Kā rotaļāties ar 5 mēnešus vecu bērnu?

Kā rotaļāties ar 5 mēnešus vecu bērnu?

14. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr mazulis vēl nav apguvis pirmos vārdus un pats neaicina vecākus iesaistīties rotaļās, jaunie vecāki jūtas nedroši, nesaprotot, kādas rotaļas būtu attiecīgā vecuma bērniem vispiemērotākās.

Šajā vecumā mazulis pasauli iepazīst, visu liekot mutē. Mute ir bērna galvenais izpētes instruments un jo īpaši lielu interesi bērnam rada skaņas, kuras viņš jau spēj izdot.

Piecu mēnešu vecumā bērns kļūst ievērojami aktīvāks, tāpēc rotaļāšanās kļūst par svarīgu viņa ikdienas sastāvdaļu. Bērns daudz aktīvāk reaģē uz Tavām darbībām, izrādot savas emocijas ar balsi un mīmiku. No pasīvā vērotāja bērniņš ir kļuvis par aktīvo pētnieku.

Šajā vecumā svarīgi, lai bērnam būtu pieejamas graušanai paredzētās rotaļlietas, kas vienlaikus kalpos arī kā nomierinošs palīgs zobu nākšanas periodā. Ielāgo – vienmēr seko līdzi, lai rotaļlietas būtu tīras un tās neradītu nosmakšanas riskus (būtu bez smalkām detaļām). Raugies, lai rotaļlietas nebūtu sarežģītas un pārbagātas ar dažādiem efektiem.

20170420143951-10046.jpg

Šajā vecumā bērnam vari piedāvāt rotaļāties ar bumbu, un ar tās palīdzību izpildīt arī nelielu masāžu, kas mazulim palīdzēs nostiprināt muskuļus, uzlabot koordināciju, kā arī uzlabot velšanās prasmes. Ļauj bērnam rotaļāties, gan atrodoties uz muguras, gan uz vēdera, jo tas palīdzēs izpētīt apkārt esošo pasauli no dažādiem skatupunktiem.

Viena no populārākajām rotaļām, kas parasti no mazuļiem izvilina nevaldāmus smieklus, ir paslēpes jeb „ku-kū” spēlēšana. Proti, māmiņa vai tētis aizklāj savas acis ar plaukstām, uz brīdi noslēpjoties, bet pēc brīža atkal seju atsedzot. Atkārto to vairākas reizes un vēro sava mazuļa reakciju! Šī vienkāršā rotaļa ne tikai raisīs pozitīvas emocijas, bet arī stimulēs bērna atmiņu, liekot viņam saprast, ka lietas un cilvēki nav pazuduši tikai tāpēc, ka viņš uz mirkli tās nespēj saskatīt. Tas palīdzēs turpmāk atvieglot šķiršanās sāpes, jo bērns apgūs, ka pat tad, ja uz mirkli viņu atstāsi, mamma vienmēr atgriezīsies.

Gadījumā, ja paslēpju spēlēšana mazulī neizraisa interesi, atkārto rotaļu pēc pāris nedēļām.

Idejas, kā vēl rotaļāties ar 5 mēnešus vecu bērnu

„Satver un velc!” Ikviena Tava ķermeņa daļa var kalpot mazulim par lielisku rotaļlietu. Ļauj mazulim satvert, piemēram, Tavu pirkstu un vilkt. Kad mazajam tas izdodas, vari izrādīt savu prieku, saucot mazuli vārdā, un vērot, kā mazā sejiņa laimē pārvērtīsies.

Bērnība noteikti nav iedomājama bez rotaļāšanās ar spēļu klučiem.

Rotaļu kluči ir viena no lieliskākajām bērnu rotaļlietām. Blakus bērnam atvēlētajai rotaļu vietai novieto klučus un vēro, kā mazulis tos satver, pārliek no vienas rokas otrā un nogaršo. Iesākumā bērnam rotaļām piedāvā vienu rotaļu klucīti, lai viņš to izpētītu un pierastu pie jaunās rotaļlietas. Pēc laika bērnam piedāvā vēl vienu klucīti un vēro, kā bērniņš, turot rokā vienu klucīti, centīsies satvert arī otru. Turot katrā rokā pa rotaļu klucītim, mazulis noteikti prātos, ko ar tiem iesākt tālāk. Iespējams, viņš pamēģinās tos vienu pret otru padauzīt, savukārt jau vēlāk apgūs, ka, noliekot vienu klucīti, rokā var paņemt citu. Rotaļu kluči attīsta bērna motoriku – bērns iemācās tos satvert, pacelt, pārlikt no vienas rokas otrā, un nolikt atpakaļ uz grīdas.

20170420144238-13617.jpg

Šajā vecumā bērns jau spēj ar acīm sekot līdzi priekšmetiem. Šo prasmi lieliski palīdzēs attīstīt rotaļāšanās. Piemēram, ļauj rotaļu zaķim „pastaigāties” pa grīdu un beigās zaķi paslēp zem sedziņas. Vai bērns pamanīja, ka rotaļlieta pazuda? Vai viņš ar acīm vēro vietu, kur to paslēpi?