Konjunktivīts - kāpēc rodas un kā ārstēt?

Konjunktivīts - kāpēc rodas un kā ārstēt?

09. Feb 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar konjunktivītu visbiežāk bērni saskaras laikā, kad sāk apmeklēt bērnudārzu. Bērniem tas rada diskomfortu, bet vecākiem – trauksmi. Tāpēc Māmiņu Klubs meklēja, kādi ir pirmie simptomi, kas brīdina par šo acu gļotādas iekaisumu, un kā rīkoties tā gadījumā.

Konjunktivīts tiek klasificēts atkarībā no galvenajiem cēloņiem, kas to izraisījuši:

Vīrusu konjunktivīts – to izraisa dažādi vīrusi, un bieži vien to papildina tādas pazīmes, kā iesnas, klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Bakteriāls konjunktivīts – to izraisa mikrobi un papildus parastajiem simptomiem bieži vien tas līdzi nes arī strutainus izdalījumus.

Alerģiskais konjunktivīts – sev līdzi nes alerģiskas izpausmes, piemēram, šķaudīšanu, deguna nosprostojumus, gļotādas pietūkumu.

Konjunktivīta simptomi

Konjunktivīts, kas ir viena no visbiežāk sastopamajām acu slimībām, parasti sākas pēkšņi, sākotnēji nesot līdzi acs apsārtumu vai asarošanu, kā rezultātā nereti mammas sākotnēji var domāt, ka bērniņš ir sasities un savainojis actiņu.

Dažu stundu laikā no pirmajām pazīmēm parādās arī citi konjunktivīta simptomi:

  • Palielināta asaru sekrēcija;
  • Dedzinoša sajūta actiņā;
  • Nieze, kas izraisa vēlmi actiņu berzēt;
  • Plakstiņa tūska.

Konjunktivīts var ilgt no četrām dienām līdz divām nedēļām.

Kā ārstēt

Konjunktivīts ir lipīga slimība, tāpēc šajā laikā bērnam nevajadzētu apmeklēt bērnudārzu, un vajadzētu ierobežot kontaktu ar citiem bērniem. Tāpat arī jāievieš pastiprināti higiēnas pasākumi visiem ģimenes locekļiem.

Saslimšanas gadījumā jāvēršas pie sava ģimenes ārsta vai pediatra, kurš ieteiks piemērotākos acu pilienus vai ziedes un devas, savukārt alerģiskā konjunktivīta gadījumā bērnam tiks nozīmēta kompleksa terapija, kuras mērķis ir samazināt alergēna iedarbību.

Papildus ārsta nozīmētajiem medikamentiem, svarīgs ārstēšanas elements ir arī konjunktīvas un acs plakstiņa mazgāšana ar vāju melnās tējas vai arī kumelīšu tējas uzlējumu. Katru actiņu jāmazgā atsevišķi, pirms tam nomazgājot rokas un izmantojot tīru vates vai marles sūklīti, mazgājot katru actiņu virzienā no acs ārējās malas uz iekšpusi.

Lai izvairītos no konjunktivīta, jāievēro daži pavisam vienkārši nosacījumi:

  • pirms pieskarties actiņām, jānomazgā rociņas;
  • neizmantot citu dvieli, spilvenus;
  • neberzēt actiņas;
  • jāizvairās no kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir konjunktivīts.