Bērniņš nokritis un sasities. Ko darīt?

Bērniņš nokritis un sasities. Ko darīt?

14. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Protams, mazulis var nokrist arī uz līdzenas vietas, un tomēr, ir dažādi potenciālie bīstamību izraisošie faktori, kas izraisa traumas samērā bieži. Par ko varētu būt runa? Lasi un visu sapratīsi.

Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Biežākie traumu izraisītāji:

  • barošanas krēsliņi
  • pārtinamās virmas
  • rati
  • gultiņas
  • dīvāni
  • lēkājamās bumbas
  • staiguļi
  • kāpnes un šūpoles, kas izvietotas telpās
  • dažādas konstrukcijas bērnu rotaļu laukumiņos

Bez tam, mazulis var krist arī uz slidenas grīdas - linoleja, flīzēm vai lamināta. Tāpat pie traumām var tikt arī, ja paklāji slīd pa grīdu, protams, neiztikt arī bez sliekšņu radītām traumām. Tāpēc jau pirms mazuļa ienākšanas ģimenē, mājās būtu jāveic tāda pamatīga revīzija, un, kad mazulis paaudzies, rotaļu laukumos jāpiedāvā viņam izklaides iespējas, kas būtu viņa vecumam un prasmēm atbilstošas.

Ziemā, dodoties pastaigās pa slidenām virsmām, mazulis vienmēr jātur pie rokas, kā arī - jāatturas no braucieniem pa stāviem kalniņiem ar ragavām.

Ja nokrīt un sasitas

Protams, tu būsi ļoti nobijusies, bet svarīgāk par visu tādā brīdī ir objektīvi novērtēt bīstamības pakāpi. Pat, ja kritiens bijis ar galvu uz leju no augstuma, kas mazliet pārsniedz 40cm pirmajos dzīves mēnešos, nekavējies, izsauc ātro palīdzību. Sevišķi, ja ir asiņošana vai kādi citi simptomi, kas liecina par situācijas nopietnību.

Ja bērniņš neraud ilgi, ātri nomierinās, viņš ir jāpavēro, lai laikus saprastu, kas ar viņu notiek.

Vieglas traumas atklāt var apmēram pirmo dažu minūšu vai līdz pat 60 minūšu laikā no traumas iegūšanas brīža. Bet nopietnākas, smagākas traumas par sevi dod zināt uzreiz.

Svarīgi ir novērtēt mazuļa stāvokli kritiskajos periodos - tie sākas no krišanas brīža līdz pat stundai - divpadsmit stundām pēc traumas iegūšanas. Ja trauma iegūta vakarā, naktī, kad mazulis guļ, viņu vajadzētu modināt ik pēc pusotrām - divām stundām, lai novērtētu viņa stāvokli, uzdodot viņam vienkāršus jautājumus. Tas palīdzēs savlaicīgi atklāt apziņas traucējumus, ja tādi būs.

Pirmās 10 minūtes pēc traumas

Vecākiem tas ir pats grūtākais laiks, kad viņi paši ir vēl panikā un īsti nespēj adekvāti novērtēt notikušo. Tāpēc svarīgi ir saņemties, neļauties panikai un maksimāli nomierināt mazuli. Savu uztraukumu tu nodosi bērnam, un viņš baidīsies vēl vairāk. Pēc tam, kad mazulis maksimāli nomierināts, jānovērtē viņa pašsajūta un fiziskais stāvoklis.

Padomā, kā un pret ko bērns ir sasities, vai sasituma vietā ir pietūkums vai hematoma, pavēro, kā bērns jūtas, kā uzvedas. Ja traumas vietā ir asiņošana, jānovērtē tās pakāpe, parasti, ja tie ir viegli nobrāzumi, pietiek, ja tie tiek apmazāti ar ūdeņraža pārskābi. Sasituma vietai, lai noņemtu sāpes un tūsku jāpieliek klāt kas vēss, vislabāk - ledus. Ja asiņošana 10 minūšu laikā nepāriet, nepieciešama mediķu palīdzība.

Pirmajā stundā

Parotaļājies ar bērniņu mierīgi vai paguli gultā blakus, palasi viņam. Uzmanīgi pavēro bērnu, viņa sejas krāsu, kopējo stāvokli un acu zīlīšu izmērus. Periodiski patausti viņa pulsu, seko līdzi elpošanai. Ja pulss un elpošana paātrinās, vai nedabīgi palēninās, jāsauc ātrā palīdzība. Neļauj mazulim iemigt, ja viņš ir miegains, jākonsultējas arī ar neirologu.

Steidzīgi jāizsauc ātrā palīdzība!

Ir vairāku simptomu grupas, kuru gadījumā var runāt par smagām traumām, kad bez hospitalizācijas un mediķu palīdzības neiztikt:

- samaņas zudums, pat, ja tas bijis īslaicīgs;

- vemšana pēc traumas iegūšanas;

- histērija, krampji;

- atšķirīgas acu zīlītes, ko labi var redzēt vizuāli;

- jebkuras citas pazīmes, kas parastos gadījumos nav raksturīgas.

Neskatoties uz to, ka mūsu ārsti prot tikt galā ar teju visām traumām, vislabākā ārstēšana vienmēr ir profilakse. Turi bērnu vienmēr savā redzeslokā. Pagūsi reaģēt maksimāli ātri!

PAR DROŠĪBU UN MAZUĻIEM, KOPĀ AR AUTIŅBIKSĪTĒM HUGGIES PANTS

Lai mūsu bērniem laba veselība!

 

Māmiņu Klubs