K. Hēla: Mazulim ir jāiemācās velties apzināti

K. Hēla: Mazulim ir jāiemācās velties apzināti

18. Nov 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba Vecāku skolas fizioterapeite Klaudija Hēla kā ļoti svarīgu uzsver bērniņa apzinātu velšanos.  Atsperšanās ar pēdu, paspēlēšanos uz sāniņiem un tad veļšanos atpakaļ uz muguras. Tāpat arī uz otru pusi. Velšanās uz vēdera seko tikai pēc tam, kad mazulis apguvis velšanos uz sāniem.

Mazuļa aprūpes pamatus, ikvienam ir iespēja apgūt mazuļa dažādās nodarbībās kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu 

Kad bērniņam ir jāsāk velties uz sāniem?

  • Ne ātrāk par 3 mēnešiem
  • Ne vēlāk par 7 mēnešiem.
  • Velšana uz vēdera ir laikā no 4 līdz 8 mēnešiem

Velšana uz vēdera ir daudz efektīvāka, sākot ar sešu mēnešu vecumu, jo tad mazulis daudz labāk spēj noturēt savu ķermeni un galviņu.

Bieži vien galviņas cilāšana uz atpakaļu, ko vecāki var novērot mazuļa rīcībā un kā stāsta fizioterapeite Klaudija Hēla, ir saistīta ar to, ka mazulis vēl nav izveidojies apzināts  apakšdelma balsts. Bērniņa rociņas ir vairāk uz aizmuguri, kas kļūst arī par iemeslu, galviņas cilāšanai.

Lai mazinātu tonusu un palīdzētu mazulim mazināt slodzi uz kakla daļu, cilājot galviņu, ir nepieciešams iekārtot vidi tā, lai mazulim nebūtu vēlme griezties uz tiem sāniem, uz kuriem ir izveidojies tonuss.

  • Ierobežojot vietu, iekārtojot to tā, lai mazulītis uz muguras tiktu nolikts ar vēlamo pusi. Proti, ja mazulītim tonuss veidojas vairāk uz kreiso pusi, tad šo mazulīša kreiso pusi noliekam tā, lai uz to pusi viņš nevarētu apvelties.
  • Ja mazulītis vairāk laika pavada uz vēdera, tad arī piedāvātās rotaļlietas ir jāizvēlas atibilstoša augstuma. Dažādi spainīši, trauciņi, kastītes, kuras prasa mazulim lielāku piepūli un interesei, lai tajās ieskatītos. Iespējams, ka rotaļlietu var novietot arī uz paaugstinājuma, kas palīdzētu mazulītim stiprināt savus apakšdelmus. Nevajadzētu šajā attīstības posmā, mazulim visas rotaļlietas piedāvāt, kas ir viegli sasniedzmas un atrodas guļus uz zemes.
  • Nav nepieciešams mazulītim piedāvāt bezgala dauz rotaļlietas. Ja mazulītis rotaļājas uz muguras, tad pietiks ar vienu vai divām rotaļlietām katrā pusē
  • Ja mazulītis rotaļājas uz vēdera, tad nebūs nepieciešams vairāk par 5, 6 rotaļlietām, kas novietotas apkārt mazulītim.
  • Būtiski, ka visas noliktās rotaļlietas ir novietotas tā, ka mazulītis iesākumā tās visas neredz. Tas viņam palīdzēs iemācīties griezties ap savu asi.

Četru mēnešu vecumā, mazulis rotaļājoties uz vēdera atrodas diezgan bezpalīdzīgā pozā, stāsta Klaudija. Viņš nevar spēlēties, jo viņš ir nodarbināts ar savas pozīcijas noturēšanu.

Ja mazulītis neveļas līdz 8 mēnešu vecumam, tad ir jāskatās, kur ir problēma, atgādinot, ka visbūtiskāk mazuļa fizisko attīstību un tonusu ietekmē tieši mazuļa aprūpe.

Bērniņi, kas neveļas nemaz, lielākoties atrodas nepiemērotā vidē. Pavada laiku šūpuļkrēsliņos, pārāk daudz laika pavada ratu kulbā, nevis uz grīdas. Šūpuļkrēsliņš mazulim nepalīdz iemācīties velties, jo vienīgā kustība, ko mazulis tajā var veikt, ir tikai galviņas cilāšana. Kustības uz sāniem, kas nepieciešamas, lai apgūtu velšanos, mazulis var apgūt tikai rotaļājoties uz grīdas.

Lai mazinātu tonusu mazuļiem, ir ļoti svarīgi veikt kvalitatīvu aprūpi:

  • Aprūpes ātrums - NESTEIDZIES – jo ātrāk mazulītim veiksiet autiņbiksīšu maiņu, jo mazāk viņam būs iespēja procesā piedalīties
  • Autiņbiskīšu maiņu vai ģērbšanu neveicam vietā, kur mazulis rotaļās. Ir svarīgi, lai aprūpe notiktu vienā un tajā pašā vietā

Mazuļa aprūpes pamatus, ikvienam ir iespēja apgūt mazuļa dažādās nodarbībās kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu 

Māmiņu klubs

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā