Kā rīkoties, ja bērnam bijusi saskarsme ar ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem?

02. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā, tāpēc vecākiem tam jāpievērš liela vērība. 

Visaktīvākais izzināšanas periods bērnam ilgst līdz aptuveni 4 gadu vecumam, tāpēc vecākiem uzmanība mājas iekārtošanai jāpievērš jau pirms bērniņa piedzimšanas. “Vislabākais būtu, ja vecāki izrāpotu savu mājvietu un apskatītos visus zemākos plauktiņus, kuriem var piekļūt,” norāda Bērnu Klīniskās universitātes Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.

Viņa norāda, ka tīrīšanas līdzekļus svarīgi glabāt vai nu aiz slēgtām durvīm, vai arī augstākos plauktos, kas bērna augumam ir nepieejami. “Neviens tīrīšanas līdzeklis bērnam nav drošs, jo bērni mēdz izzināt pasauli ne tikai ar rociņām un actiņām, bet arī ar muti,” uzsver ārste, piebilstot, ka neviens sadzīves ķīmijas līdzeklis, pat ja tas ir videi draudzīgs, nav drošs bērnam.

Situācijās, kad ķīmiskās tīrīšanas līdzekļi nokļuvuši uz bērna ādas, skarto vietu vismaz 15-20 minūtes skalo zem vēsa, tekoša ūdens. Tāpat arī rīkojas, ja līdzeklis nokļuvis bērnam acīs. Ārste rekomendē gadījumos, kad bērnam uz ādas vai acīs nokļuvuši sadzīves ķīmijas līdzekļi, mazuli obligāti parādīt ārstam, jo līdzekļi ir kodīgi un var radīt smagus apdegumus. “Ja līdzeklis ir norīts, nekādā gadījumā nedrīkst izsaukt vemšanu, un pēc iespējas ātrāk jāvēršas pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības,” skaidro Bērnu Klīniskās universitātes Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.