Kā iemācīt mazulim patstāvīgi ēst ar karotīti?

25. Jan 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikvienam bērnam reiz pienāk brīdis, kad jāsāk mācīties ēst pašam. Kā iemācīt mazajam pareizi turēt rokās karoti? To vaicājām Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeitei Klaudijai Hēlai.

Bērns ātri iemācās turēt rokās dažādus priekšmetus, taču koordinēt karotes pagriešanu, ēdiena iesmelšanu un tā iedabūšanu mutē ir ļoti grūti. “Pārsvarā tas notiek pēc gada vecuma,” saka Klaudija Hēla. 

Nesteidzies!

“Sešu mēnešu vecumā bērnam nevajag iespiest rokās karoti, jo tad viņš iemācīsies to turēt nepareizi. Tad veidosies “netīrā ēšana”, jo ēdiens nonāks pilnīgi visur,” skaidro K. Hēla. Viņa norāda, ka iemesls “netīrajai ēšanai” ir tas, ka bērns ir pārslogots ar šo ideju. “Tāpēc nevajag steigties,” atgādina fizioterapeite.

Dažkārt bērnam ir vieglāk iemācīties ēst ar dakšiņu nevis karoti, jo uz tās var uzdurt ēdiena gabaliņus un ielikt sev mutē. Ēst ar karoti ir sarežģītāk.

Saprotama ir vecāku vēlme pēc iespējas ātrāk iemācīt bērnam būt patstāvīgam, tostarp arī turēt rokās karoti, dakšu un ēst pašam, taču visam ir savs laiks! Arī šo prasmju apgūšanā nevajag steigties, jo pārmācīt bērnu pareizi turēt galda piederumus vēlāk būs daudz grūtāk.

Sēžot jābūt atbalstam pēdām

Apgūstot prasmi ēst ar karoti, ļoti svarīga ir arī poza, kādā bērns sēž. Tas nozīmē, ka jābūt atbalstam bērna pēdām, jo pretējā gadījumā viņam zūd stabilitāte. “Ja bērns sēžot nevar atbalstīt savas pēdas, viņam ir jāsasprindzinās, lai varētu dzert un ēst. Daudzi vecāki sūdzās, ka ēšanas laikā bērns nevar mierīgi nosēdēt. Tas ir tāpēc, ka viņš cenšas sasprindzināties, lai varētu noturēt rokās krūzi vai karoti un paēst,” uzsver Klaudija Hēla, mudinot vecākus izvēlēties barošanas krēsliņus, kuros ir padomāts par atbalstu bērna pēdām.

 

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā