Kā izvēlēties grāmatu bērnam? Vērtīgi padomi

Kā izvēlēties grāmatu bērnam? Vērtīgi padomi

20. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai tu atceries, kā savulaik bērnībā vecāki tev priekšā lasīja grāmatas? Pieļauju domu, ka ikvakara pasaciņa bija dienas gaidītākais rituāls, kura laikā tu iepazinies ar Vinnija Pūka piedzīvojumiem, uzzināji, kādas blēņas atkal izdomājies Karlsons.

Laikam ejot piedāvājums grāmatu veikalos kļuvis ļoti plašs, un tagad starp grāmatām atrodami gan par klasiku jau kļuvuši stāsti, gan arī mūsdienu autoru oriģinālliteratūra. Kā tev sokas ar grāmatu iegādi? Vai nav tā, ka veikalā apjūc, jo grāmatu ir tik daudz, ka nespēj izlemt, kura bērnam patiks vislabāk?

Pavisam mazs ieteikums - svarīgi izvēlēties bērna vecumam atbilstošas grāmatas. Kas nozīmē, ka vismazākajiem piemērotākās būs grāmatas ar liela izmēra attēliem un minimālu teksta daudzumu, savukārt piecus vai sešus gadus veciem bērniem jau vari izvēlēties grāmatas ar vienkāršākiem dzejoļiem vai pasakām. Bet par visu pēc kārtas - esam sagatavojuši padomus, kā izvēlēties bērna vecumam piemērotas grāmatas un kam to izvēlē pievērst uzmanību.

Bērniem līdz sešu mēnešu vecumam. Zinātnieki izpētījuši, ka bērniem jāļauj iepazīties ar literatūru jau pavisam mazā vecumā. Protams, divus vai trīs mēnešus vecs bērniņš pats neķersies pie grāmatas šķirstīšanas vai bildīšu pētīšanas, taču vari lasīt viņam priekšā ritmiskus dzejoļus, tautasdziesmas, kas veicinās viņa mīlestību pret grāmatām nākotnē.

Bērni vecumā no 6 mēnešiem līdz 1 gadam aktīvi apgūst smalko motoriku un visi priekšmeti, kas nonāk viņu rokās, tiek nogaršoti, tāpēc vērtīgās grāmatas labāk turi augstākos plauktos, bet tā vietā piedāvā mazulim auduma grāmatiņas, kurās ir dažādi čaukstoši elementi, spogulītis, dažādas faktūras. Tas attīstīs mazuļa tausti.

Vecumā no 1 gada vecuma bērns sāk apgūt vārdus, tāpēc bērniem līdz 3 gadu vecumam izvēlies grāmatas ar īsām pasakām, kuras varat lasīt kopā, kā arī grāmatas ar lieliem attēliem, bez pārspīlēti daudz elementiem bildēs. Attēliem jābūt lieliem, krāsainiem un bērniem saprotamiem, bez sarežģītas grafikas. Svarīgākais - izvēlies grāmatas ar cietiem vākiem un cietām lapām. Tas ne tikai paildzinās grāmatas mūžu mazā lasītāja rokās, bet arī padarīs bērnam grāmatas šķirstīšanu daudz ērtāku.

Bērni vecumā no 3 līdz 4 gadiem var izvēlēties savu mīļāko grāmatu un citām pat nepievērst uzmanību. Kopīgi lasot grāmatu varat pievērst uzmanību attēlos esošajām detaļām. Piemēram, kāpēc kokiem nav lapu, kas vēl dzīvo vienā kūtiņā ar aitiņu? Grāmatām, kas paredzētas bērniem šajā vecumā, jābūt ar detalizētākiem attēliem, lai tie pievērstu mazā lasītāja uzmanību uz ilgāku laiku.

Bērni vecumā no 5 līdz 6 gadiem jau daudz aktīvāk sāk mācīties un prot atkārtot dzejoļus, tāpēc vari iekļaut lasīšanas repertuārā šāda veida literatūru, kā arī lasāmvielu, kas atbilst viņa interesēm. Piemēram, ja bērnu interesē dzīvnieki, varat izvēlēties interesēm atbilstošu grāmatu un apvienot tās lasīšanu ar zoodārza apmeklējumu, lai pārrunātu to, kas uzzināts no grāmatas lappusēm, atklātu ko jaunu un papildinātu esošās zināšanas.

Kam pievērst uzmanību, izvēloties bērnam grāmatu?

Izvēloties grāmatnīcā grāmatu, visbiežāk uzmanība tiek pievērsta ilustrācijām, tam, vai grāmata ir krāsaina, kurš ir autors. Tajā pašā laikā netiek pievērsta uzmanība tam, cik tā ir piemērota bērnam, proti, vai tā ir ar cietajiem vākiem, cik kvalitatīvi ir attēli. Ņem vērā, ka, pārdomāti izvēloties bērnam pirmās grāmatas, tu vari veicināt pozitīvu attieksmi pret lasīšanu un grāmatām arī nākotnē, tāpēc noskaidro, kam jāpievērš uzmanība, pērkot grāmatu!

Vai grāmatai ir cietie vāki?

Grāmatas ar plānajiem vākiem un līmētām lapām labākajā gadījumā bērna rokās "izdzīvos" divas dienas. Tāpēc izvēlies iesietas vai arī kvalitatīvi līmētas grāmatas ar cietajiem vākiem. Mazākajiem īpaši piemērotas būs grāmats ar kartona lapām.

Formāts

Pirmsskolas vecuma bērniem vēlams izvēlēties grāmatas, kuras tie var viegli noturēt rokās - lai tās nebūtu pārāk smagas, pārāk lielām lapām.

Papīrs

Lūkojies, lai grāmatai būtu izvēlēts kvalitatīvs papīrs. Gadījumā, ja iegādājies grāmatu bērndārzniekam, raugies, lai papīrs nebūtu plāns kā avīzes lapa. Tāpat arī specialisti rekomendē nepirkt grāmatas, kurās izmantots pārlieku glancēts papīrs, kas atstaro gaismu, līdz ar to attēli un burti grāmatā ir grūtāk saskatāmi.

Drukas kvalitāte

Tieši drukas kvalitāte ir faktors, kuram jāpievērš īpaša uzmanība - vai tev pašai patiktu lasīt šādu grāmatu, vai drukas krāsas nav nedabīgas un nekvalitatīvas? Ieteicams, lai grāmatas tekstā nebūtu izmantoti dažādi teksta noformēšanas elementi, miksējot dažādus burtu stilus, slīprakstu, ar gaišākiem burtiem, "treknajiem" burtiem. Ja bērns mācās lasīt, tas šo procesu tikai apgrūtinās.

Burtu izmērs

Jo mazāks bērniņš, jo lielākiem jābūt teksta burtiem, un otrādi - lielākiem bērniem derēs grāmatas, kurās teksti rakstīti ar mazākiem burtiem. Pievēršot uzmanību burtu izmēram, seko līdzi arī tam, lai atstarpes starp teksta rindām būtu vienādas.

Attēlu krāsa

Krāsas nedrīkst būt pārāk spilgtas vai arī tieši pretējas - tik bālas, ka izraisa garlaicību. Svarīga ir arī krāsu palete, jo toņu bagātība ilustrācijās palīdzēs attīstīt bērna krāsu uztveri.

Māmiņu Kluba Bērnudārza bērni lasa un iesaka

Dipu dapu, mazais ponij! Glaudāmgrāmatiņa

Krāsas. Pagriez ripu un atklāj

Vārdi. Mana pirmā bibliotēka

Dzīvnieki lauku sētā. Glaudāmgrāmatiņa

Man ir 3 gadi. Es iepazīstu dzīvniekus

Dzīvnieki. 101 vārds

Man ir 3 gadi. Laika grāmatiņa

Lauku fermā. Mācos rotaļājoties

Mašīnas. Kustīgās bildītes

Kika Mika un pasakainais ceļojums

Herbe ar lielo cepuri. Ilustrēts izdevums

Mumins un piedzīvojums mēnessgaismā. Pēc Tūves Jānsones stāstu motīviem

Mīļstāstiņi