Vakcīnās esošā viela- timerosals, nav saistīts ar autismu.

Vakcīnās esošā viela- timerosals, nav saistīts ar autismu.

14. Dec 2010, 13:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakcīnās esošajai vielai- timerosalam nav saistība ar autismu, tā lēma kāda Vašingtonas federālā tiesa, kur vecāki centās pierādīt, ka vakcinācija veicinājusi autisma rašanos.

 

Lai arī tiesa saprot tos vecākus, kuri ir uzsākuši cīņu, jo ir saskārušies ar problēmām bērnu veselībā, tomēr izmeklēšanas rezultātā netika pierādīta saistība starp dzīvsudrabu saturošo konservantu un autismu.

 

Šīm ģimenēm katru dienu ir jāizcīna cīņa ar autismu un tā radītām sekām, līdz ar to šīs ģimenes ir pelnījušas atbalstu un simpātijas. Tomēr viņš norādīja, ka ģimenes var tikt iekļautas kompensāciju programmā, tikai gadījumā, ja tiek pierādīts, ka slimības vai nāves gadījums ir bijis tieši saistīts ar vakcīnām.

 

Šo lēmumu pieņēma tiesa, kas tieši izskata gadījumus, kas varētu būt saistīti ar vakcīnu negatīvo ietekmi. Šajā gadījumā lietu var pārsūdzēt arī augstākā instancē.

 

Vecāki tiesā iesniedza ekspertu atzinumu par dzīvsudraba ietekmi uz bērna smadzenēm, tomēr nevienā no trīs pieprasītāju gadījumiem, šī sakarība netika novērota.

 

Tiesas pārstāvis norādīja, ka vecākiem būtu bijis jāpierāda, ka mazā dzīvsudraba deva, kas ir vakcīnās, tiešām var nodarīt tik lielus bojājumus smadzenēm. Vecāki šo argumentu apstrīdēja, jo uzskata, ka dzīvsudrabs, kas atrodas vakcīnās pat mazās devās ietekmē bērna smadzeņu darbību. Tomēr konkrētus, uz pētījumiem valstītus, pierādījumus vecāki nevarēja sniegt.

 

Vašingtonas tiesā pieņemtais lēmums tikai apstiprināja jau 2009. gadā aizsāktās lietas, kuras skatīja timerosala saturošo vakcīnu ietekmi uz bērna veselību un arī konkrētus pierādījumus un sakarības neguva.

 

Sabiedrībā jau ilgāku laiku ir diskusijas par vakcīnu negatīvo ietekmi, līdz ar to liela daļa vecāku izvēlas nevakcinēt savus mazuļus vai atlikt vakcināciju uz vēlāku laiku. Kā atzīst speciālisti- ir daudz grūtāk cilvēkus pārliecināt par pretējo, ja kāds viņus ir jau iebaidījis.

 

 

Vecāki, kuri uzsāka šo cīņu norāda, ka lēmums ir bijis vairāk politisks, lēmums pieņemts, lai aizsargātu valsts politiku nevis bērnu veselību. Viņi uzsver, ka tiesas pārstāvji izmantojuši valsts finansētus pētījumus, nevis neatkarīgo ekspertu atzinumus, kas būtu bijis objektīvāk.

 

Vakcīnu aizstāvētāji norāda, ka drošāk bērnus ir vakcinēt pret bīstamajām slimībām, tādējādi viņus pasargājot, nevis balstīties uz hipotētiskiem spriedumiem, ka vakcīnas izraisa autismu.

 

Šī tiesas procesa laikā tika aizsākta diskusija par to, ka vakcīnas negatīvi varētu ietekmēt kādus konkrētus cilvēkus, kuri būtu riska grupā, kādu ģenētisku vai medicīnisku iemeslu dēļ.

 

Reaģējot uz vecāku bažām, ASV lielākajai daļai vakcīnu, tika izņemta no sastāva viela- timerosals.

 

Spriedums panākts, bet skaidrības daudziem joprojām nav. Abas puses pārliecinātas par savu taisnību.

 

AVOTS: www.huffingtonpost.com