Speciāliste: Piena maisījuma nomaiņai jānotiek pakāpeniski

17. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja mazulis ēd mākslīgo piena maisījumu, var rasties gadījumi, kad esošais maisījums jāaizstāj ar citu. Kā to izdarīt bērniņam vissaudzīgāk, jautājām pediatrei neonatoloģei Sarmai Gaveikai, jo zinām, ka māmiņām vienmēr ir nemiers par to, kā gan mazulis reaģēs uz izmaiņām.

Speciāliste rekomendē pieradināt bērnu pie jaunā piena maisījuma pakāpeniski. Tas nozīmē, ka pirmajā dienā ar jauno maisījumu tiek aizstāta viena ēdienreize, pēc ārstes ieteikuma, vislabāk, ja tā ir dienas pirmajā pusē, piemēram, pusdienās. "Ja šķiet, ka novērojam nelielu mazuļa reakciju uz jauno maisījumu, par to nevajadzētu satraukties," teic ārste, norādot, ka pierašana pie jaunā maisījuma parasti ilgst nedēļu vai divas. Gadījumā, ja nākamajā dienā, kad ar jauno maisījumu arī tiek aizstāta viena ēdienreize, šķiet, ka bērniņš šajā dienā nav gatavs vēl vienai devai jaunā maisījuma, ārste iesaka uz divām devām jaunā maisījuma pāriet sākot ar trešo vai ceturto dienu.

Pierašana pie jauna piena maisījuma parasti ilgst vienu vai divas nedēļas.

Pediatre Sarma Gaveika: "Ja pēc vairākām dienām māmiņai tomēr šķiet, ka pierašana pie jaunā maisījuma norit grūti un bērniņam parādās vēdera vai ādas problēmas, jākonsultējas ar savu ārstu." Pēc ārstes teiktā, noteikti jādodas pie ārsta, ja bērnam, pārejot uz jaunu piena maisījumu, parādās ādas izsitumi, pastiprinās vēdera pūšanās, ir caureja vai arī vēdera izeja ir ar asins stīdziņām.

Kad mainīt piena maisījumu?

Pēc ārstes novērojumiem, vecāki, vēloties savam bērnam nodrošināt labāko, nereti piena maisījumus maina bez iemesla, dažkārt pat vairākas reizes mēnesī. "Ja mazuli nav iespējams vajadzīgajā daudzumā nodrošināt ar mammas pienu un tiek piedāvāts mākslīgais piena maisījumus, kuru bērniņš ir pieņēmis, bērnam ir laba svara dinamika, normāla vēdera izeja un nav ādas problēmas, izvēlēto piena maisījumu bez iemesla nevajadzētu mainīt. Nomaiņa ieteicama vien tikai lai pārietu uz nākamo maisījuma formulu atbilstoši mazuļa vecumam," rekomendē speciāliste.

Bieži mainot mākslīgā piena maisījumus, bērna organisms nespēj adaptēties straujajām izmaiņām.

Piena maisījuma nomaiņa pieļaujama arī gadījumā, ja ārsts secina, ka tas nepieciešams mazuļa veselībai. Piemēram, lai izslēgtu no uztura konkrētas maisījuma sastāvdaļas. Gadījumā, ja ārsts bērnam konstatē, piemēram, piena olbaltumvielu nepanesību vai arī kādas citas problēmas, kuru dēļ jānomaina piena maisījums, pēc Sarmas Gaveikas teiktā, maisījuma nomaiņa šajā gadījumā var notikt uzreiz. "Nav arī nepareizi, ja pāreja arī šajā gadījumā notiek pakāpeniski, taču tad jāsaprot, ka pozitīvās izmaiņas bērna organismā nebūs novērojamas uzreiz, jo nepieciešams laiks, lai organisms pielāgotos jaunajam maisījumam," teic speciāliste.

Kā obligāti jāievēro, bērnu barojot ar piena maisījumu?

Barojot bērnu ar mākslīgo piena maisījumu, jāievēro vairāki nosacījumi, lai bērniņš justos labi. "Ja ar mātes pienu bērnu nevar pārbarot, jo gremošanas orgāniem tas ir maigāks un vieglāk sagremojams, barojot ar maisījumu starp ēdienreizēm jāietur 3 - 3,5 stundu pauze, savukārt naktīs pauzei starp ēdienreizēm jābūt pat 5 stundām," stāsta ārste, norādot, ka maisījumiem ir bagātināts saturs un tā pārstrādāšana prasa ilgāku laiku, tāpēc pauzes ir jāietur, lai bērns pagūtu atpūsties.

Svarīgs nosacījums, barojot mazuli ar mākslīgo piena maisījumu, ir arī precīza maisījuma pagatavošanas instrukcijas ievērošana. "Sākot jau ar rūpīgu roku nomazgāšanu un pudelītes uzglabāšanu, beidzot ar pareizu maisījuma uzglabāšanu un izlietošanu," atgādina S. Gaveika. Noteikti arī jāatceras, ka neapēsto maisījumu nedrīkst uzglabāt un pēc tam to bērnam piedāvāt uzsildītu atkārtoti. 

Piebarojums no 4 mēnešu vecuma

Ja mazulis tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu, sākot ar 4 mēnešu vecumu bērnam var uzsākt piebarojumu, kā pirmās piedāvājot saknes.

Gluži tāpat kā piena maisījuma nomaiņas gadījumā, arī piebarojuma ieviešanā jāievēro pakāpenība. Tas nozīmē, ka bērnam pusdienās var piedāvāt vienu karotīti sakņu biezeņa, lai atlikušajā dienas daļā varētu novērot bērna reakciju uz izmaiņām uzturā.

Ja bērns piebarojumu pieņēmis, nākamajā dienā piebarojuma daudzumu var palielināt, nedēļas laikā vienā ēdienreizē piebarojuma apjomam sasniedzot jau 40 - 50g. Atlikušais uztura daudzums jānodrošina ar mākslīgā piena maisījumu. "Kad vienā ēdienreizē piebarojums sasniedz jau 180 - 200g, mākslīgais piena maisījums šajā ēdienreizē vairs netiek piedāvāts, papildu uzņemtajam uzturam piedāvājot padzerties tikai ūdeni," iesaka ārste.