Par ādas aizsardzību no saules jādomā visa gada garumā

27. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbīte Odeta ar savu ģimeni dzīvo Jūrmalā, kas, protams, ir sinonīms pastaigām gar jūru un arī pa meža takām. Kā atzīst Superbēbītes māmiņa Kristīne, viņi daudz laika pavada laikā, tāpēc ir ļoti svarīgi parūpēties par bērnu ādu, lai to aizsargātu no saulītes zobiem.

Lai uzzinātu, kāpēc ir svarīgi ādu aizsargāt no saules un kādus saules aizsargkrēmus izvēlēties, tikāmies ar Lāzerplastikas klīnikas ārsti, dermatoveneroloģi Annu Bērziņu, kura atgādina, ka par aizsardzību no saules jāsāk domāt jau ar pirmajiem saules stariem, nesagaidot karsto vasaras laiku.

“Par bērna ādas aizsardzību no saules un ultravioletajiem stariem jādomā jo īpaši, jo mazulim āda apdeg daudz ātrāk nekā pieaugušajam,” teic ārste Anna Bērziņa, norādot, ka bērnu āda ir plānāka un gaišāka. Šī iemesla dēļ šūnas, kas ražo ādā pigmentu, vēl nav pietiekami attīstītas, līdz ar to nav pielāgojušās ārējam kairinājumam jeb ultravioletajam starojumam kā tas ir pieaugša cilvēka gadījumā.

Lai pasargātu ādu no apdegumiem, ir svarīgi apdomāt atrašanos saulē, jo bērnam nepieciešams daudz īsāks laiks, lai rastos ādas apdegums. Ārste uzsver, ka ir pierādīts, ka bērna vecumā iegūts saules apdegums ir vistiešākajā veidā saistīts ar ādas onkoloģijas riskiem vēlākā vecumā, tāpēc dermatologi aizvien aktualizē jautājumu par ādas aizsardzību no ultravioletā starojuma, turpinot izglītot sabiedrību.

Lai pasargātu sevi, savus bērnus un pārējos tuviniekus no pārmērīga ultravioletā starojuma, svarīgi lietot saules aizsargkrēmu.

Izvēloties saules aizsargkrēmu, jāpievērš uzmanība, vairākiem faktoriem, no kuriem svarīgākais ir SPF filtrs. Ārste norāda, ka tam jābūt ne mazākam par 30, savukārt, runājot par bērniem paredzētajiem saules aizsargkrēmiem, ideālajā gadījumā jābūt SPF 50.

Raugoties pēc saules aizsargkrēma bērnam, ne mazāk svarīgi, lai produkts ātri iesūktos ādā, būtu viegli uzklājams, nebūtu lipīgs un nesmērētu apģērbu. Izvēloties saules aizsargkrēmu noteikti pievērs uzmanību, vai tas ir piemērots bērna ādai un jutīgai ādai.

“Par ādas aizsardzību nedrīkst aizmirst arī gada tumšajā laikā, jo arī mākoņainā laikā ultravioletais starojums rada ietekmi uz mūsu organismu,” teic dermatoveneroloģe Anna Bērziņa.

Atceries, ka sauļošanās ir atrašanās ārpus telpām nevis gulēšana pludmalē, kā lielākoties tiek uzskatīts.