Ārstu biedrība iesaka izskaust smēķēšanu bērnu un grūtnieču klātbūtnē

Ārstu biedrība iesaka izskaust smēķēšanu bērnu un grūtnieču klātbūtnē

15. Dec 2011, 16:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nepieciešams izskaust smēķēšanu bērnu un grūtnieču klātbūtnē, kā arī samazināt bērnu smēķēšanu, trešdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē uzsvēra Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis.


Pēc Apiņa teiktā, LĀB sagatavojusi likumu grozījumus, kas ļautu panākt šo mērķu īstenošanu.

 

"Mūsu mērķi nav panākt kādus muļķīgus aizliegumus, piemēram, ka nedrīkst smēķēt desmit metru attālumā no durvīm, bet mērķis ir pilnībā izskaust smēķēšanu Latvijā," norādīja Apinis. "Bērnam nav jāelpo dūmi mašīnā vai dzīvoklī. Tā ir vardarbība pret bērnu."

 

Viņš uzsvēra, ka mūsu valstī cilvēki zinot par smēķēšanas kaitīgumu, bet pret to izturoties vieglprātīgi. Šīs vieglprātības dēļ ciešot gan demogrāfija, gan ekonomika, gan veselības budžets, gan darba devēji.

 

Ārsts atzina, ka laika gaitā ir samazinājies pieaugušo smēķētāju skaits, bet satraukumu radot fakts, ka pieaug smēķēšana starp bērniem un pusaudžiem, īpaši meitenēm.

 

LĀB prezidenta ierosinājumi saistīti ar tabakas izstrādājumu pieejamības ierobežošanu bērniem, kā arī bērnu un grūtnieču pasargāšanu no pasīvās smēķēšanas. Ieteiktie labojumi vispirms skar Bērnu tiesību aizsardzības likumu un rosina noteikt, ka "smēķēšana bērna, tai skaitā nedzimuša bērna, klātbūtnē uzskatāma par fizisku vardarbību pret bērnu un nodara bērnam fizisku kaitējumu".

 

Tāpat LĀB iesaka labojumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā un rosina piemērot bargus naudas sodus, kā arī administratīvus arestus personām, kas pārdod tabakas izstrādājumus nepilngadīgajiem, palīdz nepilngadīgajiem tos iegādāties vai iesaista nepilngadīgos smēķēšanā. Tāpat biedrība iesaka naudas sodus un administratīvus arestus personām, kas smēķē bērnu un grūtnieču klātbūtnē.

 

LĀB pārstāvji uzskata, ka vislielākais ļaunums Latvijā ir pieaugošais smēķējošo bērnu un jauniešu skaits. No 1998. līdz 2006.gadam regulāri smēķējošo 13 un 15 gadus veco zēnu īpatsvars samazinājies no 25,6% līdz 20,1%. Savukārt no 1991. līdz 2006.gadam 13 un 15 gadu vecumā regulāri smēķējošo meiteņu īpatsvars ir pieaudzis, turklāt 15 gadu vecumā smēķējošo meiteņu īpatsvars pieaudzis vairāk nekā četras reizes. Vecumā no 15 līdz 19 gadiem ir ļoti augsts arī smēķējošo dzemdētāju īpatsvars - 20,5%, kas liecina kā par vieglprātīgu attieksmi pret gaidāmo bērnu, tā arī par zināšanu un izglītības trūkumu jaunietēm.

 

Smēķēšana bērna vecumā, kā arī pasīvā smēķēšana izraisa bērna astmu, plaušu un elpceļu iekaisumu, alerģiskas slimības, kuņģa čūlu. Bērni, kuru vecāki smēķējuši viņu klātbūtnē, ātrāk saslimst ar sirds un asinsvadu slimībām un vēzi. Ļoti bīstama ir smēķēšana grūtnieču un zīdaiņu klātbūtnē. Eiropas Padomes Baltajā grāmatā uzsvērts, ka šādā gadījumā pasīvā smēķēšana rada priekšlaicīgas dzemdības, bērna attīstības traucējumus, uzsver LĀB.

 

Apinis sagatavotos grozījumus šodien iesniedza Sabiedrības veselības apakškomisijai, kuras pārstāvji solīja tos nākamajās sēdēs rūpīgi izvērtēt.

 

Apakškomisijas sēdē šodien izraisījās asa diskusija starp Apini un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvi Inesi Olafsoni, kura norādīja, ka ar līdzšinējiem pasākumiem smēķētāju skaits nav mazinājies, ir tikai panākts kontrabandas pieaugums un smēķētāju skaits visās valstīs esot procentuāli nemainīgs. "Cik ilgi var muldēt!" skarbs bija Apinis.


Mārtiņš Vilemsons
LETA
09. Feb 2011, 14:55

Man arī bija gadījums- gaidīju trolejbusu un pieturā biju iegājusi iekšā, jo sniga un bija tāds vejš. Šeku reku ienāk, kaut kāds vecis un vēl pīpē, labi redz, ka es tur ar lielu vēderu stāvu. Nu es viņam TĀDU acu skatienu veltīju, ka viņš laikam saprata un izgāja ārpusē no tās pieturiņas, aizgāja, kaut kur tālāk stāvēt.
lindabitena, es tev piekrītu ,nebūtu slikti, ja sodītu grūtnieces, kuras smēķē.