3 iemesli, kāpēc mazuli nedrīkst sēdināt, ja viņš pats vēl neprot sēdēt

3 iemesli, kāpēc mazuli nedrīkst sēdināt, ja viņš pats vēl neprot sēdēt

04. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna attīstību katru dienu pavada jauni sasniegumi, kurus vecāki ar lielu prieku vēro, dažkārt gan satraucoties par to, ka mazuļa vienaudži viņu kādā prasmē jau apsteiguši vai arī mazajam kāda iemaņa vēl tik labi nepadodas.

Daži vecāki, lai tikai panāktu, ka viņa mazulis citiem attīstībā skrien pa priekšu, cenšas ilgstoši bērnu guldīt uz vēdera, tā cerot, ka viņš ātrāk iemācīsies turēt galviņu. Citi vecāki cenšas stimulēt bērna velšanos, nepārtraukti viņam piepalīdzot, pirms vēl mazulis pats izrādījis iniciatīvu apvelties, savukārt citi jau 4-5 mēnešu vecumā cenšas bērnu apsēdināt. Visas šīs nosauktās darbības ir absolūtā pretrunā ar bērna dabisku attīstību!

Šoreiz parunāsim par bērnu sēdināšanu, lai uzzinātu, kāpēc to nedrīkstētu darīt.

Kāpēc gan vecāki cenšas mazuļus sēdināt pirms viņi apsēdušies paši?

  • Sacensība ar citām māmiņām. Redzot, ka citi mazuļa vienaudži apguvuši jaunas prasmes, mamma vēlas, lai viņas bērns prastu vēl vairāk, tāpēc steidzina sava bērniņa attīstību.
  • Vecmāmiņu padomi. Ko tur liegties – laikā, kad mūsu mammas un vecmāmiņas audzināja savus bērnus, bija pavisam citi bērnu audzināšanas principi. Tāpēc, klausoties mammas vai vecmāmiņas padomam, ka trīs mēnešu vecumā bērnam jau vajadzētu prast sēdēt, savam mazulim izdarīsi “lāča pakalpojumu”. Kopš laika, kad mūsu mammas un vecmāmiņas audzināja savus bērnus, medicīna ir gājusi straujiem soļiem uz priekšu, pierādot bērnu sēdināšanu negatīvo ietekmi uz mazuļa veselību.
  • Kārdinošais veikalu plauktu piedāvājums. Veikalu plaukti vai plīst no plašā piedāvājuma ar krēsliņiem, staigulīšiem, ķengursomām, dažādiem šūpulīšiem, kuros mazulis atrodoties ieņem nepareizu pozīciju. Pirms ļaujies kādam šādam pirkumam, iepriekš kārtīgi pārdomā, vai tāds tiešām ir nepieciešams un nekaitēs bērniņam, un konsultējies ar fizioterapeitu.

Kad bērnam vajadzētu pašam iemācīties apsēsties?

Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes, jo katrs bērns attīstās savā tempā. Kā skaidro Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeite Kristīne Asonova, koordinēti mazulis sāk iemācīties rāpot aptuveni 8-9 mēnešu vecumā un šajā vecuma posmā arī apgūst sēdēšanu. Tas nozīmē, ka lielākoties rāpošana un sēdēšana attīstās vienā periodā. Vienīgi, tas, vai mazulis iesākumā sāks rāpot vai arī sēdēt, atkarīgs no tā, kura darbība vairāk interesēs pašu mazuli.

Laikā, kad bērns mācās sēdēt, attīstās viņa mugurkaula krūšu daļa.

Atceries, ka pats bērniņš būs iniciators sēdēšanai, rāpošanai un citu prasmju apgūšanai, un vecāki bērnu nedrīkst steidzināt, jo mazulis pats visu izdarīs tad, kad jaunajai prasmei būs pilnībā gatavs.

Kādas var būt sekas no bērna sēdināšanas?

  • Bērna mugurkauls līdz sešu mēnešu vecumam un dažkārt pat ilgāk nav gatavs ieņemt nedabiski vertikālu stāvokli.
  • Bērniņu nosēdinot piespiedu kārtā, viņš var sabīties, jo baidīsies no viņam nestabilās pozīcijas. Tas var palēnināt viņa turpmākos centienus apgūt jaunas prasmes.
  • Speciālisti norāda, ka bērnu agrīna sēdināšana var izraisīt arī traucētu bērna stāju, skoliozi.

Šī iemesla dēļ, kā teic fizioterapeite Kristīne Asonova, ir svarīgi, lai vecāki savu bērnu nesteidzinātu, jo katram attīstības posmam ir savs laiks. “Tikai un vienīgi bērna organisms pārzina to, kurā brīdī tas ir gatavs virzīties uz katru nākamo attīstības posmu,” atgādina fizioterapeite.