Cīņā dodas imunitāte

Cīņā dodas imunitāte

04. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saaukstēšanās slimības ir izplatītākās slimības visā pasaulē. Dzīves laikā katrs cilvēks par sevi saka "esmu saaukstējies" vairāk kā 200 reižu. Vairāk saaukstēties nākas bērnībā. Vai ir iespējams samazināt saaukstēšanās slimību skaitu?

Kad bērniņš visu laiku slimo, citi saka "Viņam jāuzlabo imunitāte.". Bet kā to lai dara? Izmantojot tautas līdzekļus, vai speciālus medicīniskos preparātus? Viedokļi ir dažādi.

Britu zinātnieki nesen pierādījusi, ka jo spēcīgāka organisma aizsargfunkcija, jo smagāk cilvēks slimo. Tieši tāpēc mazuļi tik asi - ar paaugstinātu temperatūru reaģē uz visiem iespējamiem "niekiem". Tieši šī teorija runā pati par sevi - bērniem nevajadzētu aizrauties ar preparātiem, kas stimulē imunitāti. Ir daudz maigāki līdzekļi, kas var palīdzēt cīņā ar vīrusiem, tajā skaitā arī tautas līdzekļi.

Agrāk par pašu labāko līdzekli pret jebkuru saaukstēšanās slimību tika uzskatīts vistas buljons un C vitamīns. Hipotēzi par buljona priekšrocībām zinātne ir pierādījusi. Šis līdzeklis, pateicoties lizocima fermentam, apspiež vīrusu aktivitāti un stimulē dabīgo imunitāti. Bet C vitamīns uz saaukstēšanos praktiski neiedarbojas, labākajā gadījumā viņš vien nenozīmīgi saīsina slimības laiku.

Arī aukstumu nevar vainot pie saslimšanām. Visbiežāk saslimstam tieši rudenī un ziemā, jo vairāk laika pavadām telpās, kur vīrusi viegli pārmetas no viena cilvēka uz otru. Saaukstēšanās karstākais laiks parasti ir septembrī un janvārī, kad bērni atgriežas izglītības iestādēs pēc brīvdienām. Bet aukstajā gada laikā bērnus vislabāk ģērbt ir atbilstoši laikapstākļiem, neaizmirstot par to, ka kājām, rokām un galvai jābūt siltumā.

Terapeits Edgars Jansons uzskata, ka pamata saaukstēšanās slimību ierosinātāji ir - nepietiekams miega daudzums un pārgurums. Un, ja saaukstēšanās jau klāt, tad nevajag uz to pievērt acis, sakot: tas jau tikai klepus un iesnas, temperatūras taču nav - dosimies vien uz dārziņu.

Nē, pat tāda veida saaukstēšanās simptomi ir jāārstē. Apslimušajam bērnam jāpaliek mājās, jāievēro pareizs uzturs, vairāk jādzer un jāatpūšas - arī no datora un televizora, tātad - vienkārši jāguļ. Kamēr šie apstākļi tiek ievēroti, uz aptieku nav jāskrien. Bet pēc saaukstēšanās gan ir vērts doties pie farmaceita, lai iegādātos vispārstiprinošo vitamīnu kompleksu bērnam.

Sniegt organismam vitamīnus vajag tagad, kamēr bērns vēl nav saslimis - jo šis ir piemērotākais laiks.

Lai izdarītu pareizo izvēli, jāapspriežas ar savu ģimenes ārstu vai pediatru, īpaši, ja runa ir par pašiem mazākajiem bērniem, kas vitamīnus uzņems pirmo reizi. Galvenais tagad ir nepārcensties, jo vitamīnu pārbagātība var izraisīt arī alerģiju, tiks traucēta nieru un aknu darbība, sevišķi, ja par daudz tiks uzņemts A un D vitamīns.

Imunitāti var stiprināt arī ar tautas līdzekļiem - speciālām tējām no aptiekas, novārījumiem, inhalācijām. Vislabāk priekšroku vienmēr dot ekoloģiski tīriem augiem, kas lasīti tepat Latvijā. Jo, diemžēl, arī augi un zālītes var saturēt ķīmiskus savienojumus un izraisīt alerģiju. Tāpēc vislabāk arī par tēju dzeršanu aprunāties ar ārstu

Vislabāk cīņā ar saaukstēšanos palīdz — medus, citrons un ķiploks.

Pirmie divi jāuzņem uzmanīgi dēļ alerģiju iespējas. Bet pēdējais nav obligāti jāēd. To var sagriezt mazos gabaliņos, likt mazā šķīvītī, apliet ar verdošu ūdeni. Pa dienu paturam istabā, kurā mīt bērns. Un lūk - visa aizsardzība. Meitenes, ja nav ķiploka smaržas nepanesamība, var panēsāt arī ķiploku krellītes. Ķiploku daiviņas uzveram uz diega un liekam kaklā. Aizsardzības talismans ir gatavs cīņai ar vīrusiem!

Ir vairāki nosacījumi, kas ļaus pašiem sevi pasargāt no vīrusiem:

1.  Efektīvākais - vakcinācija.

Tagad ir īstais laiks, lai vakcinētos pret gripu un pašiem izplatītākajiem vīrusiem, piemēram ar tādu vakcīnu kā Pneima-23.

2. Liekam bērnam biežāk mazgāt rokas.

Atnākot no pastaigas, no dārziņa, pulciņa, pirms ēšanas, pēc ēšanas, pēc pamošanās, pirms gulētiešanas - rokām ir jābūt tīrām. Vairumā gadījumu gripas vīrusu tiek nodoti ar tieša kontakta palīdzību. Saslimušais mazulis var šķaudīt, slaucīt degunu ar roku un pēc tam ar to pašu roku paņemt rotaļlietas vai pieskarties durvju rokturim. Mikroorganismi ir spējīgi dzīvot vairākas stundas un dažkārt pet nedēļu. Tāpēc pie tiem viegli var tikt arī vesels bērns.

Tāpat neļaujiet bērnam rokas bāzt mutē.

Ja nav iespējas nomazgāt rokas, izmantojiet mitrās salvetes.

3. Kakls un deguns ir īpaši uzņēmīgi pret vīrusiem, tāpēc jārada aizsargbarjera. Piemēram, jāpaskalo mute ar ūdeni, dažkārt līdzēs arī mazliet sālīts ūdens. Bet - kurš no bērniem parakstītos uz ko tādu?

Arī pareizu devu ir grūti izvēlēties. Tāpēc aptiekā var nopirkt gatavu līdzekli deguna skalošanai - piemēram, jūras ūdeni. Paskalojam degunu tiklīdz sākušās iesnas.

 Māmiņu Klubs