Dodamies uz rotaļlaukumu: fizioterapeita ieteikumi

Dodamies uz rotaļlaukumu: fizioterapeita ieteikumi

07. Jun 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Došanās uz rotaļu laukumiem var būt ne tikai izklaidējoša, bet arī attīstoša. Ieskaties fizioterapeites Kristīnes Stalidzānes ieteikumos, kas jāņem vērā, ar mazuli dodoties uz rotaļu laukumu! 

"Rotaļu laukumi ir īstā vieta, kur bērniem kontaktēties vienam ar otru un rotaļāties smilšu kastē," iesaka fizioterapeite. "Ja laikapstākļi ir atbilstoši un vecāki ir pārliecināti par rotaļu laukuma tīrību, būtu vēlams ļaut bērnam darboties ar basām kājām, lai masētu pēdas receptorus."

Kad ar bērnu esam nonākuši rotaļu laukumā, mums jānovērtē sava bērna prasmes – ko viņš jau var paveikt un kas viņam vēl ir liels izaicinājums. Tomēr vienmēr ir jāpatur prātā, ka mūsu uzdevums ir bērnu atbalstīt, nevis veicināt viņa līdzdalību spēlēs, kas nav viņa vecumam atbilstošas.

Fizioterapeite dalās novērojumos: "Esmu pamanījusi, ka pie slīdkalniņa bērni mācās viens otru respektēt, jo mācās viens otru palaist pa priekšu un pagaidīt. Tomēr pirmajā vietā ir drošība, par kuru atbild pieaugušie, tāpēc vecākiem jānovērtē, vai slīdkalniņš nav pārāk liels, lai bērns spētu pats uzkāpt."

Tagad ir dažādi rotaļu laukumi, kuros padomāts par bērnu spēju attīstīšanu- staigāšana pa tiltiņu, šūpojošiem dēļiem, pārvietošanās pa virvēm. Viss, kas ir saistīts ar šūpošanos, trenē vestibulāro aparātu, tomēr atkal jāatgādina, ka nevajadzētu ļaut šūpoties pārāk augstu. 

Esam jau dzirdējuši fizioterapeitu ieteikumus bērnu nesēdināt, kamēr viņš pats nesēž. Tas pats attiecas arī uz šūpolēm- ja bērns vēl nesēž, tad viņš nebūs gatavs pats šūpoties. Bet arī tad no parkiem un rotaļu laukumiem nevajag izvairīties- arī atrašanās ratos un vērošana, kā bērni darbojas, ir socializēšanās.

Pastāsti, kuri ir Tavi iecienītākie rotaļu laukumi Tavā pilsētā!

Māmiņu Klubs