K. Hēla: Labi vecāki ir tie, kuri patiesi mīl un ciena savu bērnu

K. Hēla: Labi vecāki ir tie, kuri patiesi mīl un ciena savu bērnu

23. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau martā durvis vērs Māmiņu Kluba jaunais bērnudārzs, tāpēc uz sarunu aicinājām Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeiti Klaudiju Hēlu, kura ir bērnudārza pedagoģe.

Jaunais bērnudārzs sāks dzīvi jaunās telpās, tajā būs nu jau trīs grupiņas un, kā atzīst K. Hēla, tas ir liels izaicinājums ikvienam iesaistītajam, ieskaitot arī bērnus un viņu vecākus. “Tāpēc cenšamies visu pārdomāt, lai nebūtu šoks, jo bērnam, mainot vidi, rodas nedrošības sajūta, tāpēc viņam ir jāsaprot, ka vecāki nāks pakaļ arī uz jaunajām telpām.”

Dzirdot Klaudijas Hēlas vārdu, daudzi uzreiz aizdomājas par E. Pikleres metodi, kas ir Vecāku skolas fizioterapeites simtprocentīga pārliecība. Kā atzīst Klaudija, viņai patīk beznosacījuma cieņa un cilvēciskās attiecības, par kurām iestājas šī metode. “Dzīvojam raitā un komerciālā pasaulē, kas nebūt nav miermīlīgākā, taču ir pēdējais laiks, lai norautu stopkrānu un saprastu, kas dzīvē ir vērtīgākais un ko patiesi gribam,” mudina fizioterapeite. Viņas novērojumi liecina, ka sūdzamies par jauniešu vardarbību, cenšoties cilvēkus mainīt, taču patiesībā jāmaina būtu pati sistēma. Viņa gan piebilst, ka to nevarētu vispārināt, jo tagad tiek strādāts pie sistēmas maiņas, taču viņas uzskats ir, ka cilvēkus nevajadzētu ievietot kastēs. Tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka likumiem un rāmjiem jābeidz pastāvēt, taču ir jābūt veidam, kā cilvēciski un ar cieņu šos noteikumus parādīt.

Šie principi tiek ievēroti Māmiņu Kluba Bērnudārzā. Par piemēru K. Hēla min to, ka bērnudārzā bērniem netiek uzspiesta ēšana, jo tiek uzskatīts, ka viņi būs paēduši. “Piekopjam to, ka neko nekrāmējam uz šķīvjiem un ļaujam bērnam pašam izvēlēties. Viņš var pats izvēlēties, vai ēdīs, un mēs viņu necenšamies pierunāt,” stāsta bērnudārza pedagoģe. Viņa novērojusi, ka ar laiku, redzot, ka citi saka “jā”, arī pārējie nolemj pamēģināt. “Tā finālā nonākam pie tā, ka pēc pāris mēnešiem viņi visi ēd gandrīz visu, un nekas netiek panākts, piespiežot kaut ko darīt,” saka K. Hēla.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Cieņas un mīlestības aspekts izpaužas arī Klaudijas Hēlas atbildē uz jautājumu, kas gan ir labs vecāks? Viņasprāt, tas ir vecāks, kurš patiesi mīl un ciena savu bērnu.

Pirmie trīs gadi – visas turpmākās dzīves pamats

Ikviens no mums savam bērnam grib dot vislabāko, vēloties, lai bērni būtu vispusīgi, droši, prastu par sevi pastāvēt. Lai bērnā ieliktu šīs pamatvērtības, ļoti svarīgi viņa attīstībā ir dzīves pirmie trīs gadi. Kā norāda K. Hēla, pirmajos trīs gados bērnam dodam pamatu, uz kura tiek būvēta visa turpmākā dzīve, tāpēc ir ļoti svarīgi, ko šajā periodā darām ar saviem bērniem.

Klaudija Hēla daudziem vecākiem ir autoritāte, kuras padomos ieklausās, taču, kā atzīst viņa pati, viņa nebūt nevēlas būt autoritāte vai vienīgā patiesība: “Gribu būt cilvēks, kurš ir blakus vecākiem tad, kad viņiem tas ir nepieciešams.”

Fizioterapeite uzsver, ka gan viņa, gan ikviens bērnudārza darbinieks ir atbildīgs par katru bērnu, ar kuru strādā un tiekas, lai mazajam cilvēkam pēc tam būtu forša pasaule un būtu patīkami un patiesi dzīvot dzīvi. “Man ir respekts, atbildība un es nevaru vienkārši izdarīt savu darbu un iet mājās,” atzīst viņa.

 

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā