Vai jaunās potes būs īstās?

Vai jaunās potes būs īstās?

27. Aug 2010, 12:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī Veselības ministrija (VM) bērnu vakcinācijas kalendārā jau iekļāvusi jaunās vakcīnas pret Rota vīrusu un cilvēka papilomas vīrusa infekciju, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, daļa ārstu joprojām šaubās, vai tās būtu jāievieš tieši tagad. Taču VM jau sākusi vakcīnu iepirkuma procedūru un ziņo, ka 2010.gada septembrī tiks sākta divpadsmitgadīgu meiteņu vakcinēšana pret papilomas vīrusu. No 2011.gada janvāra — bērnu līdz diviem gadiem vakcinācija pret Rota vīrusu.

 

Pret to ir Farmaceitu biedrība un Ģimenes ārstu asociācija, kas uzskata, ka līdzekļu ieguldīšana nav ekonomiski pamatota. Infektologs un epidemiologs Uga Dumpis pārliecināts — abas vakcīnas ir efektīvas, tomēr, ņemot vērā valsts finansiālo stāvokli, būtu rūpīgi jāizvērtē, vai tās jāievieš tagad.

 

Svarīgāk pret encefalītu


Rota vīruss ir nopietns caurejas izraisītājs, tomēr šī infekcija Latvijā cilvēkus nenogalina, skaidro Uga Dumpis. Viņš uzskata, daudz svarīgāk būtu vakcinēties, piemēram, pret ērču encefalītu, kas tiešām ir nāvējoša slimība. Citās valstīs ar tādu saslimstības biežumu, kāds Latvijā ir ar ērču encefalītu, vakcīnas tiek iekļautas vakcinācijas kalendārā. Rota vīrusa vakcīna tikai nelielā skaitā pasaules valstu ir iekļauta kalendāros, šajā ziņā mēs būtu pionieri. Liela daļa bagāto valstu šo vakcīnu nav ieviesusi tieši finansiālo apsvērumu dēļ, jo nav pārliecinātas, ka izmaksas attaisnos infekcijas nodarītos zaudējumus.

 

Vispretrunīgākā pret vēzi


Pēdējā laikā būtiski uzlabojusies papilomas vīrusa infekcijas diagnostika un pirmsvēža stadiju ārstēšana. Tāpēc gan Farmaceitu biedrība, gan Ģimenes ārstu asociācija uzskata, ka dzemdes kakla skrīninga programma varētu novērst 80% dzemdes kakla vēža. Turklāt vakcīna pašreiz 100% efektīva ir tikai pret diviem visbiežāk sastopamajiem papilomas vīrusa tipiem, kas izraisa ap 70% vēža gadījumu Eiropā. Tas nozīmē, ka reālā vakcīnas efektivitāte ir ap 70%. Tāpēc ir lielāka jēga pilnveidot iesākto dzemdes kakla vēža skrīninga programmu, kas efektivitātes ziņā ir līdzīga un droša metode, nevis iepirkt dārgās vakcīnas.

 

Kanāda atteikusies


Jau pavasarī, kad pirmoreiz starp VM un ārstiem bija diskusija par šo tēmu, Ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Ilze Aizsilniece Dienai sacīja: "Vispretrunīgākā ir vakcīna pret dzemdes kakla vēzi. Kanādā no tās jau ir atteikušies, arī Vācijā norit diskusijas par tās nepieciešamību. Vakcīna vēl ir maz aprobēta, tai ir novērotas arī nelabvēlīgas blaknes. Turklāt līdz galam nav izpētīts, vai papilomatozie vīrusi ir vienīgie, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi. Turklāt vakcīna ir ļoti dārga (ap Ls 240 par vienu vakcīnu), varbūt šo naudu vajadzētu novirzīt onkocitoloģiskiem izmeklējumiem.

 

Arī U.Dumpis norāda, ka šī vakcīna nav iekļauta daudzu bagātu valstu kalendāros. Turklāt vairākās valstīs, kur tā ir ieviesta, meiteņu vidū tai ir ļoti maza atsaucība.

Toties ginekoloģe Ilze Vīberga ir pārliecināta — lai arī vakcīnas efektivitāte vēl nav pierādīta, jāvakcinējas visām meitenēm. "Vakcinācija domā par meitenēm nākotnē, savukārt skrīninga programma skatās atpakaļ — uz sievietēm, ar kurām jau kaut kas ir sācis notikt, un jādara viss, lai ar viņām nenotiktu kas traģiskāks."

 

Brīvprātīga vakcinēšanās


VM skatījumā līdzekļu ieguldījums vakcīnās ir ekonomiski pamatotāks nekā slimu bērnu ārstēšana. Turklāt uz šo vakcīnu nepieciešamību iepriekš norādījusi arī Latvijas Pediatru asociācija, skaidro VM komunikāciju speciālists Oskars Šneiders. Tas, cik šādas vakcīnas izmaksās, gan būs skaidrs tikai pēc farmācijas kompāniju piedāvājumu saņemšanas. Šneiders norāda, ka maksimālā summa būtu seši miljoni latu.

 

Laura Šupstika
Diena
Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Ja jau ģimenes ārsti iebilst, es domāju, ka tik viegli vis neies ar to jauno v akcinācijas plānu, tā kā vēl neko nevar zināt, vai tiešām šīs potes būs no nākamā gada

05. Dec 2009, 21:22

Par Rota vīrusa poti esmu par to ka vajag-mēs gan savus bērnus esam jau sapotējuši,bet par vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi-nezinu vai vajag...