Par labajām baktērijām. Kad un kāpēc tās lietot?

06. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Probiotikas, jeb labās baktērijas ir ļoti nozīmīgas ikviena mazuļa ceļā uz pilnvērtīgu attīstību un veselību. Probiotikas stimulē imūno sistēmu, darbojas pret patogēnajiem jeb sliktajiem mikrobiem, nodrošina normālu vielmaiņu un produktu uzsūkšanos kuņģa – zarnu traktā.

Daktere Jolanta Ozola atklāj, ka ikvienā organismā ir baktērijas un vārds “baktērija” ne vienmēr nozīmē – slikts. Ir daudz labo baktēriju, kuras cilvēka organismam ir nepieciešamas. Tāpat kā baktērijai ir nepieciešams organisms, kurā dzīvot.

Cilvēkam dzīves laikā ir jāparūpējas par to, lai organismā būtu labvēlīga vide. Lai organisma mehānisms varētu pilnvērtīgi strādāt un funkcionēt.

Kur cilvēks iegūst šīs baktērijas?

Bērniņš pirms dzimšanas ir sterils. Dabīgu dzemdību laikā, slīdot caur dzemdību ceļiem, bērniņš iegūst šīs baktērijas, kas pēc tam ir noderīgas un turpina viņā dzīvot tālāk un darboties. Tāpēc te ir stāsts par dabīgajām un ķeizargrieziena dzemdībām. Kā nodrošināt šo baktēriju uzņemšanu mazulītim, kas tās dabīgā ceļā nav uzņēmis?

 Nav iepazīšanās procesa un saskares ar dabīgo mikrofloru, tāpēc arī bērniņš nesaņem nepieciešamo un var rasties traucējumi viņa organisma mikroflorā.

Dzemdību laikā bērniņš dodoties caur maksti saskaras ar tur esošo mikrofloru un tajā mītošajām baktērijām.

Maksts mikroflora sastāv gandrīz vienīgi no īpašām pienskābes baktērijām, kas uztur makstī normāli skābu reakciju un kavē citu mikroorganismu vairošanos.

Uzturs ir svarīgs – bet svarīgi, lai uzturā būtu skābpiena produkti. Fermentētie produkti. Gan augu, gan dzīvnieku valsts. Kefīrs, jogurts, skābēti gurķi un kāposti ir vieni no tautā zināmākajiem fermentētajiem produktiem.  Bet ne vienmēr tie palīdzēs. Saslimstot labās baktērijas ir nepieciešams uzņemt papildus.

Kādos gadījumos labās baktērijas uzņemsim?  

  • Antibiotiku lietošana – bieži antibiotikas tiek izrakstītas profilaksei, bieži tiek lietotas bez vajadzības, kas nomāc dabīgo mikrofloru organismā. Bet ja antibiotikas tiek lietotas, tad obligāti ir nepieciešams organismam palīdzēt, papildus uzņemot arī labās baktērijas.
  • Pārlieku lielā sterilitāte, kas traucē bērna organismam dabīgā ceļā izstrādāt imunitāti. Arī šadā gadījumā nepieciešams uzņemt papildus labas baktērijas.
  • Uzturs, ko ikdienā lietojam pārtikā – ja vien nelietojam tikai ekoloģisku un bioloģisku audzētu pārtiku, par kuras izcelsmi un sastāvu varam būt pārliecināti.
  • Laktobaktērija Protectis (šīs ir konkrēti izpētītas un tieši var palīdzēt zīdainītim. Palīdz mazināt koliku nepatīkamās sajūtas.
  • Atgrūšanas problēmas – pienskābās baktērijas palīdz noregulēt zarnu trakta darbību
  • Psiholoģiskās problēmas – piemēram, podiņapmācības laikā, satraukums, sākas vēdera problēmas – laktobaktērijas palīdzēs arī līdzsvarot psiholoģisku iemeslu radītus zarnu trakta darbības traucējumus.

Vēl pavisam nedaudz līdz siltam un saulainam laikam. Pavasaris drīz būs klāt. Tas nozīmē, ka uzlabosies gan mūsu pašsajūta, gan organisma darbība, jo kā zinātnieki gadiem ilgi pētot noskaidrojuši – depresija un drūmas domas var negatīvi ietekmēt arī mūsu zarnu trakta darbību un otrādi! Tāpēc – ņemsim talkā labās baktērijas un būsim ne tikai veseli, bet arī laimīgi.

 Māmiņu klubs, 2018

20180305143359-88493.jpg