu ministrija finansē alternatīvu iestāžu izveidi.

Trīs gados Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) plāno uzbūvēt 23 jaunus bērnudārzus, kā arī renovēt 30 pirmsskolas izglītības iestādes. Tajā pašā laikā Bērnu un ģimenes lietu ministrija nodrošina alternatīvas bērnu pieskatīšanas formas, atverot dienas un rotaļu centrus, piemēram, Liepājā darbojas aukļu dienests. Kā uzsvēra Baštiks, arī alternatīvajām iestādēm ir izvirzītas prasības.

Labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) norādīja, ka iedzīvotāji nereti nepārzina savas tiesības, kas iekļautas Darba likuma normās. Jaunajiem vecākiem ir iespējams doties bērna kopšanas atvaļinājumā, strādāt uz pusslodzi vai attālināti.

Kā skaidroja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāve, darba ņēmēji, sevišķi reģionos, ne tikai neizmanto savas tiesības, bet arī strādā virsstundas, lai spētu nodrošināt ģimeni un saglabātu darbu. Darba ņēmēja un devēja attiecībās tomēr dominējot darba devējs, norādīja LBAS pārstāve, atzīstot, ka visā nevar vainot darba devēju, jo daudzas lietas jārisina nacionālās politikas līmenī.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dinevičs (LSDSP) stāstīja, ka rindas uz Rīgas bērnudārziem lielā mērā veidojas nesakārtotās deklarēšanās kārtības dēļ. Piemēram, Garkalnes vai Mārupes iedzīvotāji savus bērnus deklarē Rīgā, jo vietās, kur tiek būvēti dzīvojamo māju kompleksi, netiek attīstīta infrastruktūra. Tādējādi veidojas situācija, kad Rīgā uz bērnudārziem rindā stāv bērni, kuru vecāku maksātais ienākuma nodoklis patiesībā neienāk Rīgas budžeta kasē, bet vairo citu pašvaldību turību.

Lai absurdo situāciju risinātu, Dinevičs rosina paredzēt, ka jauno projektu attīstītāji maksā konkrētu summu arī pašvaldības budžetā, kas savukārt līdzekļus var ieguldīt, gan būvējot bērnudārzus, gan maksājot pabalstus tiem vecākiem, kuru bērniem pirmsskolas izglītības iestādē vietas nav.

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis pauda atbalstu jebkuram alternatīvam, bet drošam un izsvērtam pirmsskolas bērnu pieskatīšanas un izglītošanas veidam. Savukārt Veselības ministrijas pārstāve pastāstīja, ka uzraudzīt, vai tiek ievērotas higiēnas normas, iespējams tikai izglītības iestādēs, līdz ar to alternatīvās bērnu pieskatīšanas iestādes paliek ārpus Veselības ministrijas redzesloka.



Aija Eriņa
LETA

03. Sep 2008, 21:45

Vienmeer viens un tas pats!!!!!!
Vai tad beerns tiek dzemdeets lai sanjemtu naudu???????????Jo te visi tik par to vien runaa!!!Tik dzemdee vienu peec otra beernu un tik pieprasa no valsts lielaakus pabalstus!!!!!Galu galaa-prieksh kaa juus dzemdeejat beernu-sev vai valstij??????????Neviens jau neliek tik daudz beernus razot un peec tam knapinaaties!!!!

20. Jun 2008, 17:51

Zinu vai zinītei😀 - es apjaušu ka tādas ģimenes ir. jo pretējā gadijumā par to nerunātu, tikai ir dikti grūti manam smadzeņu podam to saprast. Tieši tāpat es nevaru iedomāties cik ļoti primitīvam jabūt cilvēkam lai varētu izmantot bērnus arī citos nolūkos..... ( negribu to izteikt pat vārdos ) ☹

17. Jun 2008, 14:31

Atkal ir tikai skaistas runas un ,ka vajadzētu pagarināt un varētu pagarināt pabalsta izmaksas termiņu,bet reāli,na kas netiek darīts.Tad,kad viņi varbūt kaut ko darīs,tad jau man būs jāatsāk strādāt,jo ar 30 Ls mājās nevaru sēdēt un audzināt 3 bērnus un ar tiem 30 Ls arī auklei nesamaksāsi.Gudri jau sacīts var strādāt arī uz pusslodzi,tad jau bērns ir atkal jāatstāj kādam citam,tam jāmaksā un rezultātā,mazais ķipars aug kā bārenītis.

17. Jun 2008, 13:17

Audzinu dēliņu, kam šobrīd ir divi mēneši un ar bažām gaidu to brīdi, kas viņam paliks gadiņš un man nāksies atgriezties darbā, lai ģimenei tiktu nodrošināts nepieciešamais, jo iztikt ar pabalstu, kas ir pēc tam, kad bērns sasniedzis gada vecumu un vīra algu mums ģimenei, kurā vēl ir divi bērni nebūs iespējams. Saprotu arī to, ka gada vecs mazulis var būt pārāk nenobriedis tam, lai tiktu atstāts bez kāda no vecākiem pie aukles vai pirmsskolas izglītības iestādē.
Uzskatu, ka vecākiem valsts varētu nodrošināt iespēju kopā ar bērnu būt līdz divu gadu vecumam.

16. Jun 2008, 18:58

Baštiks: Pēdējos gados Latvijā dzimstība pieaugusi par 18%

ooo, gluži tāpat kā inflācija 😃

16. Jun 2008, 13:27

Kā tas sanāk..., bērnam vajagot māti līdz divu gadu vecumam ( pilnīgi piekrītu ), bet kopšanas naudu maksā līdz gadam, ko man pēc tam darīt līdz bernu dārzam? Uz puslodzi strādāt? Par to naudiņu ko es saņemšu es varēšu tikai auklīti apmaksāt un viss! Tad kāda jēga? Un kur ir tas moments kad var iedzīvoties uz berna rēķina? Varbūt esmu dumja un ko nesaprotu???????????????☹

16. Jun 2008, 11:39

Tātad tikai atkal papļāpāšana un rezultāta nekāda. Beidzot tak vajag arī darīt nevis tikai solīt.