Bērna runas attīstība. Kam pievērst uzmanību?

28. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna pirmie vārdiņi ir gluži kā mūzika vecāku ausīm, taču kā veicināt bērna valodas attīstību un kad jākonsultējas pie logopēda?

Sarunā ar Māmiņu Klubu bērnu neirologs Miks Dīriks uzsver, ka pareizāk būtu runāt par bērna runas nevis valodas attīstību. “Valoda ir simbolu kopums, kuru izmantojam, lai varētu saprasties, bet runa ir viens no veidiem, kā varam izmantot valodu,” saka viņš. Tāpēc svarīga ir ne tikai valoda, bet arī žestikulācija un neverbālā komunikācija, ko varam novērot jau agrīni. “Jau līdz 2 mēnešu vecumam bērns atskatās un atsmaida, 4 – 6 mēnešu vecumā bērniņš jau saka līdzskaņus un patskaņus, kurus lēnām no 8 – 9 mēnešu vecuma sāk savienot,” stāsta bērnu neirologs M. Dīriks, piebilstot, ka šie visi parametri pavēsta, ka bērna komunikācija un valoda ir laba.

Ja bērns neatsaucas uz savu vārdu un līdz gada vecumam nav pateicis nevienu vārdu, tas var būt pirmais signāls, kas var vēstīt par valodas traucējumiem.

Bērna valodu varam veicināt:

  • Ik vakaru lasot grāmatas. Lasot, komentējot izlasīto tiek veicināts bērna vārdu krājums.
  • Sarunājoties ar bērnu.
  • Līdz divu gadu vecumam bērnam nav nepieciešami ekrāni, jo tie neveicina valodas attīstību.
  • Ļaujot bērnam satikt citus vienaudžus un socializēties.
  • Ar sīkās motorikas treniņiem – zīmēšanu, darbošanos ar plastilīnu. 

Sarunājoties ar bērnu skaties viņam acīs! Tas veidos ciešāku kontaktu un nodrošinās bērna uzmanību. Ieteicams runāt ar īsiem un vienkāršiem teikumiem, izvairoties no deminutīviem.

Pazīmes, kas liecina, ka bērnam ir valodas aizture:

  • Ir regress, bērns vairs neatsaucas, vairs nesaka vārdus, kurus iepriekš prata pateikt.
  • Ja 2 gadu vecumā bērns nerunā 50 vārdus.