Kā rīkoties apdegumu un applaucējumu gadījumos?

Kā rīkoties apdegumu un applaucējumu gadījumos?

31. Dec 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai iepazītu pasauli, mūsu bērni ir gatavi izmēģināt visu un ir reizes, kad šie eksperimenti beidzas ļoti bēdīgi, tādēļ šodien runāsim par visu, kas jāzina apdegumu un applaucēšanās gadījumos. Ieteikumos, kā rīkoties apdegumu un applaucējumu gadījumos, dalās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes ārsts Roberts Fūrmanis.

„Pirmais un pats svarīgākais, kas būtu jāizdara, ir jāpaliek traumētā vieta zem tekoša ūdens, kas ir istabas temperatūrā,” uzsāk Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes ārsts Roberts Fūrmanis.

Tieši tekošs ūdens ir galvenais pirmās palīdzības līdzeklis apdegumu vai applaucējumu gadījumos un neskatoties uz bērna asarām un izrādīto nepatiku pret šo dzesēšanas procesu, to noteikti jāturpina darīt vismaz 10 minūtes.

Situācijā, ja apdegums vai applaucējums ir noticis zem drēbēm, tad drēbes uzreiz nost nevajag vilkt nost, liekot zem tekošā ūdens bērnu ar visām drēbēm un pakāpeniski drēbes novelkot. „Gadījumā, ja apģērba gabals ir pielipis pie ķermeņa klāt, tad nekādā gadījumā to neplēšam, jo tas var padarīt šo applaucējumu vai apdeguma vietu daudz dziļāku un ārstēšanās process var būt daudz smagāks,” atzīmē ārsts.

Pēc dzesēšanas viemēr ir jānovērtē apdeguma plašums- ja tas ir lielāks kā bērna plauksta, obligāti ir jāsauc ātrā palīdzība, zvanot uz numuru 113. Roberts Fūrmanis uzsver: „Gaidot ātro palīdzību, nekādā gadījumā nedrīkstam lietot ne smēres, ne ziedes,ne eļļas, ne krējumu. Parasti omītēm patīk rekomendēt uzsmērēt krējumu virsū, bet to nevajag darīt, jo krējums īslaicīgi atdzesē un tam nav ārstnieciska efekta. Krējums var tikai ienest mikrobus un baktērijas, kas var izraisīt iekaisumu.”

Ja apdeguma plašums ir mazāks kā bērna plaukstiņa, varam iztikt bez neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanas, taču mums noteikti ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kas izstāstīs kā veicama ārstēšana.

Lai gan stresa situācijās, emocijas parasti ņem virsroku, vajadzētu ar vēsu prātu apsvērt situācijas nopietnību un apsvērt, kas darāms.

Bet lai novērstu šādu nelaimes gadījumu rašanos, būsim vērīgi un sekosim līdzi savu mazuļu gaitām – īpaši aicinām pievērst uzmanību bērniem drīzumā gaidāmo Ziemassvētku un Jaunā gada laikā.

Roberts Fūrmanis aicina būt uzmanīgiem: „Ziemassvētkos eglīte, salūts, kāposti, vista, cepeškrāsns un citas karstās lietas un vietas ir visapkārt, tāpēc būtu jāseko katram bērna solim, jo bērnam interesē viss, kur var pieiet, kur var pieskarties, ko var paņemt, ko var attaisīt, kas ir krāsains un spīdīgs, bet ne vienmēr bērnam drošs.”

Būsim svētkos uzmanīgi un vērīgi!

Māmiņu klubs