Aptauja: trešdaļa jauno māmiņu nav informētas par iespēju bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt par puscenu

Aptauja: trešdaļa jauno māmiņu nav informētas par iespēju bērnus pret ērču encefalītu vakcinēt par puscenu

16. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāk nekā trešdaļa jauno māmiņu nav informētas par valsts piedāvāto iespēju bērnus līdz 2 gadu vecumam pret erču encefalītu vakcinēt ar 50% atlaidi, liecina Māmiņu kluba februārī veiktā vecāku aptauja. 

Liela loma jauno vecāku izglītošanā par vakcinācijas nozīmi, tai skaitā ērču encefalīta profilaksi, ir ģimenes ārstiem. Taču aptaujas dati ir šokējoši - tikai 36% aptaujāto māmiņu apstiprināja, ka ģimenes ārsts viņas ir informējis par ērču encefalīta risku bērnam un nepieciešamību vakcinēties pret šo slimību.Tas nozīmē, ka teju divas trešdaļas ģimenes ārstu šādu informāciju nesniedz. Tā rezultātā vecāki par to neuzzin vispār vai arī informāciju meklē paši – internetā, vecāku forumos u.c., kas ne vienmēr ir objektīva un vecākos var radīt apjukumu un neskaidrību par vakcinācijas nepieiešamību.

Bērnus līdz 24 mēnešu vecumam pret ērču encefalītu var vakcinēt ar 50% atlaidi, jo šī vakcīna – gan Vācijā ražotā Encepur, gan Austrijā ražotā Ticovax - ir iekļauta tā sauktajā M sarakstā, kas nozīmē, ka valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas.

Ņemot vērā, ka noturīgas imunitātes iegūšanai organismā ir jāievada trīs vakcīnas devas, valsts dotā iespēja vakcinēt bērnus ar 50% atlaidi ir vērā ņemams ietaupījums ģimenes budžetam.

Lai saņemtu atlaidi, vecākiem ir jādodas pie bērna ģimenes ārsta un jālūdz izrakstīt recepti vakcinācijai ar 50% atlaidi. Ar šo recepti aptiekā var iegādāties vakcīnu  ar 50% atlaidi un tad doties pie ārsta vakcinēt mazuli. Kā aptaujā atzina 59,4% māmiņu, viņas šo iespēju nav izmantojušas.

Kopumā Māmiņu Klubs aptaujāja gandrīz 400 jauno vecāku par viņu paradumiem saistībā ar bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu. 57% aptaujāto pauda viedokli, ka atbalsta savu bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu. Savukārt 43% savus bērnus nebija vakcinējušas pret so slimību. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc māmiņas izšķiras nevakcinēt mazuļus, ir vakcīnas dārdzība, bet  daļa mammu neatbalsta vakcināciju kopumā.

Jāatgādina, ka 26 Latvijas republikas novados, kuros reģistrēta visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu,  šajā teritorijās deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts nodrošina vakcināciju bez maksas.

Ērču encefalīts ir bīstama neiroloģiska saslimšana, kas var ļoti negatīvi netekmēt bērna fizisko un intelektuālo attīstību. Pēc slimības var saglabāties kustību tracējumi, līdzsvara un koncentrēšanās traucējumi, biežas galvassāpes, atmiņas un runas traucējumi, bet smagākos gadījumos – pat iestāties paralīze. Kopš 2008.gada Latvijā ar ērču encefalītu saslimuši 119 bērnu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 11 cilvēki šo gadu laikā ir miruši.

Nekādu zāļu pret ērču encefalītu nav. Lai gan ir dažādi profilakses pasākumi, kas ļauj izvairīties no ērču piesūkšanās, piemēram, apsmidzināšanās ar pretērču aerosoliem vai atbilstoša ģērbšanās, kas neļauj ērcēm tik viegli piesūkties, vienīgais drošais līdzeklis, kas pasargā no saslimšanas, ir vakcinācija.

Abas Latvijā pieejamās vakcīnas, kas ir savstarpēji aizvietojamas, pret ērču encefalītu ir reģistrētas Eiropas Savienībā un ar tām bērnu vakcināciju var uzsākt no viena gada vecuma. Šo vakcīnu sastāvā ir inaktivētas (nedzīvas) vīrusa daļiņas, kas nespēj izraisīt slimību, bet rosina imūnsistēmu veidot antivielas pret konkrēto infekcijas slimības ierosinātāju.

peciņa123 peciņa123 16. Feb 2016, 10:04

Pienākties formāli pienākas, tikai process sarežģīts tik tāli, lai to pēc iespējas mazāk izmantotu. No valsts puses tas tak izdevīgi.

lauvinja lauvinja 15. Feb 2016, 11:53

Vai kāds var pastāstīt loģisku iemeslu kāpēc šis mehānisms, lai tiktu pie 50% valsts apmaksātas vakcīnas ir tik sarežģīts?

Kāpēc vajag ģimenes doka recepte, tad uz aptieku, tad vakcinēties (starp citu vakcīnas efektivitāte ir tiešā veidā saistīta ar tās pareizu uzglabāšanu arī transportēšanas laikā), kāpēc nevar šādas vakcīnas būt pieejamas potēšanas kabinetos? Tak ja bērnam ir dzimšanas apliecība, tad ir skaidrs bērna vecums!