Vasaras ēdienkarte Latvijā un neLatvijā

Vasaras ēdienkarte Latvijā un neLatvijā

14. Jun 2013, 15:33 gucci123 gucci123

Beidzot ir pienākusi ilgi gaidītā vasara:) Pēc garās un aukstās ziemas, vēsā un nemīlīgā pavasara, beidzot esam to sagaidījuši un varam ar visu krūmi mesties tajā iekšā.

Mūsu vasara šogad sākās ar skaistu ceļojumu uz Krētas salu. Tad, kad pie mums vēl nebija pašmāju dārzeņu un augļu ražas, to jau pilnā sparā baudījām Grieķijā. Dabūjām tomātus, gurķus, kartupeļus, arbūzus, apelsīnus, ķiršus un zemenes, kurus izlolojusi Vidusjūras saule. Secinājām, ka vietējiem dārzeņiem un augļiem ir pavisam cita garša, piemēram, kartupeļi ir nedaudz saldeni un ūdeņaini, tomātiem un gurķiem izteikta garša, apelsīni nedaudz sīvi, taču dikti sulīgi, zemenes un ķirši saldi un smaržīgi. Te nu bija jūtama atšķirība starp “mākslīgi” izaudzētiem augļiem un dārzeņiem un tiem, kuri izauguši mālainā, akmeņainā zemē, taču ir vēja un saules apbružāti. Nedēļas laikā lielākoties baudījām arbūzus, jo klimats ir karsts un šis auglis (vai dārzenis?!?) veldzē slāpes un remdē izsalkumu, kā arī izskalo organismu no sārņiem.

Atgriežoties Latvijā, secinājām, ka arī mūsu tirgus stendi neatpaliek piedāvājuma ziņā no Krētas labumiem, un vasara ir panākusi pretī arī latviešiem:) Nedēļas nogalēs ar prieku ejam uz tirgu iepirkties, jo tur var dabūt vissvaigāko preci – augļus, dārzeņus, gaļu, zivis, piena produktus. Vasarā mūsu ģimene lielākoties gatavo grillētus ēdienus, jo grillēt var gandrīz jebko: gaļu, dārzeņus, sēnes… Nu varbūt augļus nevajagJ Grillēts ēdiens ir daudz veselīgāks un gardāks par ceptu ēdienu. Ne mirkli nenožēlojam elektriskā grilla iegādi (jo pēc LR likumiem grillēt publiskā vietā, piemēram, uz balkona ir aizliegts). Tas padarīja daudzveidīgāku mūsu ēdienkarti.

Vasarā mūsu ģimenē ir iecienīta arī t.s. aukstā zupa, skābeņu zupa, kur skābenes tiek lasītas lauku pļavā – tā teikt eko produkts. Šķidrums ir cilvēkam nepieciešams jebkurā gadalaikā, taču vasarā karstas zupas ēst negribas, tāpēc aukstās zupas ir lielisks un ātrs variantsJ Vasaras sezonā mūsu ģimene seko līdzi tam, kas aug tepat mūsu zemē un kas diemžēl ir visai īslaicīgi labumi, piemēram, rabarberi, cidonijas, salāti, aronijas, cukurzirnīši. Diemžēl šie vasaras labumi ir sastopami diezgan īsu laika periodu un šai laikā ir jāpaspēj uzņemt visi vitamīni un labumi, ko sniedz tieši tie, jo pēc tam rudenī – šo labumu nebūs, būs citi. Tā kā vasarā visi cilvēki pastiprināti lieto šķidrumu, mūsu ģimenē tiek gatavoti dažādi dzērieni, piemēram, rabarberu ķīselis, zemeņu, melleņu, aveņu, upeņu u.c. ogu sulas, aroniju un cidoniju dzērieni, jo arī tie ir sezonas augļi, kuri ir jāizmanto laikā, kad tie ir pieejami svaigā veidā.

Gatavojot ēdienu, mūsu ģimene mēģina iedarbināt fantāziju un eksperimentēt. Piemēram, pēdējais izgudrojums ir skābeņu, kartupeļu, gurķu salāti – svaigi, atspirdzinoši un veselīgi:)

Papildinot savu ēdienkarti, mēs izmantojam arī dažādus eksotiskus dārzeņus un augļus, kas pie mums neaug, piemēram, arbūzs, melone, aprikoze, pastinaks, saldā paprika, kā arī garšaugus: ķiploki, dilles, pētersīļi u.c.

Mūsu dēliņš ir ļoti iecienījis kumelīšu, liepziedu un ķimeņu tējas, tāpēc regulāri katru gadu ievācam nepieciešamo ražuJ Vai jūs zināt, kā garšo svaigs pirmais medus kopā ar svaigu liepziedu tēju – fantastiski!

Kāpēc tas viss tiek darīts? Vasara ir vienīgais gadalaiks (diemžēl pārāk īss!!!), lai uzņemtu gadam nepieciešamos vitamīnus un nostiprinātu imūnsistēmu. Latvijā ziema ir vidēji ½ gada garumā, tad ir pāris mēneši pārejas laiks, un organisms pa šo laiku tiek stipri novājināts. Un lūk, vasara ir tieši tas laiks, kad var visu kompensēt un sagatavoties nākamajam periodam:)

Ņemot vērā, ka mums ir paliela pieredze ceļošanā gan ar, gan bez mazuļa, ceļojumā vienmēr esam ņēmuši līdzi vairākas lietas:

1)      ūdens vai suliņa mazā iepakojumā – bērnam;

2)      augļi – banāni, āboli vai bumbieri.

Par dzērienu runājot – tarai jābūt ērtai, nelielai un parocīgai, kā arī tādai, lai nenosmērētu drēbes. Ūdens vislabāk veldzē, tāpēc tam ir jābūt līdzi vienmēr. Savukārt sula labi piepilda kuņģi un tā var būt kā alternatīva desertam vai auglim.

Par augļiem runājot – ceļojumā labāk ņemt tādus augļus, kas ir viegli transportējami (nesaspiežas un nesabojājas), ērti lietojami (nav ķēpas ar tīrīšanu) un sātīgi.

Lai visiem garda vasara, Gucci123

P.S. Foto no personiskā arhīva!